Борисов готов да предложи партийната субсидия да е 1 лев

Така обаче партиите ще станат зависими от олигарсите, предупреди премиерът, който снощи бе гост в "Шоуто на Слави"

по статията работи: iNews | 22.11.2018 | 09:10

"Участвам в парламента на всеки парламентарен контрол, когато има питане. Днешният ден, представянето на нов вицепремиер, можеше да го направи друг вицепремиер. Тъй като в 9:00 часа имам работа със службите и прокуратурата по контрабандата, 10:00 часа среща с МС, в 11:00 часа среща със синдикатите и работодателите. С цялото ми уважение към парламента, отивам винаги, когато трябва, а още повече че новият вицепремиер е от "Обединени патриоти" и вицепремиерът Каракачанов най-правилно го представи”. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва кнощи в предаването "Шоуто на Слави".

Всъщност премиерът бе този, който първи започна да задава въпроси, като запита Трифонов дали ще му отговаря в ролята на водещ или като лидер на политическа партия, отправяйки намек, че шоуменът се готви да направи свой политически проект. Той обаче категорично отрече и отсече, че е само телевизионен водещ.

Колко до днешното отсъствие на Бойко Борисов по време на гласуването на оставката на Валери Симеонов и назначаването на неговия заместник Марияна Николова – нещо, заради което се чуха критики от страна на опозицията от парламентарната трибуна, министър-председателят отново подчерта, че уважава много парламента, но много пъти просто се използва това време, за да се изговорят много небивалици, лични обиди, нападки.

"Не виждам смисъл, и без това институциите нямат особено одобрение и рейтинг, за да допринасям и аз за това. Всеки път, когато е трябвало да отговаря на въпрос, съм бил там и съм отговарял. Когато е трябвало, съм там", категоричен бе Борисов.

Относно протестите срещу цените на горивата от последните седмици премиерът обясни, че правителството, в лиците но Министерството на финансите, вече е предприело промяна, според която клиентите на бензиностанциите ще могат да виждат как се формира цената на горивото.

"На сайта на финансовото министерство има промяна в наредбата за касовите апарати, както хората я познават. Вече, когато се зарежда, така както в сметките за тока, в бележката бензиностанциите ще са длъжни да пишат колко са акцизите, тоест колко получава държавата, колко е нетната цена и колко е надценката. Така всеки като си погледне бележката ще знае как е формирана цената. По този начин ще има 100% прозрачност.

Повече няма какво да кажа. Цените на горивата се регулират от органи, които са независими", обясни Бойко Борисов.

В отговор на въпрос защо не са взети мерки за това, че "Лукойл" има монопол и притежава 92% от складовете, като така всички са принудени да купуват от тях, премиерът отвърна: "Съжалявам, когато въпросите касаят времето много преди мен. По кое време се продаде "Нефтохим Бургас" или българската рафинерия. Защо я продадоха точно на "Лукойл", а не на някой друг”.

Борисов добави, че когато казваме, че има монопол, значи обвиняваме всички по-големи компании в света.

Цената на горивата Борисов свърза с очакванията в находищата "Хан Аспарух" да има добив. Той даде пример с шистовия газ, който у нас, по думите му е мръсна дума. А хората използват шистов газ и това е добре за тях, смята премиерът.

За обществените поръчки, които се печелят от определени фирми и по-конкретно от "Джи Пи груп", Борисов заяви, че това е несправедлив въпрос, защото към "Джи Пи груп" има повдигнати обвинения и тя се разследва.

Той коментира и темата за по-ниски субсидии за партиите, идея, за която бе гласувано на референдум, иницииран именно от Слави Трифонов и екипа му. Премиерът дори се съгласи сам да внесе подобно предложение, макар че очевидно го вижда като популистко и да не вижда полза от него.

"Ако направим такава ниска субсидия от 1 лв., партиите ще попаднат веднага в ръцете на олигарсите, защото партиите имат нужда от средства – за семинари и за много други неща. Когато дойдат избори, догодина два избора има, партиите ще тръгнат през бизнеса, през социално слаби... И ставаме зависими от олигарсите. Трябва ли да го направим? Според мен – не.

Това е дебат, който пак може да се проведе в обществото. Ние подкрепихме решението на хората, внесохме го, но депутатите не го приеха. Убеден съм, че има голям риск този ход. Но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Но всеки политик трябва да е наясно през какви рискове се изправя. Дали това спестяване няма да ни излезе по-скъпо. Предпазвам всички, политическите партии, особено по-малките”, обобщи Борисов.   "Има риск, но ще го предложа. Дали няма да ни излезе това спестяване много по-скъпо след това", каза Борисов. И продължи: "Ако някой помогне, а много искат да ни помогнат, после идват и си поставят условията."

Министър-председателят говори и за КТБ, като хвърли вината за фалита ѝ изцяло върху БСП. На въпрос как ще коментира, че активите на КТБ са станали 5,5 млрд. лв. по време на неговото управление, като допреди това са били 2 млрд. лв., Борисов отговори:

"Всички банки растяха тогава. И ние държахме много твърд контрол и поетапно намалявахме парите. И не е редно да се говори за Орешарски - той не е изкупителната жертва. Отговорност за всичко, което се е случило, носят БСП, защото те избират министър-председателя, тъй като са мандатоносител. Той да им опира пешкира на мандата на БСП... По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме толкова много да влезем в Еврозоната - тя е гарант, че никога не може да се получи такова нещо. Затова това ни е основна цел, а другите не го харесват".

Бойко Борисов се върна и на темата с министерските оставки след трагедията в Своге.

"Взимането на оставките им, това тримата да не са министри, е понасяне на политическа отговорност. Скърбим и съжаляваме за загиналите", заяви той и обясни защо Николай Нанков се е върнал на работа в правителството като зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Връщането на Николай Нанков като зам.-министър го обяснявам с това, че следващата година едно от най-важните неща е толсистемата. Тя ще донесе приходи в бюджета. Върнах Николай Нанков като експерт, защото се занимаваше с толсистемата и трябва да я довършат.

Да се върнеш като зам.-министър също е политическа отговорност. А Ивайло Московски и Валентин Радев се върнаха като депутати, защото такъв е законът", обяви премиерът.

"Срещнах много мощна съпротива на партията и на коалиционния ни партньор, защото тримата са доказани експерти и нямаха вина", посочи Борисов и уточни, че съпротива е имало и за оставка на депутата от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев.

"Не винаги един партиен лидер може да надделее, когато партията застане зад някого. Не съм лидер, който да надделее, защото е демокрация. Преди години партията беше една, сега е друга", каза още председателят на ГЕРБ.

Попитан защо ГЕРБ подкрепи медийния закон, внесе от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, а не предложи собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии, Бойко Борисов отговори, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи.

"И не вярвам към закона някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Не случайно казах на вицепремиера Екатерина Захариева да покани евркомисаря, който отговаря за това, да се направи широка кръгла маса и да изясним тази тема. Защото ако медиите на Пеевски имат 5% дял - той има "Телеграф", "Монитор" и един спортен вестник, всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България - всеки олигарх или политическа партия си прави медия. И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казва: "Вие ме разследвате заради медията". А други медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството", посочи Борисов и заяви, че няма нищо лошо в изсветляването на медиите.

"И на Вас например никой нищо не ви е казал, а сте правили шаржове с мен, правили сте ме на маймуна, какво ли не сте ме правили. Някой някога да ви е критикувал? А когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше ЕС и доклада на ЕК. А такъв добър доклад досега не е имало - три от шестте неща паднаха - особено в борбата с организираната престъпност", посочи премиерът.

Попитан как ще коментира това, че медиите са много внимателни откакто той е на власт и затова България е паднала в класациите по свобода на медиите, Борисов отговори, че това не е вярно.

"Аз само заради една ехидна усмивка на депутат - Антон Тодоров в "Нова телевизия”, го накарах да си подаде оставката. Заради ехидна усмивка. Свободата на медиите обикновено и в много държави е свързана с управляващите. А при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти от самите медии. Има медии, на които всеки ден аз съм на карикатура, всеки един анализът за мен е отвратителен. Не е честно това, което някой прави със собствените си медии, след това да го приписват на нас", заяви министър-председателят.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.29...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.79
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.