ВТУ - Великотърновски университет или великотърновско уиски?

Или как главата на една Алма Матер подарява марков алкохол на студенти

по статията работи: Нели Минчева | 17.01.2011 | 16:00
ВТУ - Великотърновски университет или великотърновско уиски?
Facebook групата на ВТУ

СУ, първи курс, втори семестър, професор собственоръчно връчва 20 лв. на студенти, за да купят бутилка марков алкохол. Датата е 8 март 2007 година, той обича жените и не бива те да останат неуважени. В чест на светлия празник лекцията ще се проведе по нестадартната методология "удари едно и бягай".

Впоследствие професорът е уволнен.

Изглежда обаче професорът има вече къде да се реализира съвсем подобаващо, защото Великотърновският университет реши също като него да заложи на нетрадиционните методи в работата си и прибегна до използването на алкохол, в стремежа си за академична мотивация.

Този път датата е 14 януари 2011 година, а мястото е нощен клуб в Старата столица.

Студентите от ВТУ са известни с това, че имат изключително силна мрежа, особено щом става дума за социалната мрежа, където са създали най-голямата в България студентска група.

Същата тази група прави партита под наслов на същата социална мрежа. На тях стотиците бъдещи висшисти не просто се забавляват, но и си избират "Мистър" и "Мис".

И всичко щеше да е в рамките на нещата, дори похвално, ако не бе появата на ректора на ВТУ проф. дпн. Пламен Легкоступ. "Шефът" на болярската академична общност не просто оцени по достойнство победителите в конкурса, но и ги награди.

Точно тук, драги читателю, е ключовият момент. Наградата е: луксозното издание "История на Великотърновския университет в снимки" (чудесно) и... бутилка марково уиски (?!?!!).

Две неща идват веднага на ум: първо, бившият професор от СУ ще намери общ език с ректора на ВТУ и може да се уреди с работно място, срещу... досещате се; второ, нещо в работата на великотърновския ректор куца.

Редно ли е главата на една Алма Матер да подарява марков алкохол на студенти?

Въпросът е изцяло принципен. Има няколко смекчаващи вината обстоятелства: обстановката е неформална, обилно наситена с алкохол по презумпция и лишена от поп-фолк.

Та какво е една бутилчица уиски? Нека не се лъжем, малцина са тези, които не прибягват до музовските способности на алкохола, а когато става дума за художник и естет по душа, какъвто вероятно е проф. Легкоступ, тогава всичко са нарежда на мястото. Пък и алкохолът вече е неизменна част от битието на хората почти толкова, колкото водата и въздуха.

Но нека не забравяме, че професорът е не само професор, но и ректор. И когато се явява в публичното пространство, защото една дискотека е точно това, той не може да окачи на закачалката вкъщи ректорската си титла и да отиде просто като Пламен, Иван или Първан.

В работата на медиите има едно изключително важно понятие, въведено от Европейския съд по правата на човека: висок и нисък праг на защитеност. Децата и хората в неравностойно положение са с висок праг на защита и в този смисъл, те не бива и не трябва да бъдат снимани на публични места. Хората с нисък праг, това са авторитетите в обществото - политици, висши академици, телевизионни звезди и др. Те могат да бъдат снимани и нямат право да очакват уединеност на публични места.

Всичко това е свързано с проф. Лекгоступ, не защото той е очаквал да мине незабелязано с проявата си, а защото той е авторитет и като такъв има жизненоважна роля при формирането на общественото мнение. Още повече, представителите на академичната общност трябва да са двигателите на прогреса и най-чист пример за подражание. И когато някой авторитет стъпи на криво, той трябва да бъде разобличен и да бъде свален от пиедестала си.

В качеството си на художник, г-н Легкоступ не е направил нищо нередно, но в качеството си на ректор, проф. Легкоступ стъпи на криво. И от тази гледна точка, въпросът дали е редно да подарява марково уиски, има еднозначен отговор - не!

Когато ходи на гости, Легкоступ може да подарява и собственоръчно приготвена домашна ракия. Но когато излезе в публичното пространство, умишлено привлече вниманието (професорът по педагогика се е изявил и на диджейския пулт въпросната вечер), той няма право да извършва действия, които уронват престижа на академичната общност.

В случая въпросът "Защо го е направил?" няма голямо значение. Дали е заради непопулярността му сред студентите и батака, в който се намира ВТУ или заради непопулярността му и сред повечето академици, заради слуховете за политическо назначение на един отговорен, но и благодатен пост? Няма значение.

Нека студентите се забавляват и нека го правят по начина, по който са го направили на това парти - без побоища, без изцепки, смесени със своите преподаватели. И е повече от прекрасно, когато академиците опитат да се смесят със студентите и застанат на равна нога.

Но има една тънка граница, която не бива да бъде премината и тази тънка граница се изразява точно в една бутилка марково уиски, подарена пред 1 000 души в нощен клуб.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Eli Aleksandrova 18.01.2011 | 20:49
Браво! С тази статия печелиш първо място в класацията топ некадърен журналист. За другите ти две няма да говоря защото са само цитати. Най-хубавото нещо, което трябва да направиш е да не се опитваш никога повече да пишеш защото ти липсва елементарен умствен потенциал. Освен това нямаш и достойнство да поставиш под написаните простотии истинското си име. Безобразие е подобна гавра с името Александър Македонски. Никога няма да надскочиш себе си защото си нула, която се стреми да бъде единица.
11 Valeri Uzunov 18.01.2011 | 20:36
Някой май започна подготовката за следващите избори за Ректор във ВТУ. Нескопосаният журналист си изпълни поръчката, но не беше измислен добре хода от онези които са поръчали статията. Пламен Легкоступ наистина има много приятели в студентските среди, обичан и уважаван е от студентите. Дистанцията между ректора и студентите е стопена максимално, и нищо нередно не виждам в това- напротив. Присъствах на онова парти, беше страхотно, атмосферата не беше пиянска или неморална. Бутилката уиски я подари заведението, а Пламен Легкоступ подари много красива книга със снимки " История на ВТУ". Преди повече от 10 години го завърших ВТУ, но винаги преди избори за Ректор, драскачи подобни на този "инвалид" на журналистиката, помагат да изпълняват поръчки, а едни други "чичковци" за сетен път се надяват най после да седнат в стола на Ректора. Няма да стане и точи път!!! Оставете Пламен да си върши работата, прави го с хъс, желание и добро отношение към студентите, не се е барикадирал зад тежката врата на кабинета си, както всъщност ще направят онези, които искат да го сменят. Не забравяйте господа, студентите са най важни, не и вие, а те към този момент са твърдо зад сегашния Ректор!!!
10 Ралица Петкова 18.01.2011 | 20:25
Бих искала да попитам жълтуркото Македонски защо не отрази събитие като "Всяко дете има нужда от усмивка", около което се организираха не само студенти, но и преподаватели? Или подобна статия за благотворителност не би ти донесла желания хонорар може би? Или защо не се поинтересува за успехите на студентите във ВТУ??? Защо слагаш името си под подобни жълтини и непроверена информация??? Отстрани е най-лесно да се съди, нали така? А можеш ли да ми посочиш друг ректор или заместник ректор, които пряко да се занимават с проблемите на студентите? Ако се беше поинтересувал малко щеше да разбереш, че има рубрика, в която ректора отговаря директно на запитванията на студентите. Такива хора като него и екипа му се набиват на очи, тъй като не са мишки като всички останали. А относно горепосоченото събитие: ами в работата си сме най-добри и в забавленията сме най-добри!!! Това е ВТУ!!! Откроява се на общия фон, не сме в "батака" като всички останали. Университета се е доказал многократно и подобна статийка не би могла да разруши авторитета му. Замисли се за твоя. Ние няма да вземаме пример от Студентски град и да се избиваме по дискотеките, да се друсаме и т.н.Ние сме си ние, просто НАЙ-ДОБРИТЕ!!!
9 Виктория Георгиева 18.01.2011 | 11:36
Тази статия е сякаш съшита с бели конци, някой май е правил опит да се представи като разследващ журналист. Нищо от посоченото за проф. Легкоступ или за ВТУ не е вярно, твърдя го като възпитаник на този университет.
8 Виктория Георгиева 18.01.2011 | 11:06
Първо, проф. Легкоступ е достатъчно популярен и уважаван сред студентите и академичната общност. Второ, той не е назначен, а избран с избори на Общо събрание на ВТУ. Трето, ВТУ е най-развиващият се университет и изобщо не тъне в "батак". И защото е хубаво да се посочват и доказателства, когато се изказва твърдение, си позволявам да цитирам извадка от едно интервю на господин Ректора, в което ясно се посочва какво той е направил за ВТУ и как се развива великотърновската алма матер: "Това, което може да се каже за три години, всъщност се вижда и с невъоръжено око. Много неща направихме в посока на развитие на материалната база, в посока на повишаване качеството на обучение, в посока на международната дейност. Например, заварих университета с капацитет, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация - 10 000 студента. След стъпките, които направихме и явното повишаване на качеството на обучение и на материалната база, сегашният капацитет е 14 200 студента, което е някъде с 42% увеличение. Мисля, че друг университет в България с такъв ръст няма. Много се гордея с това, че успях да се преборя с най-различни институции и да вземем земята под Пети корпус. Тя беше дарена от Общинския съвет на Велико Търново. Министерски съвет на предишното правителство върна и частта на Пети корпус, която беше дадена на НОИ. По този начин се откри фронт за работа и в момента там се работи, въпреки че средствата са на привършване. Успяхме да затворим голяма част от строежа и да оправим този, може да се каже, цирей, който стоеше в центъра на Велико Търново. Надявам се, че премиерът ще изпълни обещанието си и ще можем с очакваното финансиране да продължим да работим в посока завършването на Пети корпус. Друго, което направихме, е площадковият газопровод за Ректората и за студентските общежития и от следващия отоплителен сезон – от месеците октомври, ноември, ще започнем да работим на газ, вместо на нафта. Доста неща по посока на енергийна ефективност извършихме в Ректората. Особено тези, които учат тук, са забелязали новата система за отопление, която през лятото ще започне и да охлажда. Изключително много се увеличиха мобилностите по европейските програми Еразъм и Сократес. Може би нашият университет е на второ място непосредствено след СУ по обем на такива мобилности между студенти и преподаватели. Доста проекти в областта на международното сътрудничество спечелихме по европейските програми."
7 Драгомир Цанев 18.01.2011 | 07:57
Жълта статия, анонимен автор, срам за inews!
6 Peter Totev 18.01.2011 | 07:09
Fail. Вместо да казвате какво е редно и какво не, да прави господин Легкоступ, вземете да си свършите работата, а именно да разследвате всички факти преди да пишете статия, господин голям журналист.
5 Диляна Василева 18.01.2011 | 01:09
И отново да се отбележи, границата, която казваш не е мината, тъй като не рекрорът даде бутилка алкохол, а ЗАВЕДЕНИЕТО!
4 Ivan Uzunov 18.01.2011 | 00:14
На автора на страницата мога да кажа само "Александре, ти си Прост човек !!! Жалък и Смешен сиии !!! "
3 Elitsa Ventseslavova 17.01.2011 | 23:56
"СУ, първи курс, втори семестър, професор собственоръчно връчва 20 лв. на студенти, за да купят бутилка марков алкохол. Датата е 8 март 2007 година, той обича жените и не бива те да останат неуважени. В чест на светлия празник лекцията ще се проведе по нестадартната методология "удари едно и бягай"." Да, но проф. Легкоступ не е дал бутилката по време на лекции. "В качеството си на художник, г-н Легкоступ не е направил нищо нередно, но в качеството си на ректор, проф. Легкоступ стъпи на криво. И от тази гледна точка, въпросът дали е редно да подарява марково уиски, има еднозначен отговор - не!" Това няма връзка с лекционните занятия- това са просто група хора, които решават да се съберат и да си изкарат весело. Проф. Легкоступ е човек, колкото всички останали. Значи, когато сенатори ходят по мръсни долни курвентии, се смята за нещо нормално. А когато човекът реши да подари бутилка уиски, това вече е ненормално, така ли?? А ако аз подаря уиски на някого, пак ли ще е ненормално?? Не го е направил по време на лекции, не се е напил по време на лекции, не е мърсувал в университета. Веселил се е в дискотека. Ехааа, че страшно и каква сензация самоооо ужас как може..Какъв ви е проблемът бе, хора??? СПРЕТЕ ДА ВАДИТЕ ОТ 10 КЛАДЕНЕЦА ВОДА И ДА СЕ ЧУДИТЕ ОТКЪДЕ ДА ИЗВАДИТЕ КЛЮКА ЗА ЖАЛКИТЕ СТАТИЙКИ
2 jaak iv 17.01.2011 | 23:03
....явно и самият Македонски не е успял ..да влезе на партито ...за да разбере, че ректора обяви мис и мистър фейсбук на ВТУ ,а заведението дари ....!...дъниш се Македонски !!!
1 Константин Симидчийски 17.01.2011 | 16:57
Легкоступ - номер 1!! Лекциите при него също са крайно забавни :D

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.31...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.81
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.