Кухните в детски ясли, градини и училища в България продължават да злоупотребяват с качеството на храната. На децата масово се предлага сирене и кашкавал с палмово масло, шункови колбаси и кайма менте без месо и с вложена соя, майонеза и масло с растително масло, пресолен айрян, изкуствен кетчуп и др. Това са констатирали инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след извършените близо 3000 проверки на обектите в цялата страна от началото на учебната година.
От БАБХ все пак отчитат, че броят и тежестта на нарушенията в детските ясли и градини, детските кухни-майки и училищните столове и бюфети, са намалели в сравнение с миналата година.
Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствия по материално-техническата база и неспазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училища, посочват от агенцията.
По време на проверките инспекторите са съставили 13 акта и 327 предписания. Наложена е възбрана върху 9 кг кашкавал и 13 кг краве сирене заради неправилно етикетиране. Припомняме, че БАБХ използва термина "неправилно етикетиране", когато става въпрос за нерегламентирано влагане на палмово масло и други заместители - случая в млечните продукти, коетообаче е пропуснато в информацията на екитека.
Иззети са шунков колбас, майонеза, кетчуп и айрян със съдържание на сол, масло с растителни мазнини. Кайма и конфитюр пък са върнати на доставчика като неотговарящи на специфичните изисквания към храните, предлагани в детските заведения и училища, посочват още инспекторите.
Засилените проверки в детски градини и училища са започнали преди началото на учебната година с цел да се гарантира качеството и безопасността на храната, която консумират децата.
"Благодарение на засиления контрол с всяка изминала година драстичните нарушения в кухните на детските градини и училищата намаляват и съотношението между извършените проверки и констатираните несъответствия доказва все по-стриктното спазване на законодателството в областта на храните в детските заведения", декларират от БАБХ.