Заложиха бомба на пловдивски бизнесмен

Ангел Мерджанов откри пред офиса си 400 грама тротил

по статията работи: iNews.bg | 15.04.2014 | 14:01
Заложиха бомба на пловдивски бизнесмен
Marica.bg

Близо 400 грама тротил откри пред офиса си вчера пловдивският бизнесмен Ангел Мерджанов. Съпругата му Тодорка Мерджанова отишла първа на работа около 9:00 часа. Пред вратата на Околовръстно шосе № 375 А видяла пакет в амбалажна хартия. Помислила, че е мостра на брикет, и дори я подритнала. Минути по-късно в офиса пристигнали съпругът Ангел Мерджанов и дъщерята Ана Димитрова. Мъжът огледал пакета и се вцепенил.

"Баща ми видя, че стърчи фитил. Той беше обгорял. Аз веднага позвъних на 112 и малко по-късно дойде полицията. Целият район бе блокиран от униформени", разказа Ана, която е управител на семейната фирма.

"Отначало не се уплаших, но после полицаите казаха, че ако шашката се беше взривила, всички сгради щяха да бъдат вдигнати във въздуха”, разказа Ана, цитирана от Marica.bg.

На въпроса дали фамилията е получавала заплахи, тя е категорична: "Да."

Ана посочи името на човека, който ги е притеснявал.

"Беше Христо Терзиев", заяви Ана.

"Той иска от нас 130 000 лева, но ние смятаме, че не му ги дължим", твърди дъщерята на Ангел Мерджанов.

Тя обаче направи уговорка, че в никакъв случай не може да свърже името на Терзиев с адската машина.
Дни преди бомбената заплаха в офиса на Мерджанови дошъл Ангел Георгиев – техен бивш служител, който в момента работел за Терзиев.

"Заплаши баща ми. Чух го да крещи. Нападаше баща ми и викаше: "Не те ли е срам?" Ти искаш да ни скараш. Ще те убия", разказа Ана.

В двора и офис сградата на Околовръстното шосе се помещават няколко фирми. Те са собственост на различни членове от фамилията Мерджанови и техни близки. Занимават се със строителство и ремонти.

Навремето Ангел Мерджанов е работил като техник в Енергото. Още през 90-те години се ориентирал към частния бизнес. Фирмите му са фамилни.

Съдружници в тях са съпругата му Тодорка, синът Йордан и дъщерята Ана. Дружествата им работят като подизпълнители на мощни фирми като "Главболгарстрой" и ЕVN. Печелят обществени поръчки основно в община Родопи.

Най-големият проект, в който се включват, е уличното осветление в селата от Родопската яка. Работят и в района на КЕЦ-Стамболийски.

Миналата година 25-годишният Йордан Мерджанов става съдружник със своя братовчед Христо Терзиев. Двамата са управители на "Елмонтстрой" ООД. Занимават се с изграждане на електропроводи, инфраструктурни съоръжения, строителство, ремонт и обзавеждане.

"Христо малко се натрапи в нашите фирми, вкара малко пари, но когато отношенията ни се развалиха, си взе техниката и си тръгна. Сега ни изнудва, иска да му дадем 130 000 лева, но ние не му ги дължим", каза от името на семейство Мерджанови дъщерята.

Тя е категорична, че не може да свърже бомбата с Терзиев, но от никой друг семейството не е било заплашвано в последно време. Младата бизнес дама призна, че фирмите им имат неразплатени сметки с различни дружества, но никое от тях не им е правило проблем и ги изчакват с плащанията.

Вчера, до късния следобед, дворът на фирмите на Мерджанови на Околовръстно шосе гъмжеше от полиция. Цялото семейство даваше показания. Христо Терзиев също бе извикан да даде обяснения. Взети са му и натривки от ръцете. Във Второ районно дошъл направо от община Родопи, където бил в групата по посрещането на Бойко Борисов.

"Елмонтстрой" е фирмата, спечелила обществена поръчка за подмяна на уличното осветление в селата от община Родопи. Стойността бе за близо 19 хил. лв., а на конкурса се явиха 30 кандидати. Цената на Терзиев тогава се оказа най-ниската – 65 лв. с ДДС.

Междувременно името на фирмата направи впечатление и с често присъствие на публичните продажби на имоти от селата в Родопската яка. Оказа се, че само през февруари 2013 г. фирмата се е сдобила с пет, и то в най-атрактивните села – Белащица, Марково и Дедево. Тогава Терзиев коментира, че не вижда нищо нередно в това да печели от осветление и да влага в имоти.

Името на Ангел Мерджанов нашумя през ноември 2012 г., когато бе задържан от полицията за 24 часа. Двама младежи се оплакали, че са бити от Мерджанов. Тогава единият от насинените 22-годишни младежи обяснил пред служителите на реда, че за кратко време работил във фирмата на Мерджанов за полагане на кабели. Преди време напуснал, но бизнесменът му дължал пари. Във фаталния ден пострадалият отишъл със свой приятел до офиса на Околовръстния път на Пловдив, за да си поиска заработеното. Мерджанов обаче им се нахвърлил със заплахи за убийство, след което ги набил. След това младежите отишли директно в първо РПУ и пуснали жалба.

На място били изпратени полицаи, които открили в един от офисите на дружеството четири пушки. Те били законно притежавани от сина на Мерджанов, но не били съхранявани по изискванията на закона.

Освен оръжието били иззети и 270 патрона от различни марки и калибър.

Адвокатът на Йордан Мерджанов – Димитър Антонов, вчера внесе молба в прокуратурата срещу Христо Терзиев. В нея той сигнализира за продажба на 16 фирмени имота в Родопската яка от съдружника му.

Самият Мерджанов не е бил уведомен за сделките. Предполага, че подписът му в задължителния за продажбите протокол от общото събрание е фалшифициран. Става дума за поземлени имоти в района на Белащица, Марково, Брестник. Повечето от тях са с размер между 250 и 740 квадратни метра. В някои има сгради и подобрения. Общата им цена е 17 466 лева.

Излиза, че средната цена на сделките е 1,34 лв. за кв. метър. Същата земя, в известния като Бевърли Хилс район край Пловдив, при средна пазарна цена от 10 евро за квадратен метър, би формирала сума от 260 000 лева, изчислява Мерджанов-старши.

Имотите на дружеството са продадени на една и съща дата – 3 декември 2013 г. 16-те сделки са изповядани при един и същи нотариус, без да се изисква съгласието на другия управител Йордан Мерджанов. Не е изискан и протокол от общото събрание за продажбата, защото отскоро това според закона не е задължително.

Нотариусите изразяват масово недоволство от тълкувателно решение №3 на общото събрание на гражданската и търговската колегия на ВКС, което позволява продажбата на недвижими имоти, без да се изисква изричното съгласие на съдружниците. Тълкувателното решение е задължително за съдиите, тъй като уеднаквява практиката. То е подписано с особено мнение на 15 ноември 2013 г. Сделките с 16-те имота на "Елмонтстрой" ООД са извършени три седмици по-късно.

"Особен интерес предизвиква евентуалният отговор на прокуратурата престъпление ли е, или не, разпореждането с имоти на база на това тълкувателно решение на ВКС", каза адвокат Димитър Антонов.

Той допълни, че вече има проявен интерес от негови клиенти да извършат подобни сделки, но би искал да знае какъв съвет да им даде. Обиколката му из кантори на десетина пловдивски нотариуси показва, че те отказват да изповядат подобни сделки.

Повечето нотариуси в Пловдив продължават да изискват документ от общото събрание при подобни сделки, въпреки че и без него сделките са законни.

"Това решение защитава купувача, но злепоставя интереса на съдружниците", коментира нотариус Адела Кац.

Решението е изключително несправедливо, защото при засегнат интерес потърпевшият съдружник трябва да заведе дело срещу другия управител и да си търси правата по съдебен ред.

Юристи прогнозират, че това решение на ВКС след време ще бъде променено, но дотогава този вид сделки са законни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 dancho danchev 15.04.2014 | 18:24
Няма пострадали, била е само за сплашване бомбата, явно от конкуренти.
4 трендафил въжарски 15.04.2014 | 15:16
е, нали била без детинатор
3 Jivo Fidanov 15.04.2014 | 14:26
Нищо чудно и да става въпрос за неуспешен опит да ги взривят, след като фитилът е бил леко обгорен, но поради някаква причина се е загасил и за щастие. нищо чудно и въпросните съдружници, от които са получавали заплахи да стоят зад този опит за покушение.
2 Petar Petrov 15.04.2014 | 14:10
Добре, че не се е случило най-лошото, в крайна сметка щеше да пострада съпругата на бизнесмена, не мога да си обясня това ли е начина за разчистване на сметки, все повече зачестиха подобни инциденти у нас.
1 Яна Киркова 15.04.2014 | 14:07
Добре,че не се е взривило...

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /3 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /50...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.14
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.