Има ли как да разпознаем българското от вносното месо и какви са стандартите за отглеждане на животните?

По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо."Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни Вихрен Димитров.

по статията работи: iNews.bg | 20.02.2024 | 15:30
Има ли как да разпознаем българското от вносното месо и какви са стандартите за отглеждане на животните?
pixabay
Повече за:

Има ли как да разпознаем българското от вносното месо и какви са стандартите за отглеждане на животните?

"Българското свиневъдство отчете добра 2023 година. Това донякъде успя да компенсира трагичните резултати през 2022 година. В момента сме стигнали предишните си капацитети", заяви пред БНТ Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо."Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни Вихрен Димитров.

Той поясни, че прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин.

"Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните", БАБХ.

Той поясни, че свинското месо в България пристига от страните членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.

"Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония. Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следят се хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спасителят игрален филм /п/ (12)
  • 05:15 Иде нашенската музика /п/
  • 06:15 Златно сърце тв филм /3, последна...
  • 07:15 Домът на вярата Храм "Свети...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 10:55 Празнично богослужение за Второ...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:15 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.