Край на дебата с ваксините! Москов призна: Има бюрократично нарушение, но са качествени и безвредни

Здравният министър и председателят на ресорната комисия призоваха БСП и ДПС да не експлоатират повече страховете на родителите с политизиране на темата

по статията работи: Ростислава Иванова | 05.02.2016 | 14:48

"Детската ваксина "Пентаксим", внесена от Турция миналото лято, за която се вдигна такъв медиен и обществен шум, отговаря на всички стандарти и е напълно безвредна, но е факт, че Министерството на здравеопазването е извършило административно нарушение при вноса. Темата абсолютно недопустимо се политизира от БСП и ДПС и се всява страх у родителите от ваксините. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова по време на дебата в пленарна зала по разразилия се скаднал за ваксините, иницииран от БСП.

Междувременно по предложение на депутата от левицата Желю Бойчев Народното събрание реши министърът на здравеопазването да се отчита два пъти годишно за ваксините пред ресорната парламентарна комисия. Министърът се задължава през месеците януари и юли да изготвя подробен доклад за осигуряване на необходимите ваксини по изпълнение на имунизационния календар на страната пред комисията по здравеопазване, гласи одобреното предложение на Бойчев, подкрепено от всички парламентарни партии, а също и от самия Петър Москов.

Той обаче изрази огорчението си, че темата се политизира и че се насаждат страхове у родителите срещу ваксините. Здравният министър за пореден път обясни, че "според удостоверение на производителя детската ваксинa "Пентаксим" е произведена и тествана съгласно процедурите". Той описа цялата верига от производството на ваксината до вноса й в България.

"Нека българските граждани да бъдат спокойни. Крайният продукт се опакова от турски завод съгласно лиценза на френската фирма. Петият компонент от ваксината се доставя в Турция като краен продукт, т.е. от Франция в Турция отива същият продукт, който иначе идва от Франция направо в България, като част от него се допакетира в Турция. Възникнаха съмнения дали този турски завод има качеството. Той има такъв набор от документи - удостоверения за добра производствена практика. Ваксината от Турция, е внесена съгласно имунизационнния календар на Република България", заяви Москов, цитиран от Фокус.

Дариткова също увери, че ваксините са напълно безвредни: "Искам на първо място да бъдем достатъчно обективни и да разделим от една страна идеята за това, че има нарушения при администрирането на вноса, а от друга страна категорично да заявим, позовавайки се на всички документи с които сме се запознали, че ваксината "Пентаксим", която е внос от Турция, е абсолютно идентична с ваксината "Пентаксим", която се използва в българския имунизационен календар от 2010 г. насам и е абсолютно безвредна. Аз лично съм направила около 100 апликации от ваксината "Пентаксим" за периода, от който ние разполагаме с нея”, подчерта народната представителка от ГЕРБ.

След което скастри БСП и ДПС, че политизират темата. "Политизирането на теми, като тази за вноса на ваксината "Пентаксим" и употребата им за партийни нужди, е категорично неприемливо. Разбира се, ако имат възражение по другите политики на министерството на здравеопазването в този случай, компетентните органи ще се произнесат, но по отношение на сигурността на препаратите, използвани за имунопрофилактика, не бива да има компромис", отсече тя.

И обясни, че в четвъртък на заседанието на комисия по здравеопазване се е запознала с цялата документация, представена й от министъра и гарантира, че съставките на "Пентаксим" са произведени в заводите на фирма "Санофи" във Франция, като само една от тях е препакетирана в завода в Турция. Запознали са се и със сертификата, който дава гаранция за добра медицинска практика на съответния завод в Турция.

"Всичко това гарантира качеството на ваксината "Пентаксим" и аз наистина искам темата за това, че ваксината по някакъв начин е различна или че не е достатъчно ефективна и сигурна, да се затвори!”, категорична бе шефката на здравната комисия. По думите ѝ, оттук нататък правоохранителните органи трябва да извършат своите действия и да излязат със съответните заключения, но в никакъв случай не бива да се експлоатират страховете на хората и тяхната загриженост, а в същото време трябва да се гарантира и сигурност на всички лекари, които са използвали в своята практика тази ваксина. "Защото смятам, че това е ваксината "Пентаксим", с която ние сме разполагали в нашия имунизационен календар през последните години, когато тя е въведена в наредбата", уточни тя.

Дариткова разкритикува министъра, че не е предоставил много по-рано цялата документация за внесената ваксина, за да се запознае общетвеността и "да не се стига до тези истерични размери, които нагнетяват една несигурност най-вече в родителите на малките деца".

"Ако Министърът на здравеопазването беше постъпило като бюрократ с ваксините, стотици родители щяха да бъдат ощетени", защити ваксините на Москов депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Той определи обществения шум по темата като "изкуствено разпалена истерия сред родителите. "Тези ваксини не са забранени!, обърна се отй към опозицията.

Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче отбеляза, че "добрите намерения не могат да минат през нарушения на Закона" и уточни, че "се позовава на изявлението на Главна прокуратура". "Особено тежък и негативен обществен отзвук се оказа скандалът с неправомерния внос на двете ваксини, предназначени за Имунизационния календар на Република България. В движение, съвсем неумело и неубедително, направихте опит да промените голяма част от предварително заявени позиции. Притиснат от фактите, многократно променяте своите позициите”, обвини Адемов министъра.

Адемов показа писмо до прокуратурата, в което се съобщава, че на получените ваксини "Еувакс” и "Пентаксим” не са извършени анализи за съответствие със спецификациите на производителя. "При осъществяване на дарението на са спазени разпоредбите на специалния закон и реално доставката е осъществена извън предвидения по Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина ред”, аргументира се депутатът от ДПС.
"Ние мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването. За този акт в други държави се подава мигновено оставка”, обърна се към Москов Тунчер Кърджалиев от ДПС. Той обвини Москов в "лъжа за всичко" - "по отношение на вноса на двете ваксини, по отношение на състава на "Петаксим" и по отношение на сертификата за качество”. И констатира, че е видял "паника в очите на министъра".

Още по-далече в обвиненията си към Москов стигна представителят на БСП д-р Емил Райнов. "Сигурен ли сте, че с това си действие не извършихте пробив не само в националната сигурност, но и в сигурността на Европейския съюз? Къде ви е разрешението за употреба на въпросния медикамент в България? Къде ви е разрешението за употреба на въпросния медикамент в Европейския съюз?”, запита риторично социалистът.

Райнов поиска от Москов да даде пример с друга европейска държава, която по същия на начин внася и потребява тези ваксини. "Спомням си, че говорехте как ще правите общи търгове с Румъния. Слава Богу, че не ги подведохте, защото в тези държави щеше да има дъжд от доставки"”, коментира той.

След което попита: "Защо договорът за дарение на ваксините не са минали през българския парламент? Защо минахте през тази сага? Първо беше договор за дарение, после беше договор за бартер, накрая се оказа, че е една доста криминална схема. Сагата с ваксините е ясна за всички”, заключи депутатът от БСП.

След изказванията на БСП и ДПС здравният министърконстатира, че "става въпрос за една политическа атака", след като е очаквал да убеди депутатите с представените документи в "качеството и сигурността на ваксините". След което изтъкна и финансови аргументи по отношение на направения с Турция бартер с ваксини.

 

"Наистина Турция като съседна държава ни помогна, а не помогна на други държави. Стойността на изнесената от България ваксина за Турция е по-малко от 500 000 лв., а ние получаваме нещо, чиято стойност е над 3 млн. лв. Всичко мога да приема - това какво си говори опозицията, очевидно е, че няма душа, която да не може да бъде наранена в името на политическите интереси. Основният ангажимент на държавата и на министъра е да гарантира имунизационния календар. Българското министерство на здравеопазването и аз като министър сме го осигурили. Това не е повод да се притеснявам. Това е повод България да каже, че си е свършила работата за разлика от други държави. Дали има процедурен пропуск - това е работа на административната прокуратура. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха? Да, направихме го!", заключи Москов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Хрусковците анимационен филм
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.21...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.71
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.