Кунева няма да се кандидатира за президент! Имала задачи в МОН

Не можем повече да си затваряме очите, че децата от ромски произход имат по-лоши резултати, призна тя

по статията работи: iNews.bg | 11.06.2016 | 15:30

Реформаторският блок трябва да се обедини около общ кандидат за президент до края на юли. Несериозно и неизпълнимо е в средата на юни да се мисли, че може да се организира конгрес на РБ. Всеки, който се е занимавал с организационна работа, ще ви каже. Най-малкото как ще се избират делегатите. Учредителното ни споразумение позволява да се разберем. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

Човекът, който ще изберем, трябва да има политически опит – да може да казва истината и да има ярък глас. Дали ще има управленски опит или не, е въпрос на това какви хора са готови да поемат тази отговорност. Аз довършвам нещата, с които се захвана. Не мога да избягам от трудните задачи в сферата на образованието, посочи Кунева на въпрос защо не се кандидатира самата тя, при условие, че на предишните президентски избори събра половин милион гласа.

Антикорупционният закон е едно от най-важните неща, които приехме да свършим. Нямам съмнения в РБ и ГЕРБ, че ще подкрепят закона. Точно сега този закон е необходим за България и големият въпрос е можем ли да дадем на страната това, което й е нужно. Да, стабилност е нужна, но също ефективност и действия, категорична беше Кунева.

На въпрос за анонимните сигнали Кунева посочи, че нейна задача е да даде гаранциите, че с тях няма да се злоупотребява и да убеди депутатите, но те са тези, които могат да решат в зала да ги има или не. По думите й в съвременното общество и технологии сигналите идват по един или друг начин и даде за пример скандалът Панамалийкс.

Имаме решен проблемът с учебниците, имаме добре проведени матури, въпреки апокалиптичните прогнози, имаме закон за висшето образование, готвим стандартите за училищното образование, представяме стратегията за научни изследвания, акредитира се оперативната програма. Така Кунева обобщи свършеното от нея и екипа от поемането на поста.

Изводите от матурите и изпитите в седми клас са, че ножицата между много добрите и много лошите оценки се отваря, а това означава и демографска промяна. Не можем повече да си затваряме очите, че децата от ромски произход имат по-лоши резултати. А това са български деца, български граждани и ние трябва да положим усилия те да се реализират, категорична беше тя.

Важно е да кажем, че имаме проблем с неравенството – броят на тези, които не могат, които са на дъното на знанието, е  изключително голям и това е проблем в цялата Европа и света.  Нашата задача е да няма изхвърлени от системата деца. Много се надявам, че със закона от август ще се даде нов тласък, каза още тя. В него са предвидени допълнителна подкрепа и индивидуални занимания за деца с трудности, заяви още Кунева.

По думите й добрите ученици също трябва да са стимулирани от системата, тук в България, за да не ги как отиват в да учат в чужбина и да се реализират някъде където има по-добра наука и икономика.

Кунева коментира, че "децата на Орешарски" е фраза извадена извън контекста. Факт е, че през 2013 г. е имало сигнал от изпитите, че децата в четвърти клас тогава имат трудности и това е станало отново видно сега, когато те са завършили седми клас. Изключително много уважавам г-жа Клисарова, но тя, както и служебните министри действаха с много кратък хоризонт на действие. Затова именно е важна стабилността – за да можем да направим план и да го следваме устойчиво, каза още Кунева.

БСП да спрат с двойните стандарти, коментира тя по повод критиките на левицата за пенсионирането на директори. Не може едновременно да си против вдигането на пенсионната възраст, а в същото време да протестираш, че хора, достигнали пенсионна възраст, ще отидат в заслужен отдих. Това е политическо позициониране, но се превръща в опозиция на образованието, каза още тя.

По думите й системата ще търси активно и ползва богатия опит на пенсионираните директори. Обмисляме вариант, при който следващата година те да бъдат ангажирани да предадат опита си на своите наследници. Наш дълг е да дадем път на младото поколение са встъпи в управленски позиции, но и да използваме добрите умове на България, както сегашните директори в пенсионна възраст несъмнено са, каза още вицепремиерът.

Кунева отново посочи, че критиките на БСП за цената на учителският събор са нелепи. Ще струва около 100 хиляди лева на бюджета на МОН, несериозно е за такива пари да се говори за увеличение на заплатите. Това би било еднократно по 1лев.

Това не е семинар, това е събор, с който да отбележим началото на просветната реформа и надявам се на успешни десетилетия в българското образование. Да си кажем, че сме сила и че можем –причината, поради която се събират хората в цивилизованите общества, коментира още образователният министър. По думите й обществото трябва да започне наново да разпознава учителското съсловие като гръбнак на нацията.

По думите й плановете за образователна реформа трябва да са съобразени и тенденциите в ЕС. Кунева припомни, че вчера Европейската комисия излезе с 10 мерки за стимулиране на уменията и компетенциите в Съюза, след статистиката, че 70 млн. европейски в работоспособна възраст имат нулеви дигитални умения. Дебатът е повече от добре дошъл, важно е, че си вършим работата прозрачно и с активни действия, обобщи Кунева.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Служение документален филм...
  • 13:20 Космически гласове църковни...
  • 13:50 Опело Христово - Надгробное ридание
  • 14:00 БНТ представя Патриарх Евтимий
  • 15:00 Иконостасът игрален филм /България,...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.19...
  • 14:00 "Мия и белият лъв" - приключенски,...
  • 16:00 "Като готвачите" - комедия, драма...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Енканто" (премиера) - анимация
  • 14:50 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.