Митнически служители излязоха на протест срещу местенето им в Русе

"Мозък" на преместването на управлението на митниците в Русе е Симеон Дянков

по статията работи: Андриян Георгиев | 23.07.2012 | 21:24  12 Виж всички снимки

Около 300 държавни служители се събраха тази вечер (23 юли) пред Министерството на финансите на протест срещу преместенето на централната митническа администрация от София в Русе. Адепт на идеята за преместването е финансовият министър Симеон Дянков.

"Няма да се променят позициите ни, докато не чуем и видим воля за вземане на разумно решение", заяви Стефан Стефанов от Инициативния комитет на протестиращите.

Митническите служители получиха подкрепа от КНСБ, Изпълнителния съвет на Федерацията на транспортните работници в "Подкрепа”, синдикалното обединение на държавните служители, Изпълнителна агенция "Морска администрация”, синдикалната федерация на служителите на МВР, Морска администрация и служители на НАП.

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че Министерството на финансите се е превърнало в символ на всичко, което не трябва да се прави в тази държава.

"Такова чудо, каквото ни дойде на главата, не е имало. Не мога да разбера какви са мотивите, какъв е замисълът да се прави това нещо в това тежко състояние, в което е държавата. Няма логично обяснение", категоричен беше Тренчев, цитиран от агенция "Фокус".

Маргарита Евтимова от Агенция "Митници” се обърна към протестиращите с думите: "Личният интерес на всеки един от вас е нищо, в сравнение с интереса на държавата. Това решение за преместване на администрацията в Русе ще бъде пагубно не само за Агенция "Митници”, а и за държавата.

Протестиращите пяха известни български песни, осквиркваха, вяха знамена. Протестиращите издигнаха лозунги и плакати, на които се четеше "Специалисти се градят с години, а до тогава?”; "Обичам България, обичам работата си, но не искам да се местя”; "Така ли се отнасят в Европа към държавните си служители?”; "Г-н Дянков, вие явно не познавате работата на служителите от ЦМУ?”; "Русе чака и вас, г-н Дянков - все още има свободни сгради”; "Митническата лаборатория не е само на теория, служителите са лоялни и приходите са реални”; "Не прахосвайте парите на България за безумия”; "Не лишавайте държавата от изградени специалисти”; "АЛО, АЛО, политическо кабаре при Русе (Рене)”; "Срамота, министър Дянков, за три години така и не разбрахте какво са функциите на подчинената ви администрация”. 

Протестното шествие тръгна от централата на Агенция "Митници" на ул. "Г. С. Раковски” към Министерството на финансите, което се намира на същата улица. Много от служителите водеха деца със себе си.

Протестиращите обявиха, че утре ще има нов протест по същото време.

Те разпространиха десет въпроса до финансовия министър Симеон Дянков и заявиха, че чакат реакция от министъра и представители на изпълнителната власт. 

1. Съществуват ли и какви са конкретните мотиви за провеждането на административна реформа чрез механичното преместване на държавни служители от административния център на България - столицата, в друг град, отдалечен на повече от 300 км, без изградено електронно правителство? Ако са изготвени мотиви, защо никъде и по никакъв начин не са оповестени, освен частично чрез Ваши изказвания - "Решението е взето... убеден съм ... въпрос на време е ... това ще стане..." ?

2. Провеждани ли са консултации, с кои организации, присъствали ли са представители на администрациите, имало ли е дебати, публично отразяване, или други демократични методи на комуникация?

3. Има ли изготвени финансови разчети и от кого? Ако има, оповестени ли са публично, кога и къде? Извършвани ли са анализи и можете ли да докажете какви ще са прогнозираните приходи, откъде биха могли да възникнат и за какъв период от време се очаква да се случат?

4. В състояние ли сте да информирате българското общество, пенсионерите, безработните, с конкретни числа за предстоящите разходи:

- За изплащане на еднократни обезщетения и осигуровки на държавните служители, които откажат да се преместят;

- За последващо няколкомесечно заплащане на обезщетения за безработица и осигуровки;

- За транспортиране обзавеждането на над 400 работни места, също и за частично закупуване на ново обзавеждане;

- За изграждане на комуникации, връзки, системи за сигурност, контрол на достъпа, пожароизвестяване и гасене, климатизация, резервираност на ел.захранване;

- За изграждане на сървърно помещение (и то не за един сървър както беше публикувано в пресата), а за 120 единици скъпа и чувствителна техника на обща площ от приблизително 100м2 с всички необходими съпътстващи системи;

- За централната митническа лаборатория;

- За командировъчни разходи (горива, дневни, квартирни) на служителите, които практически почти непрекъснато ще са командировани в София;

- За провеждането на стотици конкурси за назначаване на държавни служители на освободените щатни бройки;

- За обучение и професионална квалификация на новоназначените служители.

5. Кой ще плати тези разходи? Предвидени ли са средства в бюджета на България и за чия сметка? Какво пречи с тях да се ускорят процедурите за електронно правителство, да се актуализират пенсиите особено след летния ценови шок, да се направи опит за овладяване на лавинообразното нарастване на безработицата, и то най-вече сред квалифицираните специалисти на средна възраст?

6. Какъв е Вашият морал на държавник и финансов министър, като след тихомълком прокараното лятно ударно покачване на цените заплашвате с уволнения, демонстрирате презрение и неуважение към образовани държавни служители, и в началото на зимата безцеремонно захвърляте няколкостотин български семейства на улицата, без възможности за избор, без право на обезщетения, без подкрепа при кандидатстване за друга държавна служба, нещо повече, публично "дамгосани" от Вас с клеймото "митничари"?

7. Определени ли са и по какъв начин параметрите на офертата, която изискахте от г-н Богомил Димитров за предложение за административна сграда за централната администрация на митниците в Русе?

8. Ще се плаща ли наем? Ако да, колко ще е цената на квадратния метър и откъде ще се осигурят средства за заплащане на наема?

9. В случай, че няма да се плаща наем, означава ли, че ще се извърши ли директна заменка на сградата на Агенция "Митници" в София с тази на г-н Димитров в Русе?

10. Като финансов министър как бихте убедили българските и европейските институции и обществеността в икономическата логика на предложението - голяма и скъпа сграда в центъра на София - публична държавна собственост - да бъде заменена за сграда в покрайнините на Русе - изцяло собственост на частно лице?


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Nedko Nedkov 24.07.2012 | 13:49
Ам няма проблеми...в Русе хорар които могат да я работят тази работа бол!!!!!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:05 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:00 Домът на вярата Църква "Свети...
  • 03:35 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:05 Падингтън игрален филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.