Орешарски: Ще продължим политиката на насърчаване на раждаемостта

"Възможно е ново намаление на цената на тока, но след последното намаление не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система", смята премиерът

по статията работи: Кремена Бедерева | 02.01.2014 | 09:48

"Възможно е ново намаление на цената на тока, но след последното намаление не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система. Обръщам ви внимание, че намалението на цената на тока бе направено след изборите, а не преди следващите."

Това казва премиерът Пламен Орешарски в интервю за в. "Стандарт". Освен това той съветва: "Инвестирайте разумно. Вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари."

"Конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат - обществото ни е фрагментирано и дезинтегрирано в опасна степен", смята премиерът. Той се надява, че през следващата година ще усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и ще стартира процес на нормализиране.

"Очаквам опозиционните партии да продължат агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност", убеден е Орешарски.

По думите му степента на неизпълнение на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на годината. По-важното е, че практически е възстановено цялото дължимо ДДС. Ако направим една аналитична сметка спрямо завареното невъзстановено ДДС в средата на годината, размерът на намалението на салдото по невъзстановеното ДДС значително надвишава неизпълнението на приходите. Тоест - ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите. Дефицитът по консолидирания бюджет очаквам да остане в границите на законовия от 2%, вероятно малко под него, допълва премиерът.

Запитан какви са приоритети за 2014 г., Орешарски отговаря: "Ще продължим изпълнението на управленската програма - насърчаване на стопанската активност, подобряване на публичните услуги, по-нататъшното изграждане и укрепване на социалните мрежи. Освен това всеки възприема действията на другите през призмата на собственото си мислене и поведение. Във всяка една от следващите четири години има избори. Следователно всички следващи бюджети ще бъдат обявявани от опозицията за предизборни!"

На въпрос дали очаква през 2014 г. хората да имат повече пари, за да преборят дефлацията, Орешарски коментира: "В икономически план дефлацията е дори по-опасна от инфлацията. Има всички предпоставки през 2014 г. да се усети известно стопанско оживление. Но да не забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест - да запазим умерен оптимизъм. Защото бавното възстановяване на инвестициите има в основата си два фактора - обективен и субективен."

По думите му обективният е влошената външна среда, а субективният е водената икономическа и финансова политика в периода от 2009 до средата на тази година. Към тях може да добавим и нов - стремежа на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна. Вижте аргументите на "Standart end PoorТs" за корекцията на перспективите пред кредитния ни рейтинг - слаб икономически растеж за целия период след кризата 2010-2012 година и политическа нестабилност. Удивително е, че при тези аргументи предишните управляващи изпаднаха в див възторг, който се охлади, след като същата рейтингова агенция свали рейтинга на Европейската комисия.

"Правим усилия да разширим възможностите за експорт към трети страни, като разширим търговските представителства извън европейските държави. Очаквам експортът и инвестициите да са водещи в прогнозирания икономически растеж, колкото и скромен като цифра да е той", заявява Орешарски.

Микроикономиката ще бъде стимулирана като спрем да пречим на бизнеса, като разплащаме в срок изпълнените от него обществени поръчки и му връщаме своевременно дължимото ДДС. Един пример в тази насока е фактът, че в следващата година бюджетът стартира "на чисто" по отношение на невърнатото ДДС - за първи път от 2009 година насам.

Запитан за какво не му е останало време през изминалата година, Орешарски отговаря: "За отминалия период преустановихме централизирания административно-силов натиск върху бизнеса. Ускорихме разплащанията на държавата към фирмите. Правим опити за възстановяване на институционалната култура на общуване между институциите. Подготвихме редица подобрения в законовата и нормативна рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малки административни тежести, по-ясни и опростени правила, по-надеждна защита на потребителите, по-добра събираемост на бюджетните приходи.

За илюстрация, в средата на годината приходните агенции към Министерство на финансите оценяваха вероятното неизпълнение на приходите на около 1 млрд. лева. Днес картината е значително по-оптимистична и степента на това неизпълнение е видимо по-малка. Успоредно с това подсилихме социалните акценти на политиките. Не остана време за много набелязани дейности. Значителни резерви все още останаха по отношение на събираемостта на бюджетните приходи. Предстои да се реализират структурни приспособявания в основните публични сфери", коментира премиерът.

"Мисля, че противоречието е друго - между хуманизма към тези хора, от една страна, и възможностите на страната ни да поеме своя дял в солидарността от гледна точка както на финансови ресурси, така и на национална сигурност", отговаря Орешарски на въпрос има ли противоречие между премиера Орешарски и човека Орешарски по въпроса с бежанците.

Премиерът заявява още, че ще бъде продължена политиката на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца. И не поради тези или следващи избори, а заради влошаващата се демографска структура, т.е. да има кой да гласува след време.

На въпрос дали са готови пакети с промени в банковия сектор заради т. нар. бързи кредити и при антимонополното законодателство, Орешарски уточнява: "Какво ли не се говори по улиците. Стабилността на банковата система беше тествана и издържа във времето. Спомнете си как в 2008 и 2009 година прогнозирах, че не ни заплашва финансова криза, каквато наблюдаваме в САЩ и някои стари европейски страни. Тогава също имаше различни слухове, но е факт, че ние останахме между по-малкото европейски страни, които не похарчиха нито лев публични фондове за спасяване или капитализиране на банки. Вижте, аз познавам много добре логиката на някои от опозиционните ни лидери, според които колкото по-зле - толкова по-добре. Не мисля, че българските граждани искат лидерите им да изповядват този принцип."

По думите му въвеждането на система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции. След като целият платен данък върху най-малките доходи се връща, какво още да върнем на нискодоходните данъкоплатци. Те получават детски добавки - еквивалент на отрицателен данък. Така ангажиментът от програмата практически е изпълнен, доколкото семейното подоходно облагане се разглежда в пряка връзка с облекчаване на ниските доходи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


26 bilyanka razpilyanka 02.01.2014 | 13:12
С такова едно символично намаление на цената на тока пак искат да замажат очите на хората, а проблемът си остава, какво ще правим за напред?!
25 Никол Георгиева 02.01.2014 | 13:05
Ххахаа добра идея си дал, ами стига да могат нека да започват няма нищо по-хубаво от децата, а и колкото повече, толкова по-добре за нас, демографският срив ще намалее, а какво по-хубаво от това?
24 ханибал суарес 02.01.2014 | 12:32
да, смятам, че министрите трябва да започнат да оплождат всички самотни майки и това трябва да се случи на всяка цена. смятам, че това е най-правилното нещо и това не може да се отрече.
23 овчи транс 02.01.2014 | 12:31
да, няма нужда да ни лъжат, защото всички знаем, че това няма как да е истина. това са само едни измислици, които няма как един мислеш човек да повярва. за останалите не мога да гарантирам, защото те вярват във всичко което им бъде казано.
22 безкомпромисната кирка 02.01.2014 | 12:30
нищо повече не може да иска човек, защото това намаление е напълно достатъчно. дори смятам, че самото увеличение е доста голямо и няма нужда се намалява повече цената на тока.
21 идейната блондинка 02.01.2014 | 12:29
това е така, само че няма как да се случи. нека да се помисли за определени други проблеми и след това да се мисли за раждаемостта.
20 ханибал суарес 02.01.2014 | 12:28
според мене няма такава политика, за да може да се насърчава. от много години не се мисли по този въпрос и това се вижда много ясно. населението на страната е намаляло с много и това се вижда много ясно. това повече не може да продължава по този начин и смятам, че трябва да се помисли по този въпрос много сериозно. дано правителството да измисли някакви мерки, които да помогнат за решението на този проблем.
19 овчи транс 02.01.2014 | 12:27
това няма как да се случи и съм сигурен, че хората много добре го знаят. нека занапред министъра да говори повече верни неща и да не говори такива глупости, защото едва ли има човек, който да се връзва на такива неща.
18 безкомпромисната кирка 02.01.2014 | 12:26
"Възможно е ново намаление на цената на тока, но след последното намаление не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система", смята премиерът" ако се намали цената на тока ще е много добре, защото на тока разчитат много хора, които се отопляват на него и плащат високи сметки за ток. нека това да се случи и съм сигурен, че хората ще бъдат много благодарни.
17 идейната блондинка 02.01.2014 | 12:25
това са едни много добри новини и се радвам, че правителството прави всичко по силите си, за да може да се увеличи раждаемостта. ако всичко това което са обещали заработи, няма как да не се увеличи раждаемостта, а аз съм убеден, че тези мерки ще започнат да работят по един много правилен начин. дано това наистина да се случи и аз ще бъда много доволен.
16 Marti Aleksieva 02.01.2014 | 11:17
Да за тях има абсолютно всичко, да не говорим, че тя като отиде дори и не подава никакви документи, може би само си даван бележката за банковата сметка и копието от акта за раждане, ако има такъв. А ние представяме един милион бележки и документи, да не би да ощетим държавата с едни никакви си 35 лв., и случайно, ако надвишаваш дохода с един лев няма да ти отпуснат никакви детски. А и най-важното изискване е детето ти да има имунизации, а не вярвам, че децата им са редовно имунизирани, след като всеки ден ги виждам по пътищата и да ровят в качетата. Но страхът е много голям.
15 Пламен Панайотов 02.01.2014 | 11:09
Честно казано не виждам кабинетът на Орешарски да върши някаква кой знае каква работа . По - скоро грешките на правителството са повече, отколкото позитивните неща .
14 La Bicha 02.01.2014 | 11:05
След това "намаление" на тока, не знам какво повече можем да искаме! Направо не знам! Мисля, че то беше достатъчно - ЦЕЛИ 0,8% до 1,5% !! Ама какво повече да иска човек?!!
13 Alena Bukva 02.01.2014 | 11:04
"Премиерът заявява още, че ще бъде продължена политиката на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца. И не поради тези или следващи избори, а заради влошаващата се демографска структура, т.е. да има кой да гласува след време." - МОЛЯ?? Продължена? Че такава политика не знам, кога точно е била започвана, че да бъде продължена? Много интересно на КОЕ точно Орешарски му вика политика на насърчване на раждаемостта?? ИМА ли реална представа, какво говори този идиот?!
12 Батко Реджеп 02.01.2014 | 11:00
Правителството на Пламен Орешарски трбява да направи всичко възможно да усили разждаемостта в България , ако не иска да се затрием като нация ...
11 Lady Blossom 02.01.2014 | 10:53
Ахахаха, ама моля ви се, вие подигравате ли ни се г-н Орешарски!?! Какво насърчване бе!? Вместо да се погрижите за майчинските и за социланите придобвки на една майка, вие отново увеличихте пенсиите на любимия ви електоарт. Кого заблуждавате? Това са пълни глупости!
10 Marusq Laleva 02.01.2014 | 10:38
За да се стимулира раждаемостта у нас първо трябва да се повиши жизненият ни стандарт и хората да бъдат с една идея по-спокойни и да знаят, че създавайки дете те ще имат нужните средства, с които да задоволят потребностите му.
9 Баба Пъша 02.01.2014 | 10:37
По - добре да не лъжат хората , че е възможно ново намаление на цената на тока, защото всички знаем, че няма да стане така, токът през последите години не е спирал да поскъпва .
8 Кристина Минкова 02.01.2014 | 10:37
Точно така е,най-голямата глупост,която можаха да направят...първото дете,не е ли дете,по тази логика на ромите с по 6 деца ще им се дават пари,а на хората,които се чудят как да изгледат едно детенце без да го лишават от нищо важно ще получават по-малко...не е справедливо!
7 ferdi mravkata 02.01.2014 | 10:36
Що се отнася до раждаемостта аз не съм забелязала тя да е спаднала чак толкова драстично. Парковете са пълни с майки и деца. Друг е въпросът вече че младите хора се решават да имат деца на по-късна възраст защото искат да изградят първо кариера и после семейство. Това май е малко по западен образец, но на който както му харесва. И аз мисля че трябва да се увеличат майчинските или поне да се измисли решение за други проблем - че много трудно вземат на работа майки с малки деца. Ако не могат да отпускат повече пари за майките, да намерят други начини с които да им въведат някакви облекчения и допълнителни привилегии.
6 Tereza Savova 02.01.2014 | 10:31
"Ще продължим изпълнението на управленската програма - насърчаване на стопанската активност, подобряване на публичните услуги, по-нататъшното изграждане и укрепване на социалните мрежи" - Хм, досега много не се усеща да са полагали някакви усилия за подобрявнае на нещо от изброеното.
5 Marti Aleksieva 02.01.2014 | 10:30
Да и аз съм съгласна с теб, до сега не съм разбрала и видяла да се направи както и да е, за да се насърчи раждаемостта. Другата му грешка, която направи, поне за мен е тази, че не увеличи детските за всички майки и деца, а само за второ дете, аз нямам второ дете и няма и да имам скоро, защо майчинството, което се дава в България не стига до никъде за нуждите на бебето или детските, за да купиш нещо на детето си. Съгласна съм, че не трябва да се правят постоянно протести или да се чудят как да свалят това правителство, поне аз не виждам никаква друга алтернатива за сега. Единственото, което не ми харесва е, че не намалиха цената на тока за дневното потребление, реално колко човека стоят през нощта да готвят , перат или чистят?
4 Vicky Angelova 02.01.2014 | 10:28
Орешарски и той като Плевнелиев приказва някакви въздухарски работи. Дори сам не си вярва на това което казва, как тогава ще убеди хората.
3 Wild Rose 02.01.2014 | 10:27
Поредният популистки ход от страна на БСП, които не решават проблема, а просто го маскират. Как може да си позволят дори такива символични отстъпки в цената на тока при положение, че електрическата мрежа е супер остаряла, има нужда от обновяване, за това електроразпределителните дружества трябва да отделят пари, да не говорим за скъпия ток, който те ни вързаха да изкупуваме от ВЕИ-тата, както и от Мариците, за да могат хора като Р. Овч. и други видни партийци да си пълнят джобовете. Явно всичко това го правят с ясното съзнание, че следващия мандат няма да е техен.
2 Старата Госпожа 02.01.2014 | 10:18
Интересно ми е по какъв начин точно Пламен Орешарски ще насърчава разждаемостта в България . Като цяло забелязваме, че в България се раждат все по - малко деца, което е много тъжно .
1 чичо съби 02.01.2014 | 10:03
Хм.. Аз до сега не съм забелязал правителството на Пламен Орешарски да прави нещо съществено за насърчаването на раждаемостта в България . Според мен все повече хора, включително и мои познати, се спират да правят деца, защото просто не виждат начин, по който могат да ги отгледат достойно и да получават всичко необходимо . Не смятам, че ако парите за майчинство се вдигнат, това ще допринесе много за раждаемостта в България . Мисля, че трябва да се вземат по - сериозни мерки за това .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Иде нашенската музика
  • 13:30 Религията днес: Снисхождане на...
  • 15:00 Бразди
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадките на Руби Херинг:...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Романтично кралско...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Цар Лъв" - анимация
  • 14:10 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 16:10 "Зоотрополис" - анимация
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.