При земетресение в София като това в Турция - хиляди жертви и щети за над 4 млрд. лв.

Експертът обясни още, че причината да има толкова много жертви в Турция е, че много от сградите там са построени преди въвеждането на сеизмични норми

по статията работи: iNews.bg | 13.02.2023 | 13:30
При земетресение в София като това в Турция - хиляди жертви и щети за над 4 млрд. лв.
Повече за:

Не съм бил все още в Турция, планира се такава инженерна мисия, когато ситуацията се успокои. Бил съм на обходи след земетресението в Япония, което също беше много разрушително и с много жертви. Да се види на живо такъв катаклизъм е доста отварящо очите. Това каза в предаването "Кой говори?" на Дарик радио Антон Андонов, строителен инженер с близо 20 годишен професионален опит в областта на оценката на съоръжения от критичната инфраструктура, подложени на екстремни натоварвания от природен и техногенен произход и около десет години опит в оценката на сеизмичния риск на регионално ниво. 

Докато продължават героичните усилия на спасителите в Турция и Сирия, които буквално сътворяват чудеса и да спасяват животи, броят на загиналите в земетресението надхвърли ужасяващите 30 000, като има риск той да се удвои.

Междувременно, в Турция обществото е гневно на властите си както за реакцията, така и за липсата на превенция на подобни трагедии, или на адекватен контрол на строителството. Над 100 човека са арестувани по обвинения за некачествено строителство, но дали властите ще научат уроците си след кошмара? 20 години след земетресението в Измит, не изглежда така. Същите въпроси важат и за България.

"Аз също чета, че се арестуват хора и е много вреоятно да се тръгне към лов на вещици. Проблемите със сторителството и стария сграден фонд са навсякъде по света. Много са малко държавите, които успяват да налагат някакви мерки. Ударно да се укрепват частни къщи по задължение не съм запознат някъде да се случва", каза още експертът.

По думите му една от основните причини за толкова много щети и жертви е, че наистина земетресението е много силно.

"Това, което се случва с една сграда - тя започва да се движи много рязко във всички посоки. Това, което се получава, е че в сградите започват да се генерират инерционни сили. Те водят до създаването на напрежение в конструктивните елементи. Особено опасни са хоризоналните сили, защото конструкциите обикновено работят на вертикални товари. Когато сградите са проектирани за сеизмични въздействия, те са конструирани по по-различен начин", обясни Антон Андонов.

"При едно земетресение, всяка една стена поема частично част от тези сеизмични вълни", допълни той.

По думите му ще отнеме доста време да се направи цялостна оценка на последствията земетресенията в Турция и Сирия. Може и сеизмичната опасност да е подценена при проектиране на сградите.

Антон Андонов обясни и какво значи една сграда да е сеизмично обезопасена: "Това е нормативна концепция. Това означава сградата да отговаря на съвременните норми за приектиране за сеизмични въздействия. Сградите когато се проектират, не се проектират да останат невредими. Целта е да няма жертви. Сградите се проектират да запазят човешкия живот с цената на повреди в конструкцията. Това са минимални изисквания, всеки инвеститор може да си проектира и построи сградата да издържа и на много по-високи въздействия".

Той уточни, че критични съоръжения като язовирни стени и атомни централи се проектират за въздействие, което се случва веднъж на 10 000 години - максималното възможно. За сгради като болници и училища се търси те да останат функционални след земетресение.

Експертът обясни още, че причината да има толкова много жертви в Турция е, че много от сградите там са построени преди въвеждането на сеизмични норми. Всички сгради, постороени преди 1999 г., са проектирани по стари норми - за едни много по-ниски изисквания от най-актуалните.

Антон Андонов посочи, че панелките от гледна точка на запазване на човешки живот са доста сигурни сгради. Той обаче уточни, че всякаква интервенция върху съществуваща конструкция е игра с огъня. "При панелките проблемът може да бъде по-скоро финансов при сериозно земетресение, защото това, което ги прави безопасни, е видът им конструкция. После тези повреди е много трудно да се ремонтират", добави той.

По думите му в България най-големият проблем е със София, защото е най-голямата концентрация на хора и икономика. Според експерта, ако в София през нощта се случи земетресение, подобно на това в Турция, то би причинило щети за над 4 млрд. лева и хиляди жертви.

Той добави и че има риск в България да се случи земетресение, което да доведе до огромни човешки жертви и огромни финансови щети.

"Земетресение с такъв магнитуд по-скоро не може да се случи, но земетресение с магнитуд над 7 може да се случи на няколко места. Земетресенията правят щети и жертви, когато има цивилизация. Едно земетресение в Шабла може да е много силно, но няма да има толкова много човешки жертви и щети, които да затруднят държавата. Но около Пловдив или в София ситуацията няма да е такава", каза Антон Андонов.

По думите му може предварително да се предприемат мерки, за да се ограничат човешките жертви и материалните щети при едно потенциално силно земетресение, но проблемът е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Според него основната причина за жертви е наличието на сграден фонд, който не е сеизмично осигурен. 

Антон Андонов заяви, че това, което държавата може да направи, е да се фокусира върху училища, детски градини, болници, сгради на пожарната - такива сгради, които не са чак толкова голямо количество, а са много важни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Загадки за начинаещи:...
  • 14:15 "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.