Руснаци и румънци налитат най-много на калкан и лефер

Черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи

по статията работи: Цанка Донкова | 15.07.2014 | 10:15

Не е тайна, че родното Черноморие е изключително предпочитано място за чуждестранните туристи. Всяка година младо и старо идва до отмаря на наша земя през летния сезон. И освен че се пълнят всички хотели и семейни къщи, чужденците пълнят и ресторантите и заведенията. Коя обаче е най-любимата храна на плажуващите?

Оказва се, черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи, установи проверка на "Монитор". Руснаци и румънци масово налитат най-много на калкан и лефер. Освен тези видове риба чужденците често поръчват и попчета, сафрид и цаца.

На второ място се нареждат специалитети от морски дарове – миди, калмари, октоподи, като най-ревностни консуматори са румънците. Трети в листата са българските ястия. Нашата кухня е предпочитана от всички чужди гости по родното Черноморие. Също вървежни са сачовете, кавърма-кебап и шашлик на барбекю.

Учудващо, но свинското и пилешкото не се харчат толкова много от чуждите туристи. В Топ 4 следват всякакви гозби с телешко, като този вид месо е най-предпочитано от скандинавците, а с предпочитанията си руснаците определят Топ 5 – агнешко и ярешко месо.

Българските туристи поставят на първо място в Топ 5 също рибата. Най-предпочитани са попчетата и сафридът, а мнозина търсят пъстърва, нищо че са на морето. Калмарите и мидите са на втора позиция. Третото място се заема от традиционните пържоли.

Българинът е традиционалист и иска пържоли на скара или на барбекю – независимо дали е от свинско или пилешко месо. Готвачи коментират, че ако кавърмата е от свинско, тя трябва да е от бут, а не от филе. На четвърта позиция се нареждат кебапчетата и кюфтетата.

Топ 5 за българите завършва с панирани гевезлъци – всякакви хапки, гъши дроб, пиперкабюрек. Що се отнася до мястото на шопската салата, тя е №1 и за българи, и за чужденци. Чужденците пробват от любопитство прочутата шопска салата, а българинът просто си пие ракията с нея.

В Топ 5 отсъства рибената чорба, но майсторите на черпаците са единодушни – българската рибена чорба се яде по всяко време край морето – едни я хапват за закуска, други – за изтрезняване, трети – от любопитство, четвърти – просто защото я обичат. Най-много рибена чорба ядат руснаци и румънци.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Radinela Karadjova 15.07.2014 | 10:38
Нормално,искат да опитат черноморската ни кухня.
1 Пи Ло 15.07.2014 | 10:38
Много е вкусна и е нормално да налитат на нея

ТВ програма

Кино

  • 00:45 Иде нашенската музика /п/
  • 01:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Вълната на Мария детски тв филм...
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.