След шествията в цялата страна - Кирил Рашков беше арестуван

Организирани шествия са проведени в 14 града в страната, в които са се включили 2220 души

по статията работи: Кремена Бедерева | 28.09.2011 | 10:01  8 Виж всички снимки

Кирил Рашков, известен още като Цар Киро, е бил арестуван снощи. Това съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев в ефира на Нова телевизия.

Повдигнати са му обвинения за отправена заплаха за убийство и може да бъде осъден на затвор до 6 години. Заплахата е отправена към жител на Катуница. Освен това са образувани няколко данъчни ревизии от агенцията за приходите.

По случая в Катуница разпитваме хора, които се съгласяват да свидетелстват. Рашков е там, където отдавна трябваше да бъде, подчерта Калин Георгиев и призна, че сега очаква повече съдействие от страна на гражданите.

За задържането на Кирил Рашков потвърдиха и от пресцентъра на МВР. На 69-годишния Рашков е наложена 72-часова мярка "задържане под стража", предстои искане за постоянното му задържане. Кирил Рашков е задържан снощи. Повдигнато му е обвинение по чл. 144, ал. 3 - закана за убийство. Приведен е в следствения арест в Пловдив, се казва още в съобщението на МВР.

Рашков и семейството му 20 години са правили безнаказано каквото си искат, допълни още главният секретар на МВР. Той припомни, че срещу Рашков има три заведени жалби от миналата година. По едната е получил присъда, по другата е задържан, а по предишна е предупреден от полицията.

Същевременно в цялата страна снощи имаше шествия. От пресцентъра на МВР съобщават още, че в резултат на предприетите мерки от страна на МВР, те са приключили без груби нарушения на обществения ред. Организирани шествия са проведени в 14 града в страната, в които са се включили 2220 души.

Задържани за нарушаване на обществения ред са общо 168 души - по-голямата част - за притежаване на бомбички, ножове, бухалки, тръби от прахосмукачки, домакински чукове за месо. Органите на реда са задържали един човек за отправяне на расистки изрази и предстои да му бъде повдигнато обвинение по чл. 162 от НК за подбуждане на расова, национална, етническа вражда, омраза или дискриминация.

Почти в цялата страна протестите са приключили в 21.30 часа. Най-масови са били протестите в Пловдив - 600 души; в София – 600; Варна - 400; Бургас – 120. Сред задържаните във Варна има 10 непълнолетни. Най-много са задържаните в Пловдив – 55; Варна - 58; София – 27; Бургас – 15.

В столицата младежи, организирани в социалните мрежи, протестираха вечерта по централните софийски улици във връзка със събитията в село Катуница, съобщава още БТА. Протестиращите се събраха пред НДК с намерението да продължат заедно към площада пред Народното събрание. Полицията обаче ги разпръсна на малки групи и по различни маршрути те достигнаха до площада пред парламента.

Предварително разположени пред парламента полицаи и жандармеристи изтласкаха протестиращите към ул. "Шишман", откъдето тълпата с викове "Да живее България" се разпръсна по близките улици. Данни за пострадали не бяха съобщени от полицията, но по непотвърдена информация има задържани младежи за нарушаване на обществения ред.

До снощи при протестите във Варна са задържани 54 души, от които 10 непълнолетни и една жена, съобщиха от пресцентъра на полицията в града. От МВР припомнят, че десет от задържаните са арестувани преди началото на протеста. По-рано са задържани и трима роми с 20 бутилки със запалителна течност тип "коктейли Молотов".

Община Варна издаде заповед, с която забранява провеждането на незаконни мероприятия. Разпоредбата е свързана с протестно шествие, проведено на 26 септември, при което се стигна да нарушения на обществения ред с етническа насоченост. Заповедта е подписана от изпълняващия длъжността кмет Коста Базитов. Според нея полицията не трябва да допуска събиране на хора на обществени места, както и нарушаване на обществения ред.

Носейки транспарант с надпис "Стига беззаконие", младежи излязоха тази вечер в Силистра на мирен протест, уточнява още БТА. Протестното шествие завърши пред катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", където протестиращите с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите при инцидента в Катуница. По неофициална информация протестът е организиран чрез социалната мрежа "Фейсбук". Шествието бе охранявано от полиция. Не възникнаха стълкновения.

Според директора на Областната дирекция на МВР в Силистра комисар Ивелин Иванов засега в Силистренско няма напрежение. Но е осигурена охрана на ромските квартали в Силистра и на селата с компактно ромско население в Силистренска област. В Силистра полицейското присъствие е засилено.

В Пловдив се събраха около хиляда души на площад "Съединение”, информира пък Агенция "Фокус". Оттам потеглиха към хотел "Тримонциум”. Те скандираха антиромски лозунги. В Пловдив протестират в подкрепа на жителите на Катуница, които искат изселване на фамилията на Кирил Рашков от селото. С минута мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите две момчета в Катуница.

Няколко пъти протестиращите изпяха химна, като започнаха от площад "Съединение", преминаха през главната улица, спряха се на площада пред сградата на общината, където приключваше предизборна изява. Протестът премина без инциденти, в него участваха предимно младежи, като имаше деца и възрастни хора. С възгласи срещу ромите и скандирания "Кирил в затвора”, "Убийци”, "Българи Юнаци” и "Всеки ден ще е така до победата" премина протестът в града.

Шествието премина мирно - без сблъсъци при засилено полицейско присъствие. Присъстващите се разотидоха от площад "Централен”. Към момента обстановката в центъра на Пловдив е спокойна, заявиха от ОД МВР Пловдив.  Полицията беше изградила множество филтриращи пунктове за проверка на хората, които отиваха на протестния митинг. Благодарение на тези пунктове, в районните управления в Пловдив бяха отведени около 60 души. Повечето от тях бяха без лични документи. Други носеха в себе си бомбички, ножове, боксове, сгъваеми палки и други подобни опасни предмети.

В Пазарджик около двеста души излязоха на протест. Имаше засилено полицейско присъствие. Около 200 младежи се събраха отново на централния площад "Константин Величков” в Пазарджик на протест по повод случилото се в село Катуница. Те опасаха целия площад с плакати с текстове "Стига бездействие, време е за действие”, "Справедливост”, "Българино - събуди се!”, "България за българите” и последният "В памет на Ангел и Павел”. На площад "Константин Величков" бе засилено полицейското присъствие. Около площада имаше над 10 полицейски автомобила и над 50 полицаи. Повечето от участниците бяха ученици и младежи, които държаха мълчаливо плакати си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 Цвете Жекова 28.09.2011 | 15:21
Btv не за първи път представят малко пестеливо и манипулирано събитие от мащаба на случилото се в Катуница. Също така ми е правило впечатление, че винаги се изказват прекалено ласкаво за Бойко Борисов. Едва ли е случайно.
20 Стамена Георгиева Георгиева 28.09.2011 | 14:23
Какво сте се захванали с Миролюба Бенатова бе хора? Какво ви е направила? Отишла е жената да си свърши работа, ако не беше тя къде щяхте да видите какво се е случило, защото е нямало друга камера там? Всички Вие като хората на Волен почнахте, чули сте от някъде, че била казала нещо, ама вярно ли е не е ли, какво ви пука, трябва някой да ни е виновен. Някой изобщо да се е позаинтересувал дали изобщо е казала това в което я обвиняват? Престанете да плюете по журналисти и телевизии, те не са ви виновни, че държавата ви е скапана!
19 Живка Илиева 28.09.2011 | 13:54
Коментарите на Миролюба Бенатова и цялото БТВ по темата избягвам да ги слушам, защото в началото се опитаха да омаловажат случилото се, а в момента единственото, което се опитват да направят е да се оправдаят и да докажат, че са отразили събитията коректно. Непрекъснато изнамират хора от Катуница с единствената цел да кажат по телевизията – БТВ нямат вина, не им чупете камерите. Иначе Волен и компания хванаха този момент и си направиха реклама, спор няма.
18 Ани Г. 28.09.2011 | 13:39
Valio, чакаме го тоя момент вече 20 години, ако не и повече!! :)
17 V D 28.09.2011 | 13:12
Ани, така е, но нямат избор, трябва да се изхранват. Все пак аз вярвам, че не всички по горните нива са корумпирани и си вършат работата както трябва. Много относително е всичко. Трябва обаче да се направи едно и то е да спре държавата да толерира ромите и да им дават помощи, защото не работят, а тези които само крадат и убиват да се оправдават. Трябва да им забранят със закон да не раждат повече от 2-3 деца, защото те раждат за пари. Всички от ЕС искат да ги интегрираме, за да стоят тук, а да не отидат при тях. Цялата тази работа идва от политиците, това е за мен!
16 Данчо Георгиев 28.09.2011 | 13:00
Абе не слушахте ли Миролюба Бенатова снощи в "Шоуто на Слави" по БТВ? Те полицаите са направили цяло шоу там - толкова нагласено е било всичко, че не може да бъде. Важното е, че Цар Киро е успял да си прибере 35-те килограма злато. Така че - не го мислете!
15 Valio Ivanov 28.09.2011 | 12:54
Ако Рашков е закрилян от Политици, ще се тушира случая като се замажат очите на хората с някои пренаписани статийки в мрежата и в медиите. Никой не може да разбере какво става всъщност ! Те до сега това което са обещавали, никога не са спазвали и не са го изпълнявали. И някои бандитии бяха осъждани и хората си мислят, че са в затвора, но след това са ги разпознавали в нечия дискотека, заобиколени то маймуни. Но всичко си има край. В един момент елементарните трикове на някои политици вече почват да не минават, хората не са глупави !
14 Ива Хинова 28.09.2011 | 11:42
Защо за да се направи нещо в тази държава и да има дори привидно прилагане на законите е необходимо да се стига до убийство, протести, ексцесии и накрая проблемът до толкова се изкривява, изопачава и тушира, че хората забравят за какво иде реч... Надявам се, че този случай няма да е поредният потулен и забравен, а накрая всичко да си продължи по старому.
13 Ани Г. 28.09.2011 | 11:42
V D, за съжаление полицията и органите на властта правят това, което властта им нарежда. А властта е сложна система от корумпирани лица, които дърпат конците на тая държава. На тях може и да им е писнало, но определено нямат право на глас. И те имат шефове, и те хранят семейства.
12 V D 28.09.2011 | 11:39
Е вече прекалихте всички, какво си мислите, че на полицаи и съдии не им е писнало от циганите ли? Хайде стига, прекалихте! Да не мислите, че им е хубаво постоянно да се занимават с кражби, убийства, изнасилвания, в които те са главни действащи лица? Има си закони, които се спазват, а това, че разни политически организации постоянно ги защитават, защото така им изнася, иначе няма кой да им пълни гушата. Ако зависи от полицаи и съдии всички ще ги запратят на някъде, само и само да не се занимават с тях!
11 Стамена Георгиева Георгиева 28.09.2011 | 11:30
Аз пък вярвам, че справедливостта ще възтържествува и всички, които са виновни за смъртта на момчетата ще влязат в затвора, а там много ще им се зарадват. След като тази история стигна до САЩ и се пише в чуждата преса за нас, не вярвам да се потулят нещата. Когато има толкова много хора, които се бунтуват срещу съдебната система, вече ще си свършат работата.
10 Живка Илиева 28.09.2011 | 11:28
Че една част от тълпата не знае защо е там, а друга е отишла да си излезе агресията като след футболен мач, е видно за всички, но още по-жалкото е, че политическите партии като отявлени паразити се възползват всячески от случилото се, за да раздават празни обещания предизборно... Всеки гледа да докопа по-голямо парче от баницата и никой не го е еня за народа!
9 Криси Митева 28.09.2011 | 11:21
Стига бе! Аз не вярвам! Вече стана прекалено показно и популяризирано, едва ли ще има такива "екстри", и без това сега малко им трябва на запалянковците да избухнат и да започнем да се млатим и ние..
8 В Л 28.09.2011 | 11:19
За съжаление ми се струва че просто го крият на сигурно място докато положението се оправи. Наи-вероятно е в килия с всички екстри.
7 Мария Аргирова 28.09.2011 | 11:01
Абсолютно съгласна съм с теб, Криси Митева! И все пак си мисля, че тоя арест е само показност и "царят" ще бъде освободен съвсем скоро, с кой знае какъв подтекст, я болест, я старост...Просто в България на първо място са парите и властта, а след това законите, морала и справедливостта! Жалко, но факт!
6 Георги Петров 28.09.2011 | 11:01
Ако и сега този субект не получи справедлива присъда заедно със своите роднини, които са вършили куп престъпления през всичките години можем просто да се сбогуваме с амбициите да влезем в Шенгенското пространство. Представете си ако го пуснат на свобода и има правото да пътува в цяла Европа, как биха реагирали ЕС? Ако това се беше случило в Германия, Франция или Англия например, този човек щеше вече да бъде осъден на доживотна присъда в затвора и да я излежава!
5 Ани Г. 28.09.2011 | 10:34
Къде е сега държавният глава да излезе и да обедини народа, да го успокои и да призове за мир?! Къде е Бойко мутрата да каже, "АЗ ще хвана Киро" или просто да успокои нацията?! Всички са се свили в мишите си дупки и мълчат. Гледат и чакат да стане най-лошото! Вашата функция не е ли точно да сте лидери на тази нация, а не да излизате и да говорите само когато ви угодно!?
4 Свилен Терзиев 28.09.2011 | 10:24
Сега ще разберете от какво е болен Киро циганина! Бас хващам, че до 3 дни ще е навън заради влошено здраве!
3 Станимира Георгиева 28.09.2011 | 10:23
Сега да видим до каква справедлива степен работи българската прокуратора и съд? Дали и те няма да се уплашат от някой по-тъмни субекти, които със сигурност ще ги заплашват или подкупват? Ако не го вкарат сега в затвора, просто след това, ако бъде пуснат ще настане гражданска война! Бъдете сигурни в това! И оня изрод шофьора, как може да излезе и с просълзени очи да ми говори, че не бил видял детето!? Като съвсем ясно свиделите, дори собствения му баща го е видял, че нарочно го убива!! Тоя доживотна трябва да му се даде!
2 Криси Митева 28.09.2011 | 10:18
Хората протестират, но и те не знаят още за какво.."Българи Юнаци” и "Всеки ден ще е така до победата" са обикновено лозунги викани по мачовете. Явно не могат да направят разликата. Когато протестираш искай нещо конкретно, а не излиза просто за да викаш и да си с тълпата. Повечето от протестиращите са футболни фенове, което само по себе си говори за протеста. Това не е гражданска позиция - ако искаме да изразим такава, първо трябва да се организираме и подготвим с конкретни искания, и протеста да бъде МИРЕН, а не падащ до вандалското ниво на циганите.
1 Алекс Г. 28.09.2011 | 10:11
Крайно време беше. Този човек трябва да бъде осъден на доживотен затвор, заради всичките му деяния, които е извършил. Той и неговата фамилия са срам за човечеството и не заслужават да се нарекат хора!

ТВ програма

Кино

  • Сега Не от този свят - игумения...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.29...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.79
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.