Страната след потопа

И в община Аксаково е обявено бедствено положение

по статията работи: iNews.bg | 20.06.2014 | 10:59

Пътят Каварна - Балчик е непроходим поради наводнени участъци, от община Каварна препоръчват да не се предприемат пътувания, съобщиха от пресслужбата на кметската администрация.

В общината са постъпили сигнали за наводнени къщи в Каварна и селата Българево, Вранино и Септемврийци, няма пострадали към момента. В село Българево няма вода, тъй като помпената станция в местността Болата, която захранва селото, е залята, се посочва в съобщението.

В община Аксаково е обявено бедствено положение. Това заяви за кметът на общината Атанас Стоилов. Той допълни, че бедственото положение е обявено в 9:00 часа и ще остане в сила до 9:00 часа на 21 юни. Стоилов посочи, че продължава да има силен вятър в някои села, има преливане и на води. По думите му, бедствено положение фактически има за селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Генерал Кантарджиево и Игнатиево.

20 дни след първото наводнение поповското село Априлово отново бе залято от придошлите води на река Черни Лом. Наводнени са около 7-8 къщи, едно семейство е евакуирано. Това каза за Радио "Фокус” - Шумен кметът на населеното място Сергей Стоянов. По думите му към момента продължава да вали дъжд и нивото на реката все още е повишено с около 2 метра.

Пострадала е земеделската продукция в ниската част на селото, на места има поражения и по асфалтовата настилка. Невъзможно е преминаването от единия край на Априлово до другия, уточни кметът. Мостът над реката разделя селото на две. Непроходима е Керчанската махала и движението към нея е затворено, каза още Сергей Стоянов.

Цяла нощ екипи на РС "Пожарна безопасност и защита на населението” са дежурили в пострадалото село. Ще бъде извършен обход и на хората ще се предоставят продукти от първа необходимост. Единственият начин за преминаване към момента е с трактор, обясни кметът.

Бедствено положение е обявено на територията на община Дряново заради поройни дъждове, наводнили десетки сгради и залели част от улиците и пътните участъци. Това съобщиха от общинския щаб за защита при бедствия.

Снощи около 18 часа река Дряновска, която е приток на Янтра, е достигнала критична точка на височина на водите и е преляла. Отцепени от полицията и от общинските спасителни екипи са били всички райони по течението на реката. Залети от придошлите води са два стадиона в града, автогарата, пострадало е имуществото на две машиностроителни фирми, наводнени са приземни помещения и жилищни сгради, разположени по поречието, затворен заради отнесена асфалтова настилка е пътят Дряново - Трявна, съобщи за БТА заместник-кметът на Дряново Даниела Енчева.

По думите ѝ сега положението постепенно се нормализира, но продължава да вали, а нанесените от пороя щети са големи. Активизирали са се и десетина свлачища. В село Царева ливада и в село Искра има отнесени мостови съоръжения. Река Андъка на Дряновския манастир също е преляла, там повечето от инфраструктурните съоръжения са унищожени.

Даниела Енчева информира, че е създадена много добра организация, съвместно са действали екипите на общината и на областния управител, на пожарната безопасност, полицията, "Гражданска защита", помагали са и местните строителни фирми. Днес спасителните дейности и установяването на нанесените щети продължава.

Продължава да вали напоителен дъжд в к.к. Слънчев бряг. Има образували се големи локви, но положението не е трагично, каза за Георги Николчев, член на УС на Съюза на собствениците - Слънчев бряг.

"Сградите, които имат подземни гаражи, приземни етажи, имат сериозен проблем, защото морското ниво се надига и започва да нахлува вода. Има специални отводнителни помпи, които изхвърлят водата. Лошото е, че тези помпи изхвърлят водата на улицата или в канализацията и по този начин тя се задръства. Не знам дали канализацията в Слънчев бряг работи нормално при цялата тази вода", каза още Николчев. Той добави още, че улиците не са замърсени от отпадъци, изплували от канализацията.

"Докато водата не се оттече, не може да се разбере какво от къде идва. В Слънчев бряг проблемите са само при проливен дъжд. Голяма част от водата се поема от пясъка, тъй като комплексът е на пясъчна основа. Има няколко места, където се получават много сериозни локви и е трудно за преминаване", добави хотелиерът. Николчев каза още ,че при дъжд няма големи вълни, вятърът не е силен и има около 1-2 бала вълнение.

Най-засегнато от пороя в община Никола Козлево е село Крива река, съобщи за Радио "Фокус” - Шумен Весиле Али, заместник-кмет. Повдигната е цялата пътна настилка, паднала е оградата на детската градина, наводнени са къщи в ниската част на селото.

"По думите на кмета на Крива река със силно бучене е дошла силна вода от горната част на селото към ниското, не става дума за преливане на река, пороят снощи е бил придружен и със силен вятър, сега улиците са като след война”, каза Весиле Али.

Наводнени къщи има и в останалите села на общината, но няма пострадали или жертви. От вчера работят аварийни екипи за отводняване. Правят се и обходи по населените места, ще се състави и комисия за оглед и оценка на щетите. Наводнено е читалището и джамията в село Каравелово, водата е над 2 метра. В Никола Козлево край реката има наводнена къща. Дъждът все още не е спрял, посочи Весиле Али.

Нормализира се обстановката в област Велико Търново след снощните проливни дъждове. Това обяви  говорителят на Областна администрация-Велико Търново Михаил Михалев. Към 6.00 часа тази сутрин нивото на река Янтра е спаднало с около 2 метра и вече се е прибрало в коритото си. Към момента тече почистване на наноси и отломки след наводнението.

Няма откъснати населени места от областта, електрозахранването навсякъде е нормално, всички имат достъп до питейна вода. За предотвратяване на щети и по-сериозни последствия, е спрян тока в 9 населени места от областта, като захранването ще бъде възстановено възможно най-скоро. Продължава да бъде затворен Прохода на републиката, който ще бъде пуснат за движение при първа възможност.

"Припомням обстановката от вчера. Около 17:30 часа рязко се покачва нивото на реката край село Нацовци. Залят е моста, след което следва приливна вълна и в град Килифарево. На място веднага пристигат областния управител инж. Георги Рачев, служители на ОД-МВР, ОД "ПБЗН" - Велико Търново. В акцията по евакуацията на хората от засегнатите къщи се включват и служители от НВУ "Васил Левски”, посочи Михаил Михалев. Близо 30 къщи са наводнени в град Килифарево. Няма пострадали и ранени, тепърва предстои оценката на щетите.

В Дебелец е залят района около Тухлената фабрика. Населението успява да се евакуира. Една жена обаче е застигната от стихията и се налага да бъде използвана специализирана техника за нейното спасяване. В акцията се включва и водолаз от Гражданска защита, както и военна техника. Няма пострадали и ранени в Дебелец.

Сравнително нормална е обстановката в област Видин след последните дъждове. Това каза главен инспектор Станислав Генчев, началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението” - Видин. Има 6-7 наводнени къщи в село Орешец, които се отводняват своевременно от екипите на службата.

До проблема се е стигнало след покачване на подпочвените води вследствие на дъждовете. Няма опасност за хората и сградите. "В зависимост от получените съобщения на телефон 112 реагираме своевременно. Имаме единични случаи в региона, които изобщо не са проблем, ние своевременно успяваме да реагираме”, каза главен инспектор Генчев.

Той уточни, че се касае само за жилищни сгради, до момента няма сигнали за проблеми по инфраструктурата. "Имаме готовност по всяко време, когато получим съобщение за наводнени сгради или други инциденти веднага да реагираме с нашите екипи”, добави Станислав Генчев.

До 27 л/кв. м достигат валежите в област Силистра през денонощието. Това каза за Йордан Чешмеджиев, ръководител на Метеорологичната обсерватория. По- значителни количества са паднали в районите на Алфатар, Кайнарджа и Дулово.

В останалите места в региона дъждът е 14 л/кв.м. Валежът е бил основно от вчера от обяд до полунощ, като през нощта също е имало дъжд. Към 7,00 часа сутринта все още е валяло. Сега времето в Силистра е облачно, без валеж. Сутрешните температури са около 14-15 градуса, през нощта са измерени 12-13 градуса.

Няколко сигнала за отводняване на мазета и приземни етажи са постъпили в Областната дирекция на МВР Сливен през изминалото денонощие, съобщи за говорителят на Полицията Първолета Мандинска. Три пожара са предизвикани от късо съединение заради силния валеж. Няма жертви и пострадали хора.

Основният проблем, по който са работили екипите е бил на улица "Родопи” в Нова Загора, където повече от 7 часа, от 10.02 до 17.15 часа. Отводнявани са къщи и самата улица, допълни Мандинска. Не се е наложила евакуация на хора. Хора от някои от по-засегнатите къщи са се преместили при свои роднини. В Сливен, в района на жп гарата, е имало една спасителна операция. Там два автомобила са били закъсали заради по-високите води, които традиционно при обилен валеж се събират на завоя с квартал "Даме Груев”. В Сливен няма сериозни щети. Имало е вода в мазета, която е била около 2 см.

26,3 л/кв. м са валежите в Бургас за последните 24 часа. Това съобщиха за от метеорологичната станция в града. Най-много за областта са валежите в село Факия – 31,6 л/кв. м. Валежите за региона са между 7 и 18 л/кв. м.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 dancho danchev 20.06.2014 | 15:11
То не е за приказване, обстановката е усложнена след потопа.
4 qnko qnev 20.06.2014 | 13:49
Каква трагедия се случи. Страшно много вече са засегнатите райони.
3 Vanesa Apostolova 20.06.2014 | 11:38
Такова нещо не ни се е случвало досега, огромна трагедия, толкова наводнени къщи!
2 Хубавата Елена 20.06.2014 | 11:02
Страшно е !!! Нямам думи !
1 трендафил въжарски 20.06.2014 | 11:01
има си потоп и това си е

ТВ програма

Кино

  • Сега Служение документален филм...
  • 13:20 Космически гласове църковни...
  • 13:50 Опело Христово - Надгробное ридание
  • 14:00 БНТ представя Патриарх Евтимий
  • 15:00 Иконостасът игрален филм /България,...
  • 16:35 Грижа документален филм /България,...
  • 18:00 Спасението игрален филм /България,...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.19...
  • 14:00 "Мия и белият лъв" - приключенски,...
  • 16:00 "Като готвачите" - комедия, драма...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Енканто" (премиера) - анимация
  • 14:50 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Ной" - с уч. на Ръсел Кроу,...
  • 00:50 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.