Цветанов: Земетресението в Перник беше по-силно от това във ВСС

"ВСС е независима съдебна институция", смята вътрешният министър

по статията работи: Кремена Бедерева | 16.07.2012 | 09:11

Земетресението в Перник беше по-силно от това във ВСС. То касае хората, които бяха притеснени от ситуацията. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНТ относно кои земетресения са по-силни - това в Перник на 14 юли или във ВСС и уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

"ВСС е независима съдебна институция и трябва да се съобразим с взетите от нея решения. В публичното пространство излезе информация, че съдия Мирослава Тодорова има забавени едно-две дела, но има още – говорим за над 50 дела", каза министърът и добави, че има дело за отвличане, чийто мотиви са бавени мотиви в продължение на 4 години и 9 месеца и което е прекратено заради изтекла давност.

Според Цветанов това е тревожно. Той заяви, че името на съдия Мирослава Тодорова му е станало известно, когато са го потърсили жертвите на престъпността.

С подобни решения – името на съдия Мирослава Тодорова ми стана известно, когато се обърнаха към мен жертвите на престъпността. Крайно време е да обърнем пирамидата спрямо жертвите на престъпността, допълни още Цветанов.

"Донесъл съм изявление, адресирано до мен, от граждани в Стара Загора, потърпевши от лихвари, те са направили НПО "Справедливост за хората". И ако се прочете къде е съдът всъщност и какво е отношението на жертвите на престъпността към съда, ще разберете за какво става дума", заяви Цветанов и се върна на темата за Мирослава Тодорова.

Получи се голямо политическо говорене за нещо, което е несъстоятелно, смята вътрешният министър, като опроверга твърдението, че е бил много ядосан. Кой се сеща за родителите и близките на пешеходните пътеки – съдът се произнасяше с условни присъди, попита министър Цветанов.

Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев не е запознат в детайли с това, което става във Висшия съдебен съвет, не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това, ако е вярно и ако действително президент поддържа такава теза, не бих го приел за нормално в демократична държава, продължи Цветанов.

Пред ВСС на протеста в защита на съдия Тодорова бяха около 200 души, имаше много адвокати и граждани, но не се знае какво точно защитаваха тогава. Този протест се превърна в политически, смята вицепремиерът. В зависимост от натовареността на съдилищата, СГС е един от най-натоварените. За отказ от правораздаване, вследствие на изтекла давност, такива неща не съм чувал досега, допълни министър Цветанов.

"Съдебната система трябва да остане независима, а не да остане формирането в обществото на мнението, че тя е зависима. Съюзът на съдиите, например, е учреден от 2000-2001 г., а 2007 България влезе в ЕС, ако той е имал тази генераторска роля за промяната на съдебната система, защо не беше чут от политиците и защо не направи промени в съдебната система?

Защото всеки иска да запази статуквото, за да могат да направят това, което може да замъгли усилията, които правят всичките тези честни прокурори и съдии. Това е битка срещу тежката организирана престъпност. Битка срещу тези, които искат да запазят статуквото", уточни още Цветанов.

ВСС е нямал определени мотиви за освобождаването на Тодорова. Трябва да се каже каква е практиката и на други съдии - това бе коментарът на вътрешния министър за днешното заседание на ВСС.

От своя страна пък бившият министър на правосъдието Миглена Тачева заяви в ефира на Нова телевизия, че "решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова постави за пореден път въпроса за структурни проблеми във Висшия съдебен съвет.

"Този ВСС не можа да свърши нито едно нещо, освен да произведе скандали в съдебната власт”, смята Тачева.

"Бих приветствала решение на ВСС, дори с край уволнение на конкретен съдия, ако делото с изтеклата погасителна давност беше разглеждано изцяло и беше казано - абсолютната давност е 10 години, съдията е направил това и това, по веригата, които са били, всички с един аршин наказани”, коментира Тачева. Според нея е "ясно е кой има интерес Мирослава Тодорова да бъде наказана. Не може един министър, който и да е министър, без да познава фактите, да излиза и да говори в публичното пространство какви решения е взел един съдия”.

iNews припомня, че Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тодорова съди Цветанов с мотива, че е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за нейната съдийска работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Цветанов атакува Тодорова, че забавяла мотивите по делото срещу наркотрафиканта Васил Маникатов и по този начин обслужвала организираната престъпност.

Също така вътрешният министър я обвини публично, че е блокирала дело за изнасилване на две момичета. Всъщност се оказа, че делото е забавено по вина на разследващия орган и прокурора и освен това е било заведено за грабеж.

Цветанов беше заявил и, че Тодорова покровителствала мафията. 

През януари ВСС санкционира съдия Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела. 

Също така съдия Мирослава Тодорова беше изразила, заедно с голяма част от магистратите, разочарование от новия Закон за съдебната власт. Съюзът на съдиите в България беше сред основните движещи сили за промени в нормативната уредба, ала предложенията на магистратската организация бяха отхвърлени от ГЕРБ. Сред тях бе и предложението ВСС да се избира пряко – идея, зад която твърдо застана и Брюксел.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

През март Българският институт за правни инициативи (БИПИ) защити съдия Мирослава Тодорова и посочи, че тя е подложена на преследване с ясно изразени политически мотиви.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Marta Petrowa 16.07.2012 | 17:06
От днес до 20.07.всеки ,който посети гроба на Людмила ще получи помощ от нея за проблемите си. На 21.07.2012тя ще извърши чудо в манастира http://www.bulgariamonasteries.com/giginski_manastir.html В тази страница ще прочете противоречиви отзиви за манастира. http://www.pravoslavieto.com/manastiri/giginski/index.htm Това е официалната страница на манастира.Има какво да се прочете за монасите. http://www.otkacheno.info/4897/Chudesata-na-Giginskiia-manastir.html Тук ще прочетете за чудесата на гигинския манастир http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?board=forty&number=1952208896 http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=21973 Тук ще видите снимки от посещението на Бойко Борисов в манастира. http://bnt.bg/bg/news/view/8134/flameCandle70x80px.swf- Сергей Станишев подари камбана на гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" http://tv7.bg/news/325682.html Борисов обеща: До Гигинския манастир ще има скоро асфалтиран път Случват се обаче и други чудеса. През октомври Марта Петрова от Ново село дари 70-килограмова камбана на манастира от благодарност, че се сдобила с внуче. Синът на Марта дълго време не можел да има деца. Една нощ му се присънили двамата светци Козма и Дамян и му казали, че ще има рожба, но трябва да направи дарение на манастира край Гигинци. Той направил това и се сдобил с дете. А майка му купила камбаната и я дарила на светата обител. Това е нагла лъжа.Да дарих камбана и това е камбаната направена от мен по поръчка на Людмила.Пари за камбаната събираха Цветанка Рангелова 0888326711 и д-р Борисова 029479673.Слагам телефоните им за да ги попитате,защото Людмила не желае да се предава информация от рода ЕДНА ЖЕНА КАЗА.Снимки как се сваля камбаната от дома в ,който от 6 години присъства Людмила ще прикача към това писмо. Всеки от вас ,който получи това писмо трябва да го препрати на всички свои приятели и близки за да знаят за предстоящото чудо.Всеки ,който желае може да ми пише и да зададе един въпрос.
11 cvetan nikolaev 16.07.2012 | 12:30
Няма изобщо място за сравнение едното с другото.Скандалът можеше да бъде избегнат,ако знаехте какво правите и как това ще се отрази на ситуацията в страната и Европа.Докато заметресението е природа и никой не може да се бори с нея!
10 nedostapnata moma 16.07.2012 | 11:15
трябва да се търси, защото работата е гнила отвсякъде
9 sexapilnata pichka 16.07.2012 | 10:10
хич не им е лесно на перничани , с тези земетресения и многобройни шеги :)
8 inna manolova 16.07.2012 | 09:59
Там горките с тези земетресения направо ще се побъркат вече...някакъв ужас е...
7 Экатерина Карапетрова 16.07.2012 | 09:52
На Цветанов трябва да му забранят да се изказва, как може да прави такива сравнения! Това със съдия Тодорова си личи от километри, че е поръчково и няма място за сравнение със стреса, който при всеки трус изживяват хората в този район отново.
6 ivaylo petrov 16.07.2012 | 09:48
Съдия Мирослава Тодорова със сигурност има своите недостатъци, но и тя беше елеминирана по същия начин, по който си отиде шефката на здравната каса по-рано тази година. Безскруполността на политическите амбиции е достигнала критичния максимум и авторитетът на хората се мачка като с валяк.
5 empty world 16.07.2012 | 09:44
Висшият съдебен съвет така е преценил спрямо съдия Мирослава Тодорова - така е направил. Вече идеята е дали да се търси някаква връзка с между тази работа и вътрешния министър Цветанов, или да не се търси.
4 Големият Брат 16.07.2012 | 09:37
Вече почвам да си мисля, е тая съдийка си го заслужава уволнението, макар все още да смятам, че то е плод на политическа поръчка. Всички сме наясно с корумпираните съдии и как разни престъпници печелят дела, така че не я съжалявам грам.
3 empty world 16.07.2012 | 09:36
Цветанов изобщо не го бърка нищо като гледам - продължава да си говори тъпизмите и да измества вниманието от основата тема за уволнението на Мирослава Тодорова към земетресението в Перник.
2 Хачо Стоименов 16.07.2012 | 09:36
А нима и останалите протести, които се разпалиха през последните месеци, не бяха изцяло политизирани? Името на Цветанов също беше намесвано не в една афера, но какво от това. Управляващите се специализираха в укриването и изопачаването на фактите.
1 Лолита Набокова 16.07.2012 | 09:34
Двете нямат място за сравнение , но определено това във ВСС беше по - силно и разлюля изоснови .

ТВ програма

Кино

  • Сега Домът на вярата Църква "Свети...
  • 03:35 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:05 Падингтън игрален филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.