Ясен сигнал към Путин: България не желае да затопля отношенията с Русия

Кристиян Вигенин обвини директно Борисов: „Явно чакате инструкции от големия началник!“

по статията работи: iNews.bg | 01.06.2016 | 13:09
Ясен сигнал към Путин: България не желае да затопля отношенията с Русия
Getty

Парламентът отхвърли предложението на БСП за затопляне на отношенията с Русия. С 49 гласа "за", 39 "против" и 39 "въздържал се" Народното събрание реши да не насърчава междупарламентарния диалог между Европейския съюз и Руската федерация, макар управляващите да признават, че санкците към Русия водят до загуби за България в много отрасли, включително по отношение на контактите между двете страни.

Социалистите взеха дума по въпроса, но не успяха да убедят колегите си да подкрепят решението. "Ако Борисов наистина е против санкциите срещу руски парламентаристи както заяви, нека има смелостта, заедно с другите премиери, които вече се изказаха по този въпрос, да направи адекватни предложения”, заяви от парламентарната трибуна международният секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин, по време на дебатите.

Вигенин посочи, че санкциите са неработещи и са довели до невъзможност за провеждане на нормален парламентарен диалог и от там и на търсенето на взаимно приемливи решения. По думите му въпреки, че в България отдавна е ясно, че тези санкции не са работещи, не се е възпротивила до момента.

"Предстои до края на юли ЕС да вземе решение дали като цяло санкциите, включително и икономическите, ще останат в сила”, заяви бившият външен министър и подчерта, че редица европейски лидери са заявили, че автоматичното им продължаване не е възможно този път.

"Един от възможните компромиси е да се тръгне към поетапна отмяна на тези санкции. Първата нормална и логична стъпка е именно отпадането на забраната за пътуване”, категоричен бе социалистът.

"Мълчанието от дясно е показателно, явно не сте получили нужните инструкции. Явно големият началник не е дал инструкции на по-малкия”, заяви Вигенин. Според него ако това предложение бъде прието, ще бъде в интерес на страната ни. "България не може да стои повече в подчинено положение и да чака големите началници да и кажат какво да прави. Българското Народно събрание и българският парламент трябва да имат ясна и достойна позиция”, заключи Вигенин.

Темата коментира и Валери Жаблянов. "Българската общественост не подкрепя санкциите срещу Русия от момента на налагането им и е против изострянето на отношенията ни с Руската федерация”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата. Той подчерта, че поради агресивната си лексика към Русия и загубата на популярност, сегашният ни президент е бил принуден да се откаже от кандидатиране за следващ мандат. "Не могат народни представители, независимо от коя държава, да бъдат ограничавани заради изказани позиции и гласуване”, категоричен бе социалистът.

Срещу това изказване възрази Джема Грозданова от ГЕРБ. "Много е неприятно да се чуе, че нашият президент в момента е оттеглил своята кандидатура заради това, че има ясна позиция по този въпрос... Не смятам, че ние не ставаме да говорим, защото нямаме позиция. Позиция имаме и тя е последователна и изказвана във времето многократно”, посочи Грозданова.

Тя бе категорична, че Европейският съюз върви в обща външна политика и политика за сигурност, а въпросът днес е дали ние искаме да поставим тази политика пред националното решени. Джема Грозданова коментира, че не може със сигурност да се изказват твърдения, че българското общество е против санкциите срещу Руската федерация.

"Нека направим такова проучване, за да видим кой и колко е против”, призова тя. Според нея междупарламентарният диалог не е нарушен, защото той може да бъде провеждан, ако има желание от двете страни – Руската федерация и всички държави-членки на ЕС.

Депутатът Михаил Миков отбеляза, че министри, президенти контактуват, а на народните представители е забранено, което е доминация на изпълнителната над законодателната власт. "Модерната демокрация изключва възможността народните представители да носят отговорност за гласуването си”, заяви Михаил Миков, народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му решението за налагане на санкции е било грешка и днес все повече хора разбират, че то трябва да бъде отменено. Социалистът подчерта, че не случайно в самото решение за налагането на санкциите е заложена възможността за отмяната му. "Изпълнителната власт, министри, президенти контактуват, а в същото време на народните представители е наложена забрана. Това решение е акт на доминация на изпълнителната власт над парламента”, заяви депутатът. По думите му налагането на санкции на народни представители заради гласуването им, създава опасна ескалация на подтискане на парламентаризма.

"Ако осъзнаваме нашия национален интерес и имаме воля да застанем зад него, то трябва да подкрепим решението за насърчаване на междупарламентарният диалог между ЕС и Руската федерация”, заяви народният представител от левицата Янаки Стоилов. По думите му това решение трябва да бъде взето точно от НС, защото то е органът, който в най-голяма степен трябва да улавя настроенията на гражданите и оценява какви са ефектите от прилагането на тези санкции. "Те са във вреда и на българската икономика и препятстват политическите отношения между двете ни страни”, обясни той. 

От своя страна Таско Ерменков отбеляза, че всякакви ограничения на пътуване на парламентаристи са неконструктивни. Според него това, което в момента съществува като обстановка в света - нарастващата опасност от терористични вълни, миграционен натиск и много други проблеми, касаещи множество държави, могат да бъдат решени само от една силна глобална коалиция. "Само една такава коалиция може да постави основите за решаване на глобалните проблеми”, заключи Таско Ерменков.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика /п/
  • 06:15 Златно сърце тв филм /3, последна...
  • 07:15 Домът на вярата Храм "Свети...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 10:55 Празнично богослужение за Второ...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Отблизо
  • Сега "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Под звездите на Върмонт" -...
  • Сега "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина и Мария...
  • 14:15 "Великден под прикритие" - с уч. на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.