Внимавайте с преяждането!

Много е важно как ще се захраним след пост

по статията работи: iNews.bg | 24.12.2013 | 12:00
Внимавайте с преяждането!
thinkstockphotos.com

Бъдни вечер е! Още няколко часа, идва Коледа и приключват постите!

Знаете ли обаче, че е много важно да знаем какво точно да ядем, след 40-дневното лишаване от определени храни, за да не получим здравословни усложнения?

iNews се свърза с проф. Донка Байкова, която е сред водещите български специалисти в областта на храненето и диететиката. Тя е посветила многогодишната си изследователска дейност на борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Проф. Байкова, разкажете за нашите читатели какво трябва да знаем за правилното хранене, след като 40 дни сме лишавали организма си от определени вещества?

- Много е важно човек да бъде информиран, когато започне да се захранва след пост. Аз имам близки приятели, които след църквата на Бъдни вечер, едва дочакват да стане 12 часа, за да се приберат и да се нахвърлят върху любимите си пържоли, баници, сирена, по-мазни храни, които като цяло са комбинирани, висококалорийни храни.

Захранването, в най-перфектният си вариант, трябва да стане стъпка по стъпка. На всички е ясно обаче, че след 40-дневен пост, малко са хората, които имат търпение за това.

За това, аз препоръчвам, в рамките на един прием, да не съчетаваме повече от една белтъчна храна от тези 4, които сме изключили. Не да ядем, например, яйца, месо и рибен ордьовър на обяд. Защото, при българите това обикновено се случва към обяд, тъй като на Бъдни вечер, в повечето случаи сме преяли. Имам предвид, че на 24- декември на масата се сервират ястията, които са доста на брой – 7 или 9, а сред тях има такива, които са доста трудно смилаеми, като традиционната ни бобена чорба, ядките, медът...

Как да започнем захранването?

- Първите белтъчни продукт, с които се захранваме, това са млякото и млечните продукти. Добре е това да бъдат или киселото мляко, или изварата. Те са лесно смилаеми, докато сиренето и кашкавалът са много мазни. Те са 6 пъти по-високо калорийни. Добре е да се приемат в комбинация с онези растителни храни, които сме консумирали вече по време на постите. Правилото е такова – за да свикне организмът с новата храна, тя трябва да се приеме в малко количество, в комбинация с онези, които през цялото време сме използвали.

Като закуска на Коледа можем да започнем с кисело мляко, в комбинация с плод или плодово мляко. В 10.00 часа можем да включим коледна сладка, в която има яйце и краве масло, с които сме били разделени по време на поста. Те могат да бъдат в комбинация с кафето ни, или чая.

На обед трябва да се консумира или месо, или риба. По принцип, по-добре е да заложим на рибата, защото е по-лесно смилаема, но традиционно тук се колят домашни животни, като на маста преобладава свинското.

Месото, в повечето случаи, е с гарнитура от кисело зеле. Аз лично нямам нищо против киселото зеле, а в солта, която е в него. То е по-добре да бъде обезсолено, защото в комбинация с различните алкохолни напитки, неизменна част от коледния обяд, лесно могат да вдигнат кръвното на човек.

Добре е всички красиви блюда да бъдат за сметка на всички растителни култури, които вече сме консумирали в предишния период. В празничната обедна трапеза е добре да има една или две, максимум, "нови храни”, за да има време организмът да се адаптира.

Все пак, идват няколко коледни дни. Човек не трябва да се притеснява, че няма да му стигне времето да изяде всичко, което е приготвил за празниците. Просто е добре да го разсрочи, защото в противен случай, организмът ще реагира зле.

Какво може да се случи с нас, ако не се захраним правилно?

- Всяка свръхработа, след известна почивка на организма, е вид стрес. В този случай натоварваме изключително много храносмилателната система. Ще започнат конкурентно да се изливат храносмилателни сокове, в които има ензими, насочени към прицелни съставки на храната, които доскоро са били в застой. И ако ги свръхнатоварим, обикновено те реагират с болки, в случая – възпаление на храносмилателната система. А ако си позволите да имате възпаление на стомаха и червата, то рефлективно ще се появи реакция и на панкреаса и жлъчно-чернодробната система.

Тази тройка от храносмилателни органи в медицината се нарича "бермудски триъгълник". Защото те си подсказват. Трябва да сме умерени, да дъвчем бавно и е добре да повтаряме в малки количества киселото мляко от сутринта.

Добре е да наблегнем на салата с цветни зеленчуци – зелено, червено, млечни салати, краставици, домати, мариновани печени чушки, камби, маслини – нещата да бъдат леки.

След като вече сме закусили и обядвали, към 16.00 часа може да хапнем баница, отделен хранителен прием. Може и торта, коледен сладкиш, коледни сладки.

Вечерята със сигурност трябва да бъде лека. Или да се повтори вида на белтъчната храна от обяд – малко месо, или рибно блюдо. По този начин се завършва арсеналът от 4-те животниски храни, с които не сме се срещали 40-дни, а както знаем първият ден е най-труден.

1144110При Вас лично, какво ще присъства на коледната трапеза?

- Напоследък не купувам пуйка. Може би ще има голямо пиле, леки пилешки котлети или свински.

Аз винаги гледам да правя много, но леки неща. На трапезата ми ще има една солена торта с изцедено кисело мляко, цвекло, редове от моркови, зеленчуци, за да стане разноцветно като градина.

Ще има със сигурност леко месо – шишчета, например, гарнирани с лук, краставички, чушки. Само чисто месо, защото всеки си избира вида месо, който обича.

Сигурно ще има и коледен кейк, който обаче трябва да се сервира отделно. Добре е да се сервира и отсервира поетапно. Защото човек гладува и със зрителния анализатор и в никакъв случай не трябва всичко да се слага накуп на масата, а ние да си "чопкаме”. Защото всеки иска да излезе от празниците, без да е качил или да е направил неразумна реакция на организма.

За вечеря винаги слагам риба. Обичам печена риба, може от охладените, например скумрия, която може да се маринована с лук, с дафинов лист, подправки, морков, целина.

Може да приготвя и сьомга, пастърва също става, отново с много зеленчуци.

Колкото по-често хапвате зеле с моркови, карфиол, броколи – толкова по-добре, но без туршия. Те могат да се сложат в една кръгла форма, да се напръскат с желатинова вода и когато се задушат става много красиво, но и полезно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Мадлен Колинс игрален...
  • 01:05 Туризъм.бг /п/
  • 02:05 Бразди /п/
  • 02:35 Малки истории /п/
  • Сега "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.12
  • 23:10 "Годзила срещу Конг" - екшън,...
  • 01:40 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:10 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Неуловим" - с уч. на Джеймс...
  • 00:10 "Хубав ден в квартала" - с уч. на...
  • 02:00 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "Предложение за брак" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.