Превишена скорост е очевидната причина за тежката катастрофа с двама загинали, която се случи в Пловдив. В това е категоричен вътрешният министър Калин Стоянов, предаде кореспондент на "Фокус".

"Аз не знам защо изобщо следва да коментираме причините за катастрофата, след като виждаме, че има две големи дървета, които са просто пометени и мощен, много здрав автомобил, който е разделен на две. Това говори само и единствено едно – изключително висока скорост. Според мен този автомобил се е движил с минимум 200 км/ч", обясни Стоянов.

Той изрази надежда, че момичето и момчето, които са били на задната седалка в автомобила ще се оправят.

"Ние правим много по линия на пътна полиция. Това, което аз мога да гарантирам, е доставката на 273-те камери, за които ние имаме общо 4 поръчки. Надявам се, че до няколко месеца ще дойдат първите 60-сет и няколко", допълни министърът.

Коментира и, че ангажиментът за това, което се случва по пътищата, не е само на МВР.

"Аз не искам да прехвърлям отговорността, но ангажимент към случващото се по пътя имат множество министерства и агенции. Всички български граждани трябва да разберат, че ние имаме проблем с тази тема – пътната безопасност. На първо място е възпитанието. На всички трябва да е ясно, че от там трябва да започнем", посочи още силовият министър.

Той коментира и статистика, според която последните тежки катастрофи у нас са предизвикани основно от млади шофьори, които самокатастрофират. Това, според него означава, че има сериозни проблеми в обучението на водачите.