Борисов откри сезона на предизборните трикове

„Лично и по настояване“ на премиера бившият имот на МО в „Младост“ ще отиде за парк на столичани

по статията работи: Ростислава Иванова | 05.12.2016 | 20:20

Премиерът в оставка Бойко Борисов откри сезона на предизборните трикове и лъскането на поовехтелия си имидж в оставащите няколко месеца до предсрочните парламентарни избори. Министър-председателят и лидер на ГЕРБ, който остана неприятно изненадан от първата си и при това катастрофална загуба на последните президентски избори, прибягва за пореден път до старите печеливши тактики, целящи единствено партията му, предвождана от него, да се върне "на бял кон във властта".

Единият номер на Борисов, тестван успешно няколко пъти, е да се отказва от управлението, когато почувства, че то е застрашено от външни фактори и най вече от липсата на народна юлбов. Оставките му обаче не са, защото е сбъркал или е проумял, че е негоден за управляващ и вече не го иска, а за да се завърне на управляващата сцена след нови избори и още по-успешно. През това време той разчита на пословичната бслабост на българите бързо да забравят какво са им причинили управляващите. За да се получи този ефект и да изгрее отново звездата на ГЕРБ, лидерът предпочита да тласне страната в криза с оставката си, да настъпи известен период на безвластие и хаос, избирателите да се отчаят още повече и в крайна сметка пак да изберат него, стигнали до извода, че тая държава никой друг не може да оправи, освен "бащицата" Борисов.

В оставащите малко месеци до евентуалните предсрочни избори напролет единственото, което трябва да се прави, е да се лъска до злато почернелия имидж на ГЕРБ и на самия Борисов. А това той умее най-добре, като доказал се самороден гений на собствения си пиар. В арсенала си премиерът в оставка задължително вкарва очерняне на заобикалящата го свита, било то членове на собствената му партия (например, Мариета Фидосова, Мирослав Найденов и други гнили ябълки от обкръжението му преди 3 години), а защо не и министри от кабинета му, които да оберат всичките негативи от управлението за сметка на неговото собствено изчистване.

Много полезни за пушечно месо в името на нестихващите управленски амбиции на Борисов се оказват този път министрите от Реформаторския блок, поради липса на такива (за негово голямо съжаление) на министри от Патриотичния фронт или пък АБВ, които се оттеглиха. Така (колко удобно) нарочени от прокуратурата са вече двама от реформаторските министри – на здравеопазването Петър Москов, и на отбраната – Николай Ненчев. Особено вторият е попаднал здраво на мушката на Главния прокурор с двете обвинения до момента срещу него – за пропадналите руски договори за ремонт на съветските МИГ-ове и за обществена поръчка за армейски униформи.

Впечатление прави и че всичко живо се е настървило да припише на клетия военен министър всички възможни съмнителни сделки и обществени поръчки на армията от последното десетиетие насам, та чак от времето на Николеай Цонев – министър от Тройната коалиция, за обзавеждането на жилищата на военните.

Отделно преди седмица бившият социалист, сега независим депутат, Георги Кадиев, разкри съвсем прясна и съмнителна според него имотна сделка на Министерството на отбраната в столичния кв. "Младост". Без какъвто и да е коментар по случая от страна на премиера в оставка, днес пресслужбата на Министерския съвет излезе със съобщение, че "лично и по настояване на министър-председателя" тази сделка се разваля и (забележете) въпросният голям имот, който трябваше да бъде застроен с блокове, ще бъде даден за парк на жителите на "Младост", които повече от година протестират за повече градинки и въздух.

На последните президентски избори жителите на най-големия столичен квартал, в който живеят 200 000 души, гласуваха и за кмет на общината, като отхвърлиха кандидата на ГЕРБ и си избраха зелена активистка от инициаторите на протестите. Досега властта не чуваше воплите на хората от "Младост" срещу застрояването, но след като подаде оставка и започна да се стяга за нови парламентарни избори, лидерът на ГЕРБ се сети, че трябва да угоди на тези 200 000, та белкем го подкрепят на вота.

Та в тази връзка премиерът в оставка видя изгоден случай отново да влезе в любимата си роля на "добрия самарянин" - в случая справедлив държавник, срещу "лошия и корумпиран" (според слуховете, но недоказано) военен министър, който бясните кучета така или иначе вече са захапали.

Без отново да се коментира каквото и да било конкретно по сделката на МО в "Младост" - дали е неизгодна, корупционан, съмнителна и т.н., министър-председателят индиректно хвърли съмнение върху продажбата на военния имот и върху самия министър Ненчев, излизайки със съобщение от името на правителствената си пресслужба, че сделката се отменя "лично и по настояване" на самия Борисов и се предоставя за парк на община "Младост".

"По настояване на министър-председателя Бойко Борисов министърът на отбраната Николай Ненчев ще внесе предложение за решение, с което ще бъде отменено даденото съгласие за продажба на имот, предоставен за управление на Министерството на отбраната (МО)", съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Става въпрос за имот в София с отпаднала необходимост за министерството и армията, чиято данъчна оценка надхвърля 500 000 лв. Имотът се намира в жк "Младост 3" и представлява терен от 11,5 дка, застроен с 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. м., с данъчна оценка в размер на 714 627,50 лв., гласи съобщението.

"По предложение на премиера имотът би могъл да се предостави в собственост на Столична община за изграждането на парк, когато са преминали всички необходими за подобно решение законови процедури", се посочва още в кратката информация са пресата.

Припомняме, че в края на ноември депутатът Георги Кадиев подаде сигнал в социалните мрежи, като отбеляза, че търгът, обявен в сайта на МО, е за имот от 11 дка в столичния район "Младост", а началната му цена е 791 000 лв. Огледът на имота бе насрочен между 21 и 27 декември, а самият търг - на 29 декември. Кадием определи сделката като "100-процентова далавера" и пресметна, че началната цена на квадратен метър излиза близо 70 лв. или 35 евро. Според брокери квадратен метър земя в тази част на столицата струва поне 10 пъти повече.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира по повод обявената продажба, че не е първата за МО на имот в "Младост". Запрянов се позова като пример на друга сделка, на търга при която е постигната в пъти по-висока цена от началната.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Чернобил, четири дни през април...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.10
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.