Изненада:„Коледен подарък“ на Горанов за бизнеса! Кънев му иска оставка

Предизборно ГЕРБ разиграха сценката "добро и лошо ченге", карайки финансовото министерство да изтегли данък "уикенд", месец по-късно все пак обвърза фирмените активи с ДДС

по статията работи: Ростислава Иванова | 17.12.2015 | 15:45

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който вече е в опозиция с партията си, поиска днес оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Причината е, че данък "уикенд" за фирмите все пак остава. Финансовото министерство е вкарало предколедно оттеглената преди два месеца поправка в Закона за ДДС за допълнително облагане на фирмените активи, ако се ползват в извънработно време и за лични нужди.

Тогава фирмите скочиха срещу нестандартната идея и тя привидно беше пратена "в коша", след като работодателите и бизнеса скочиха срещу нея. Тогава ГЕРБ начело с премиера Бойко Борисов разигра познатия вече сценарий на "добрите и лошите ченгета", като първо "лошите" - от финансовото министерство начело с министър Владислав Горанов, внесоха екзотичната идея, която пък веднага беше разкритикувана и отхвърлена от групата на "добрите" в правителството, начело с Борисов.

Изборите обаче отминаха и е време държавата и общините да започнат да си увеличават данъците, защото ще им трябват пари за европейски проекти, с каквито бюджетът не разполага, а част от помощите от ЕС – нищо чудно и да преминат към сектор "Сигурност", за да бъде защитена държавата от терористи и мигранти. За това призова самият Бойко Борисов на среща с новоизбраните кметове на ГЕРБ и Реформаторския блок преди около три седици. "Изборите свършиха! Край на популизма! Вдигайте данъците да си напълните бюджетите!", каза премиерът и лидер на ГЕРБ няма и месец след изборите.

Радан Кънев вече поиска преди няколко дни оставката на премиера заради провала на съдебната реформа. Лидерът на ДСБ в опозиция обвини Борисов, че е нарушил поетите ангажименти и е предал поддръжниците на дясната коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок.

Днес Кънев поиска оставката и на финансовия министър Горанов заради извъртането му по въпроса за данък "уикенд". В профила си във "Фейсбук" Кънев написа:
"Ето това е темата за доверието: Нови коледни изненади от "Влади"... надявам се, че колегите от РБ, които "преговарят" за нова порция лъжи, разбират едно: Оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика",От публикувания за обществено обсъждане проект на правилник за прилагане на Закона за ДДС вчера се видя, че данъкът изобщо не е отменен. Предвижда се частично възстановяване на ДДС на фирмите, в които автомобили и недвижима собственост се ползват и за лични нужди. От предожението на финансовото министерство е отпаднало само изискването – за подаването на декларации пред НАП за точно определени активи.

При покупка на стока фирмите имат право да си възстановят ДДС. Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета.

От февруари фирмите ще трябва да прилагат нови образци на документите, в които се отчитат продажбите и покупките, при които е платен и възстановен ДДС. В дневника за продажби, както и в ежемесечните справки декларации за дължим ДДС, се въвеждат специални графи, в които фирмите ще трябва да вписват данъка, който са начислили за лично ползване на вещи, става ясно още от измененията. Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри. 

Промените в правилника стъпват на одобрени от депутатите изменения в закона за ДДС, които са останали незабелязани покрай многото корекции в текста, информира в. "Сега". Така например в закона е уредено допускането на изключения за непредвидени ситуации, при които данъкът може да не се начислява. Определен е и моментът, в който фирмите трябва да започнат да събират налога - т.е. кога възниква данъчното събитие. Регламентиран е и начинът за пресмятане на направените преки разходи за определяне на данъчната основа, върху която да се плаща ДДС. Уточнено е, че при дълготрайни активи над 700 лв. ще се отчита и изхабяването им в максимален срок от 5 години за движимите вещи и 20 години за недвижимите. Делът за лично ползване ще се определя по лична преценка на фирмите и съответно ще се пресмята пропорционално на данъчната основа. Без тези детайли събирането на данъка на практика е невъзможно. 

Приемането на тези алинеи остана на заден план на фона на поредицата от преработвания на текстовете. От самото начало Министерството на финансите (МФ) обяснява, че възстановяването на ДДС при фирмени покупки, които се ползват и за лични нужди, не е позволено. Контролът върху тази забрана обаче бе невъзможен заради липсата на подробна законова регламентация и МФ се опита да запълни тази дупка.

Затова екипът на Владислав Горанов първо предложи да се въведе задължително деклариране пред НАП на фирмени покупки над 700 лв., при които има елемент на лично ползване. За тях фирмите трябваше да преценят по свое усмотрение как да определят дела за лично ползване на съответната стока и да започнат да начисляват ДДС за него. След шумен скандал, че прагът от 700 лв. е прекалено нисък и ще удари фирмите при тривиални покупки като телефони и компютърна техника, финансовото министерство преработи текстовете и предложи специалният ред за деклариране пред НАП да важи само за автомобили с над 5 места на сума над 5000 лв. и за недвижими имоти по методика, определена от МФ.

Предложен беше и втори алтернативен вариант - при покупка на автомобили, яхти и самолети директно да се приспадат само 70% от дължимото ДДС, защото се предполага, че те се ползват и за лични цели. Този вариант трябваше да влезе в сила след разрешение от Брюксел.

След тежки дебати в парламента по единодушно предложение на всички партии и двата варианта - за деклариране на коли и имоти, и за плоско удържане на част от полагаемото се ДДС, отпаднаха. 

"От текстовете, които са приети, и от правилника на практика излиза, че данъкът ще се начислява за абсолютно всички фирмени покупки, независимо от вида и стойността им", коментира Катя Крънчева, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

По думите й от закона отсъства единствено задължението за подаване на нарочни декларации, а възможността за субективност при определяне на дела за лично ползване остава. Субективна може да е и преценката на данъчните при проверки доколко посоченият дял отговаря на реалността. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 "Адио, Рио
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 Филм-концерт на Лили Иванова
  • 22:00 "Разследването" - драма,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Топ Гън: Маверик" (премиера) - с...
  • 22:40 "А отборът" - с уч. на Лиъм Нийсън,...
  • 01:00 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:45 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.