Пет истории: Защо закъсват държавите в БРИКС

Жителите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР се сблъскват със значителни трудности

по статията работи: iNews.bg | 25.08.2016 | 13:29
Пет истории: Защо закъсват държавите в БРИКС
El Pais
Повече за:

Безработица в Бразилия, обезценяване на рублата, непрекъснато нарастване на китайския дълг и проблеми с поддръжката на инфраструктруктурата в ЮАР съпътстват всекидневието на гражданите и фирмите в тези страни. От всички държави в БРИКС сравнително сносно е положението само в Индия, където нивото на инфрацията като цяло е под контрол, въпреки ръста в цените на основните стоки в потребителската кошница. Екип от журналисти разказва за икономическите затруднения в петте страни.

Бразилия: Безработицата расте, БВП намалява

Пазарувайки, 62-годишната продавачка Куитера де Альбукерке (Quitera de Albuquerque) избира не това, което харесва и й трябва, а това, което може да си позволи. "Смених продуктите, които купувам - от фасул до миещи средства. Избирам само евтино месо, дори да е най-лошото. Обръщам внимание само на това - цената да е възможно най-неска", признава Куитера, която работи 20 години в уличната търговия. По думите й "сега никой нищо не купува".

За първото тримесечие на 2016 г. БВП на Бразилия е намалял с 5.,4% в сравнение със същия период на миналата година - вече осмото поред понижение. Безработицата расте. Според последните данни увеличението е с 11,3%, критично ниво страната, която приключи 2013 г.с безработица в рамките на едва 5,4%.

Кризата удря и средната класа. Навикнала да прави маникюра си един път седмично, 29-годишната Татьяна Рамос (Tatiana Ramos), която се занимава с подбор на персонал, е съкратила посещението си в салона за красота до веднъж на 15 дни. Тя споделя, че вече по-рядко се подстригва и боядисва косата. Намалила е също така до минимум посещенията си в бар или на каквито и да е увеселителни мероприятия.

Русия: Обезценяването на рублата удари средната класа

Илья Токарев е от доста крехката все още руска средна класа. "До падането на цената на нефта всеки месец заработвахме в рубли сума, равностойна на 3 000 евро. Изведнъж заплащането ни се сви наполовина заради промяната в обменния курс. В резултат трябваше да се откажем от планираните отпуски зад граница, които си позволявахме пет години подред. Сривът на международните цени на нефта и последвалите икономически санкции съкратиха драстично бюджета ни в рубли. Съкратиха ми заплатата с 20%, а след това девалвацията на рублата и забраната за внос на редица продукти от ЕС доведоха до поскъпване на редица продукти, които трябва да внасяме от отдалечени региони като Южна Африка и Южна Америка", разказва Токарев.

"Имаме тригодишен син и затова купуваме много плодове и зеленчуци.При последните покупки видяхме, че лимоните са южноафрикански, крушите - аржентински, а ябълките - чилийски", обяснява той и добавя, че при последното пазаруване е похарчил с 25 - 30% повече от разходите му преди кризата.

Въпреки всичко това Илья е оптимист. Според него най-лошото вече е назад. "Достигнахме дъното и се приспособихме към новите обстоятеелства. Ситуацията се стабилизира и дори се наблюдава известно подобрение. Разбираемо е, че мнозина не споделят моя оптимизъм, доколкото в бъдеще в Русия всичко ще зависи от цената на нефта", коментира Токарев.

Индия: Контролирана инфлация, въпреки ръста на цените

"Разходите ми за транспорт в Индия през последната година бяха относително стабилни, дори успях да си купя доста евтини авиобилети. Доста често пътувам от Делхи до Мадрас и ако през 2014 г. билетът в едната посока струваше 7000 рупии, сега мога да си го купя доста по-евтино - например за 5 000 рупии", разказва Вивиан Массо (Vivien Massot), френски икономист, живеещ в Мадрас. Той обяснява това с две причини: устойчива цена на горивата и правителствения контрол върху цените в обществения транспорт, включително железниците, които са най-използвани от индусите.

През юли инфлацията в транспорта е 2,02% и именно този отрасъл допринася най-много за задържане на инфлацията в рамките на не повече от 6%.Това е и едно от постиженията, които правителството отбеляза с особено удовлетворение по време на тържествените мероприятия за 70-тата годишнина от независимостта.

Друг е въпросът, че през юли, при очаквано повишение от 5,9 на сто цените скочиха с 6,07% - най-високият показател от август 2014 г. насам. Но това все пак е твърде далече от историческия максимум от 11,16%, достигнат през ноември 2013 г.

В същото време най-трудно се оказа да се държат под контрол цените на основните стоки от потребителската кошница. През юли продоволствените цени се вдигнаха с 8,35%, особено на бобовите растения , захарта и подправките.

Китай: Задълженията задушават бизнеса

Уханската стоманодобивна корпорация, която беше един от флагманите на китайската промишленост, може да затвори в близките пет години. Нейните задължения достигнаха 7, 150 млрд. евро, каето представлява почти 70% от стойността на активите й.  Поради спада на цените на стоманата и желязото на световните пазари и забавените темпове на икономическо развитие на страната , приходите на корпорацията през 2015 г. са се свили с над 40 на сто. При тези условия за предприятието е невъзможно да обслужва дълговете си.

Едно от най-големите в миналото металургични предприятия сега е изправено преднеобходимостта да реализира жестоки реформи, предполагащи съкращаването на 50 хиляди работници - над 60% от общата численост на персонала.

Макар все още да не е обявено официално , има голяма вероятност корпорацията да влезе в структурата на Baosteel - също държавно металургично предприятие, което се превръща в стоманодобивен гигант.Ако това сливане се осъществи, производствената мощности на новото предприятие ще бъде от порядъка на 70 млн. тона годишно. Този обем надхвърла годишното металургично производство на Бразилия, Мексико и Испания заедно. 

ЮАР: Добра инфраструктура, среда за поддръжката й

Икономическият ръст на ЮАР, който по данни ва МВФ през 20111 г. надхвърля 3%, привлече значителни инвестиции в развитието на инфраструктурата, което беше крайно необходимо за модернизацията на страната. Поради липсата на необходимата техническа поддръжка и влошаването на икономическата ситуация обаче икономическият растеж през 2016 г. ще падне до едва 0,1%, според прогнозата на МВФ.

"Проблемите в електроснабдяването се случват все по-често и обхващат все по-обширни райони, което има негативен ефект върху промишленото производство", смятат експерти. Друг фактор, затрудняващ развитието на ЮАР, е нестабилността в трудово-правните отношения, което води до стачки /в нефтената промишленост в началото на месеца например/ и протестни акции. До бавно възстановяване на икономиката може да се стигне само на базата на увеличения експорт на злато - най-надеждният актив на неустойвите пазари, смятат анализаторите.

--------------------------------------

Анализът е публикуван в испанското издание El Pais с авторски екип: Элоиса Мендонца (Heloísa Mendonça) Родриго Фернандес (Rodrigo Fernández) Ана Габриэла Рохас (Ana Gabriela Rojas) Хавьер Фонтдеглориа (Xavier Fontdeglòria) Томас Гуалтьери (Thomas Gualtieri)


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.10
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.