Предизборна игра с ДДС: БСП „освобождава“ памперси, СДС - бизнеса

Управляващи партии и опозиция замениха популистките обещания с неадекватни предложения, чието изпълнение не зависи от тях

по статията работи: Ростислава Иванова | 09.07.2015 | 17:41
Предизборна игра с ДДС: БСП „освобождава“ памперси, СДС - бизнеса
inm.com

Предизборната кампания за местния вот още не е обявена, но неофициално тя вече стартира. Партиите още не дават популистки обещания, но това съвсем не значи, че не опитват да "зарибяват" електората. 100 дни преди изборите на 25 октомври различни политически сили, в това число и управляващи, вече се надцакват (за пред очите на избирателите) със спорни и реално неизпълними за момента популистки предложения за законодателни промени.

Да управляваш в коалиция си има предизборни предимства. Така например, ако управляваше само ГЕРБ и Божидар Лукарски беше член на партията на Бойко Борисов, едва ли щеше да му хрумне да поиска три месеца преди вота промяна на регистрацията по ДДС. Министърът на икономиката от Реформаторския блок, който е и лидер на СДС, излезе от името на партията си с абсурдната идея държавата да вдигне двойно грага за регистрация на фирмите, които внасят ДДС или от сегашните 50 000 лв. - на 100 000 лв.

Управлението в коалиция - добра среда за безотговорни предложения

С това "невинно" предложение министърът на СДС сигурно (не) иска да намали наполовина регистрираните по ДДС фирми у нас и съответно да (не) паднат драстично и данъчните постъпления. Лукарски сподели данъчните си фантазии не къде да е, а в провинцията, докато бе на "работно посещение" при бизнеса във Варна. Командировките из страната традиционно се използват от управляващите за осъществяване на прикрита предизборна пропаганда из страната, тъй като законът забранява на партиите да харчат държавни пари за политическа кампания, а само собствени средства.

Като коалиционен партньор в кабинета, представителят на СДС обаче едва ли е съгласувал революционната си идея с ГЕРБ, а дори и с Реформаторите. След като я спомена "между другото" пред местните представители на малкия и среден бизнес, Лукарски призна, че "по този въпрос има разминаване между становищата на икономическото и финансовото министерство. "Но ако се постигне консенсус по въпроса, има възможност промяната в Закона за ДДС да стане още тази година", отбеляза министърът.

Политическата "тактика" на Лукарски е прозрачна като найлонова торбичка за боклук и едва ли някой, пък било то и бизнеса, ще му се върже на приказките. Лесно е, когато си в коалиционен кабинет, да си вдигаш рейтинга чрез невъзможни идеи за реформи, които са от компетентността и правомощията на чуждо министерство и коалиционния партньор.

За памперсите, бибероните, бастуните... и електората

Днес пък опозиционната БСП внесе в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за ДДС с искане за символична ставка от 5% върху детските храни и стоки. Левицата настоява за четирикратно намаляване на данъка от 20% върху памперсите, бебешки храни, детските колички и въобще всички принадлежности за отглеждането на деца, в това и на порасналите деца с увреждания, инвалидите и старите хора, ползващи такива пособия.

Това обяви днес в парламента председателят на БСП Михаил Миков. И той подобно на Лукарски, подхвърли между другото хуманната иначе идея на левицата по време на партиен брифинг на "Позитано" 20, посветен далеч по-значими теми, като например кандидатите на столетницата за кмет на София.

В идеята на социалистите не би имало нищо лошо, ако го бяха предложили и приели, докато управляваха. Припомняме, че БСП и коалиционният им партньор ДПС си отидоха от властта преди една година, след като управляваха повече от година. "Експертното" правителство на Пламен Орешарски, излъчено с мандата и подкрепата на БСП, обаче не искаше и да чуе за диференцирани данъчни ставки.

Аргументът на бившия финансов министър Петър Чобанов (а и на всичките му предходници), беше, че ако отстъпиш по-ниска данъчна ставка за един сектор, логично ще последва вълна от искания. Както правителството на Орешарски, така и кабинетът на Тройната коалиция, начело със Сергей Станишев отрязаха категорично всякакви подобни претенции.

Да си припомним, че за по-ниски ставки по ДДС от години настояват земеделски производители, хлебари, млекари, издатели на книги и учебници, производители на лекарства, театри и музеи пр. Да не говорим, че от години не може да се реши проблема с хвърлянето на стотици хиляди тонове храна на буклука поради отказа на финансовите министри да освободят от ДДС дарените за социални нужди продукти, за да не стане облекчението повод за злоупотреби.

Опозиционната роля на БСП й позволява да иска неща, които самата тя никога не прокара, докато управляваше. Сега обаче – извън властта и в предизборна ситуация, партийните възгледи се променят на 180 градуса, особено в унисон с прокламираното от Миков "олевяване" на левицата.

На пръв поглед изглежда, че БСП иска нещо невинно – 5% ставка за: памперси, хуманизирани млека, бебешки млека и храни, биберони, ританки, детски колички, проходилки, креватчета, кошчета; а също и инвалидни колички, памперси за старци и всякакви помощни средства за възрастните хора, които по една случайност се припокриват с електората на столетницата.

Миналата година финансовият министър Петър Чобанов – тогава от квотата на БСП, заявяваше, че бюджетът не може да си позволи диференцирани ставки, колкото и да ставало въпрос за справедливи каузи. Тогава, в качеството си на председател на Народното събрание(но с партиен Сергей Станишев), Миков изобщо не възрази на министъра и "антихуманната финансова политика" на държавата. Поставен в опозиция, Миков и партийните му другари изтрезняха и станаха хуманисти.

Хуманисти за чужда сметка

"Този законопроект е изключително необходим, когато раждаемостта рязко пада като последица от икономическото развитие в страната и от свитото потребление и ниските доходи", заяви лидерът на социалистите. И посочи, че ставало въпрос само за някакви си 95 млн. лв., които бюджетът щял да загуби от диференцираната ставка върху памперсите и бибероните. "Още повече, че голяма част от тези средства ще се върне в бюджета поради повишеното потребление", отбеляза Миков.

От думите му стана ясно, че по изчисления на "Позитано", в момента приходът от ДДС върху детските пеленки е 22,3 млн. лева, а след намалението на ставката на 5% приходите ще паднат на 5,56 млн. Приходът от ДДС върху детските храни пък при 20% ДДС е 42,8 млн. лева, а след намалението той ще бъде 10,7 млн. лв.

"Ефектът е пренебрежимо малък за бюджета, но актът е крайно необходим като сигнал и знак към хората, които в тези трудни времена отглеждат деца. Българските деца и родители заслужават този сигнал", изтъкна Миков. И призова всички парламентарни групи за подкрепа, за да бъде даден знак от държавата към децата и техните родители. 

Така е, българските родители, деца, инвалиди и старци, заслужават еднакво грижата на държавата. Но защо политиците стават толкова "човечни", само когато са извън властта? Защо само тогава виждат мъката и чуват воплите на народа, за които преди това са били слепи и глухи? Вероятно социалистите разчитат на късата памет на избирателите.

Финансовият ефект от предложението на БСП може и да е "пренебрежимо малък" за бюджета, но пък политическите дивиденти от "облекчаването" на пампрсите, бибероните, проходилките и бастуните, може да накара по-примитивно мислещата част от населението с малки деца и възрастни хора, да повярват в демагогската загриженост на левицата. Това лидерът на БСП добре знае. 

Може би е крайно време у нас да се приеме Закон за популизма, който да забранява на политиците да дават празни обещания и глупави предложения, докато населението се ограмоти достатъчно, за да отсява с разума си в какво да вярва и в какво не.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Жирафчето детски игрален филм...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Сладкото наследство документален...
  • 12:45 Възрожденският дух хайдушки и...
  • 13:45 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Гвиана: На брега на хоацините" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.17...
  • 14:20 "Средиземноморска суматоха" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "Любов в играта" -...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.