Разумът надделя! САЩ и Русия започват съвместна война срещу всички ислямски терористи в Сирия

Джон Кери и Сергей Лавров договориха в Женева мирен план за Сирия, който предвижда 10-дневно примирие от 12 септември, последвано от координирани американско-руски атаки срещу "Ислямска държава" и фронта "Ан Нусра"

по статията работи: iNews.bg | 10.09.2016 | 10:10

Най-накрая разумът на двете най-големи военни сили в света надделя пред заплахата на напиращия ислямизъм в Близкия Изток. Тази нощ САЩ и Русия договориха договориха в Женева мирен план за конфликта в Сирия, който включва координирани и съвместни военни удари срещу "Ислямска държава", 10-дневно примирие в Алепо и бъдещи действия за установяване на мир за съсипаната от кървавата гражданска война страна. Това стана сред продължили 13 часа преговори в швейцарския град, които "биха" по продължителност предишната среща между Кери и Лавров в Москва от 15 юли, предаде ТАСС.

"САЩ и Русия договориха мирен план по сирийското регулиране. САЩ и Русия излязоха с план, който се надяваме, да спре страданията в Сирия и да осигури преход към политически процес", съобщи американският държавен секретар Джон Кери сред преговорите с руския външен министър Сергей Лавров, предаде руската агенция, цитирана от БГНЕС.

Прекратяване на огъня от 12 септември

Освен това Вашингтон и Москва съвместно призоваха всички страни да поемат ангажимент за спиране на военните действия в Сирия. "Има ясен срок, от 00:00 часа 12 септември", обяви Кери катоначало за прекратяването на огъня. И допълни, че "ако примирието се задържи една седмица, САЩ и Русия ще предприемат координирани военни действия срещу терористите в Сирия".

Необходимо е режимът за прекратяване на огъня да обхване и Алепо, в противен случай ще се провали споразумението между САЩ и Русия за Сирия, подчерта Кери.И поясни, че става въпрос за създаване на колкото се може по-бързо на демилитаризирана зона, за да бъдат възобновени там хуманитарните операции.

Като изключение въздушните удари ще продължат в онези райони на Сирия, където се намират опозиционните сили, каза още държавният секретар. И предупреди, че "изпълнението на споразумението между Вашингтон и Москва зависи и от Дамаск, и от сирийската опозиция".

"Процесът по разграничаване на действащите в Сирия терористични групировки ще се провежда под ръководството на експертен съвет, който ще действа и за спазването на прекратяването на огъня", каза в заключение Кери и не пропусна да изрази благодарност към руската страна за работата по сирийското регулиране.

Съгласувани удари срещу ислямистите след примирието

"Авиациите на Русия и САЩ ще извършват съгласувани удари срещу терористите", обяви на свой ред и руският външен министър Сергей Лавров. "Ние съгласувахме районите, в които такива удари ще бъдат координирани. И в тези райони ще работят само въздушните сили на Русия и САЩ", добави той.

Лавров обясни, че двете страни са съгласували пет документа за Сирия, които създават условия за възобновяване на политическия процес. Те обаче щели "да останат непублични заради чувствителността на информацията".

"Не искаме информацията да попадне в ръцете на онези, които вероятно ще се опитат да провалят изпълнението на мерките, предвиждани както в рамките на хуманитарните доставки, така и в други части от нашите договорености", поясни той руският дипломат номер едно.

Лавров представи и конкретни стъпки от договорения в Женева план между двете велики сили: "Първата стъпка по реализирането на договореностите ще бъде спирането на огъня - първоначално за 48 часа. Механизмите за реагиране на нарушенията на примирието ще заработят още от 12 септември, понеделник, когато то трябва да влезе в сила. Режимът за прекратяване на огъня трябва да покаже стабилността си в продължение на една седмица".

Разграничаване на терористите от опозицията

"Разграничаването на терористите от умерената опозиция", е записано като ключов приоритет в договореността между Вашингтон и Москва в Женева. Двете страни ще създадат специален център с участието на военни и разузнавачи за разграничаването на силите в Сирия и съгласуване на ударите срещу терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра". "Русия горещо приветства заявлението на САЩ за твърдото им намерение да се борят с "Джебхат ан-Нусра", изтъкна Лавров.

По думите му сирийското правителство е било информирано за споразумението и го е приело. Министърът изтъкна още, че американските санкции срещу Русия не са попречили за изработването на двустранното споразумение за Сирия и също по примера на Кери благодари на американската делегация.

Сирийската опозиция подкрепя плана

"Сирийският опозиционен Висш комитет по преговорите (ВКП) ще подкрепи договореностите между САЩ и Русия за спиране на бойните действия в Сирия, ако правителствените сили спазват примирието", обяви пред ТАСС представителката на ВКП Басма Кодмани.

"Примирието може несъмнено да бъде отново установено и опозицията може да направи така, че групите, които подписаха първото споразумение за прекратяване на огъня (февруари тази година - ТАСС), да започнат да го спазват отново. Дамаск обаче също трябва да изпълни това, за което се договориха Джон Кери и Сергей Лавров в Женева", заяви тя.

 

Представителката на сирийския опозиционен комитет по мирните преговори подчерта още, че опозицията иска "на първия етап да види, че не се използват въздушните сили на режима". "Искаме да вярваме, че Русия ще окаже натиск върху режима, за да се придържа той към пълното прекратяване на огъня", допълни Кодмани.  

Пица и водка в Женева

Изненадващо Лавров почерпи с пица и водка журналистите, които отразяваха руско-американският преговорен маратон за Сирия в Женева. Всъщност се оказа, че пиците били изпратени от американската делегация, за да изкупи вината си за проточилата се преговорна пауза от над 5 часа. Това разкри на страницата си във Фейсбук говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова.

Жестът на руския първи дипломат бе посрещнат с аплодисменти от журналистите. Един от тях шеговито попитал: "А къде е водката?". Лавров излезе от залата, но след малко се върна и попита:"Кой иска водка?", след което предложи две бутилки. "Пицата е от американската делегация, а водката от руската", обясни той.

Захарова написа във Фейсбук, че Кери изпратил на Лавров и екипа му пица, "за да изкупи (неудобството) от проточилата се 9 часа пауза, по време на която американската делегация съгласуваше преговорите с Вашингтон".

Голф по време на война

Междувременно бе съобщено, че американският президент Барак Обама е отишъл да играе голф в момент, когато Вашингтон съгласуваше позицията си с Москва по водените в Женева съдбоносни руско-американски преговори за регулиране на сирийския конфликт. Това стана малко, след като в Женева източник от руската делегация съобщи на журналисти, че делегациите вече 5 часа чакат съгласуването на позициите в американската столица. "Очевидно съгласуването на преговорните позиции е заседнало във вашингтонската вертикала на властта. Този път съгласуването "зацикли" над 5 часа", заявил източникът пред репортерите.

Няколко минути по-късно от Вашингтон дойде съобщението, че Барак Обама е напуснал Белия дом. Агентите на Сикрет сървиз, съпровождащи държавния глава, бяха облечени във всекидневни дрехи, а не официални, от което журналистите направиха извода, че президентът е приключил с работния си ден. А малко по-късно стана известно, че Обама е пристигнал във ВВС базата "Ендрюс" край Вашингтон и заиграл голф на създаденото там игрище.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Чернобил, четири дни през април...
  • 00:45 Иде нашенската музика /п/
  • 01:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • Сега "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.10
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.