Четете между редовете! Северна Корея предлага на САЩ сделката на века и то няколко пъти

След Техеран, Обама има шанса да усмири и Пхенян

по статията работи: iNews.bg | 31.03.2016 | 12:30
Четете между редовете! Северна Корея предлага на САЩ сделката на века и то няколко пъти

В студения следобед през февруари, няколко бивши американски представители на властта, бързали към хотел "Хилтън" в Берлин – град, известен с шпионите си и интригите още от времето на Студената война. Те са пътували до там за лична среща с висши представители на Северна Корея, която се управлява от най-изолираното правителство в света.

През следващите два дни се събирали в една от конферентните зали на хотела и американците слушали нови интересни предложения. Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун поискал да възобнови преговорите с надеждата да се се сложи край на десетилетията на враждебност между двете страни.

Моментът бил от особено значение. Месец по-рано САЩ са се съгласили официално да се сложи край на Корейската война, но усилията се провалят, когато Вашингтон ядрената програма на Северна Корея да стане част от дискусията.

Няколко дни по-късно, страната, която официално се нарича Корейска народнодемократична република, започва нещо, за което се твърди, че е водородна бомба в подземни помещения в североизточните планини.

Този ядрен тест, четвърти поред, според Newsweek кара САЩ да търсят нови начини за справяне със заплахата, която представлява последният комунистически режим на страната.

След срещата с Берлин, бившите американски представители, незабавно се върнали във Вашингтон, за да докладват на Вашингтон. Те информират първите съветници на президента по националната сигурност, че Пхенян имал готовност да спре ядрените тестове за една година. В замяна САЩ и Южна Корея трябвало да преустановят своите годишни военни учения, които КНДР намира за провокативни.

Офертата била подобна на друга, отправена година по-рано от Северна Корея и отхвърлена от Белия дом, до голяма степен от гняв заради предполагаемото на хакване на Sony Pictures от Пхенян. Но този път Северна Корея иска официално да се сложи край на Корейската война (само технически прекратена през 1953 година). И Ким Чен Ун бил готов да реши ядрения проблем. Съветниците на президента слушали внимателно, без да коментират.

Прекратяването на Корейската война отдавна е приоритет за младия севернокорейски диктатор. Според анализаторите той смята, че така ще елиминира заплахата от десетките хиляди американски войници, базирани в Япония и Южна Корея. Неговият ядрен арсенал, казват експертите, е едновременно негов ливъридж (лост) и начин да възпре водена от САЩ атака.

"Тестовете за водородната бомба са мярка за самоотбрана, за да се защити суверенитетът на нацията от ядрени заплахи изнудване от враждебни сили, които нарастват ежедневно", анонсира официално Севернокорейската новинарска агенция, като отбелязва, че ще се откаже от ядрената си програма, само ако "САЩ прекратят скандално враждебната си политика спрямо Северна Корея и силите на империалистическата агресия спрат да накърняват суверенитета ѝ".

Ако четем между редовете на старата комунистическа реторика, някои биха казали, че администрацията на Обама пропуска важен сигнал: Ким Чен Ун може би е готов да сключи сделка със САЩ.

Но Белия дом отказа да коментира предложението на Северна Корея, което никога не е било отправено публично. Все повече обаче анализаторите казват, че политиката на американската администрация по отношение на Северна Корея може да се превърне в пълен провал, заради спорните предположения за нестабилността на Пхенян, прекомерното политическо и икономическо влияние на Китай и възприемането на Ким Чен Ун като "злодей-карикатура".

Те прозовават администрацията да приеме офертата на Пхенян за подновяване на преговорите. Най-малкото, казват те, предложението на Пхенян може да забави ядрената програма на страната и да доведе до разговор за успокояване на 60-годишното напрежение на Корейския полуостров.

В най-добрия случая САЩ могат да спечелят, като прибавят още едно мирно споразумение в наследството на президента Обама – към споразумението с Иран, възстановяването на дипломатическите отношения с Куба и Мианмар.

Но ако Белият дом се придържа към сегашния курс на политиката, алармират критиците, Северна Корея може да се сдобие и със 100 бомби.

Както бившия експерт от ЦРУ Джеймс Чърч предупреди: "Всеки път, когато Северна Корея прави изследвания, тя научава все повече и повече".

Когато Обама встъпи в длъжност през 2009 година севернокорейците вече бяха провели първия си ядрен опит и две ядрени споразумения вече се сринаха на фона и заради взаимните обвинения в измама. Обама се опита да протегне ръка с надежда за разговори. Отговорът на Пхенян – втори ядрен опит!

След той втвърди подхода по начин, който по същество повтаря строгите политики на Джордж У. Буш. Президентът отказа да се ангажира с директни преговори с Пхенян, докато режимът не покаже, че е готов да се откаже от своите ядрени оръжия. В същото време САЩ затегна санкциите срещу Северна Корея, с убеждението, че бедната, изолирана страна в крайна сметка ще се срине и ще се откаже от атомното оръжие.

Две години по-късно гладът принуди Пхенян отново да седне на масата на преговорите. В началото на 2012 година Обама и Ким Чен Ун постигнаха споразумение КНДР да замрази програмата си за ядрени и балистични ракети в замяна на 240 000 тона хранителни помощи. Само че скоро след това сделката се провали, защото Пхенян изстреля ракета, за да анонсира сателит. На следващата година Северна Корея направи трети ядрен опит.

През 2015 година САЩ постигнаха ядрена сделка с Иран и с надежда да постигне същото със Северна Корея Обама смекчи подхода си. След четвъртия ядрен опит обаче Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Пхенян.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Олтарите на България
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Шарената панда детски тв филм...
  • 06:00 Златно сърце 3-сериен детски тв...
  • Сега "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Гвиана: Савана на анакондата" -...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.