Здравословният начин на живот вълнува все повече хора. Забързаното ежедневие не ни предлага много възможности, за да консумираме храна, която е полезна. Въпреки това, след като има търсене, трябва да има и предлагане.
Така бавно, но сигурно в България се появяват пазари, на които се предлагат екопродукти. Подобни тържища вече има в София, Пловдив и Бургас и интересът към стоките е голям.
А от скоро ще има и във Варна. Пазар за екологично чисти продукти ще има в кв."Чайка". Специалното фермерско тържище ще заработи тази събота (27 септември), като намерението е да се продават стоките на дребни производители, основно от региона. Целта е да се насърчават директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие и изгради доверие към дребните производители, съобщава регионалният сайт Petel.bg.
На фермерския пазар ще се предлагат плодове, зеленчуци, хляб, сладкиши, мед и млечни продукти, разказва Янина Христова, която е един от организаторите на специализирания пазар. Щандовете на Фермерския пазар ще бъдат отделени от останалите на пазара в "Чайка". Сергиите с екопродукти ще бъдат разположени на открито. При откриването тази събота освен домати, чушки, картофи и всички есенни култури на местни производители, ще се продава и козе сирене от ферма в Пловдивско. Наред с храните, варненци ще могат да опитат и произведена в региона крафт бира. Пивото е непастьоризирано, без консерванти, и идва от първата по рода си независима малка пивоварна в България. Тя се намира в аксаковското село Слънчево.
На Фермерския пазар всеки клиент ще има възможност да пипне, да помирише и опита от стоката. Всички преработени продукти ще имат етикет с описание за произход, къде са произведени и какъв срок на годност имат.
Преди да заработи пазарът във Варна, организаторите са направили експеримент. На три пъти тържище за екопродукти е било сформирано в аксаковското село Водица.
"Стотици варненци пропътуваха 30 км. в едната посока, за да стигнат до производители на чиста храна. Това ни дава оптимистични нагласи за повеждането на пазара в самия град", сподели Христова.
Освен продажба на храни и напитки, на пазара се предвиждат работилници на екотематика и занимателни обучения за това как да се рециклират материали.
Фермерският пазар ще бъде отворен всяка събота от 11 до 15 часа. Създаването му е съвсем в духа на европейските ценности, че директните продажби са най-правилният подход за устойчиво развитие на земеделието. Според организаторите хората в градовете имат нужда от дребните производители на чиста храна, но трябва някой да ги свърже.