Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни

Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен

по статията работи: Елица Елефтерова | 13.10.2013 | 12:11
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни
http://www.flickr.com/photos/geishaboy500/4319614500/

Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и  антиоксиданти от пресните, съобщи в. "Дейли мейл". Две независими изследвания показват, че замразените плодове и зеленчуци имат повече полезни съставки от пресните, като се  започне от морковите и се стигне до боровинките.

Те 
съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото. 


Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете.

С времето хранителните им качества се губят. Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в  тях. Ефектът е най-силен при меките плодове.

Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена и техния замразен еквивалент. Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната  селскостопанска продукция.

При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете. Замразеното броколи например съдържа повече витамин С,  лутеин и четири пъти повече бета-каротен. Прясното обаче е с  повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.  

В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротен. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.

Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви  показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Библиотеката
  • 16:00 Книга на книгите анимационен филм
  • 16:25 Църковни песнопения
  • 16:35 Тайни и лъжи игрален филм...
  • 19:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 21:30 Спасителят игрален филм...
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Романтично кралско...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • 01:10 "Древно инженерство" - документална...
  • Сега "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 16:10 "Зоотрополис" - анимация
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
  • 00:00 "Розовата пантера" - с уч. на Питър...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.