Козметиката се създава, за да помага, а не да вреди

Да не се поддаваме на истерията по форумите, но да внимаваме в избора си, съветва д-р Демерджиева

по статията работи: Елена Коцева | 20.08.2012 | 09:47
Козметиката се създава, за да помага, а не да вреди
личен архив

Живак в кремовете. Олово в червилата. Живак, кадмий, селен, берилий, никел и др. Периодично във форумите а и в някои женски сайтове се появяват информации, че определен вид или марка козметика е много опасна, тъй като съдържа тежки метали. Това се отнася не само за българското информационно и форумно пространство.

Действително в голяма част от козметичните продукти се съдържат различни елементи. Действително тежки метали се съдържат и в цялата среда, която заобикаля човека.

Тежките метали като цяло са вредни за човешкия организъм и може да доведат до трайни и тежки здравословни проблеми. Особено ако са в големи количества и при директна консумация. Живакът, както е известно, е особено опасен и с необратими последици.

Кадмият също – при продължително въздействие върху човека уврежда костите и бъбреците, а ако ежедневно се поглъща в малки дози води до хронична интоксикация, която завършва със смърт. Оловото от своя страна, освен поражения върху кръвотворните органи, жлезите с вътрешна секреция и др., предизвиква и хронични заболявания в потомството на отровените.

Дали обаче една жена или мъж, които употребяват козметика ежедневно, имат повод за притеснение – разговаряме с д-р Демерджиева, началник отделение "Дерматология" в болница "Токуда", София.

Според нея категорично не е необходима истерия, каквато често може да се види по форумите.

По думите на лекаря в някои от козметичните продукти действително се установява наличие на тежки метали, олово или живак, но най-често тяхната концентрация е минимална или нищожна, за да причинят някакъв страничен ефект. Кожата на възрастния човек има достатъчно защитни механизми и не пропуска толкова лесно тежкия метал, така че той да проникне навътре в организма, да доведе до системно натравяне и да има по-сериозни последици, обяснява Демерджиева. Това може да се случи при една детска кожа, но в никакъв случай при кожата на възрастния.

Като пример тя посочва увреждането на кожата при работещи в професии, които изискват използването на грим – певци, артисти, телевизионни говорители. В миналото професионалната козметика (кремове, руж) е била приготвяна с голямо съдържание на живак, който се използва като консерватор и избелващо средство. Живакът обаче е токсичен, канцерогенен и много често води до преждевременно състаряване на кожата. При такива професии дерматолозите са наблюдавали страничните последствия от използването тази козметика - кожата става като цигарена хартия, изтънява и е прозрачна. В днешно време обаче живакът е заместен с други продукти, които да дадат трайност на козметиката и място за притеснение няма.

Затова и доктор Демерджиева определя като уместни обясненията на производителите на козметика, че някои от продуктите им съдържат "минимални" или "допустими" количества тежки метали.

"Ние хората съжителстваме с тежки метали и не само – те са ни необходими като коензими за нашия метаболизъм и развитие", казва Демерджиева и допълва, че манган може да се намери и в млякото на бебетата. Затова и отказът да се използва козметика заради страх от тежки метали не е оправдан. "Ако тежките метали са в минимални количества и това се следи – категорично няма заплаха за кожата. Това е принцип, който е валиден за много неща, включително и за концентрацията им в медикаменти", допълва Демерджиева.

Тя обаче подчертава, че всеки един козметичен продукт може да предизвика чувствителност на кожата и при следваща апликация да се прояви алергичен кожен дерматит – поява на мехурчета, сърбеж и дискомфорт на мястото, третирано със съответния продукт. Реакцията може да се прояви след 20-тата минути, а може и да е от забавен тип – дори и след 24-тия час. И този тип реакции нямат нищо общо с тежките метали по принцип, а са строго индивидуални.

В такива случаи просто тази козметика трябва да спре да се използва. За това дали е добре да се сменят марките периодично – Демерджиева посочва, че и това не е решение на въпроса с предпазването на кожата – възможно е цял живот да се използва един тип или марка козметика. "Една марка се използва докато работи добре а и нещо, което работи добре защо да се променя. Това се налага в момента, в който се появи подобна реакция, а тя е строго индивидуална."

Все пак доктор Демерджиева е категорична, че козметика, за която може да имаме гаранция, че не е опасна, се намира само в аптеките и е най-добре да се спираме на известни и утвърдени марки.

По думите ѝ все пак сред продаваното в аптечната мрежа има селекция, а и има и някакъв тип гаранция. При положение, че фирмата е известна, тя ни би допуснала имиджът ѝ да се накърни, заради такива пропуски. За да запази името на марката си, контролът при тези продуктие съответно и по-висок.

Но по повод случаите на спиране и изтегляне от пазара на различни марки и продукти козметика, доктор Демерджиева изрази едно съмнение, че това може да се дължи както на залитане в обществото, така и на реакция на конкуренцията. "Изследването за тежки метали е изключително скъпо нещо и то се прави поръчково – това автоматично води към други разсъждения и мисли", каза Демерджиева и обясни, че за момента на ниво лекарска практика не е засичан случай на отравяне или някакви сериозни последствия вследствие на използване на козметика.

В България особено няма нито една лаборатория, която да изследва качествено и достъпно продукти за съдържание на тежки метали. Такива лаборатории има във Франция и Германия, където се изпращат евентуално нашите изследвания.

Иначе лекарката уверява, че на ниво медицина има създадени лостове и механизми, ако се установи проблемна козметика, съответните органи да бъдат сезирани – Министерство на здравеопазването, РИОСВ-та, Комисия за защита на потребителите.

В последните години всичко, което носи етикет "био" започва да става модерно. Затова и попитахме доктор Демерджиева до каква степен според нея биокозметиката е алтернатива.

"Голяма част от колегите сме скептици по отношение на биокозметиката. Това е козметика, която се счита, че е създадена по строго природни закони, но до колко тя наистина е био не е много ясно. Също и доколко, ако е био може да се съхранява във времето. Според Демерджиева нямаме гаранция, купувайки даден по-скъп продукт от биомагазин, че той е по-добър от останалите продукти.

Действителните биопродукти биха били козметичните средства, които се използвали бабите ни и които се приготвят вкъщи. Те обаче са много нетрайни, от една страна, а и съдържат риск от предизвикване на инфекции, тъй като в природните продукти могат да се развъдят бактерии. До този момент няма преки доказателства, че парабените са карциногенни вещества. Парабените, обяснява другата тема по форумите доктор Демерджиева, се използват като консерванти и също могат понякога да дразнят кожата и да доведат до контактен дерматит. Това е най-сериозният им страничен ефект, казва докторът, според който приказките за това, колко те са вредни, са поредната истерия, която набира сила лавинообразно.

Затова и съветът е – избирайте козметиката си с внимание и според индивидуалната поносимост на кожата. "В крайна сметка, една козметика се създава, за да помага, а не да вреди", завършва доктор Демерджиева.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


43 kalina manolova 20.08.2012 | 14:50
и аз нямам проблеми с кожата си,слушам козметичката си,но и не купувам кремове с живак или парабени...предпочитам да играя на сигурно
42 kalina manolova 20.08.2012 | 14:46
и все пак с бума на тези вериги започнаха и по-масово да се разпространяват български продукти,а от повечето аз съм много доволна!по нищо не отстъпват на големите марки!
41 kalina manolova 20.08.2012 | 14:44
при такова голямо разнообразие на пазара,човек може да си направи доста поразии докато експериментира!не е ли по-добре да се иде на дерматолог,който да ти каже какви са правилните продукти за твоята кожа,след което да се посъветваш в аптеката относно качествената козметика-и готово!
40 kalina manolova 20.08.2012 | 14:42
по принцип не е правилно да се консумира алкохол с лекарства и всички знаем това!днес ще си позволи да пие аналгин с бира,утре ще се насмуче с водка и ще пие диклик или кой знае какво...
39 kalina manolova 20.08.2012 | 14:40
доста си смела да експериментираш така с кожата си,а и е икономически доста неизгодно просто да купуваш каквото ти попадне,след което да го изхвърляш и да даваш пари за друго непроверено...
38 kalina manolova 20.08.2012 | 14:39
не мога да се съглася с теб!тя сама казва примерно за парабените-не било доказано,ми то е имало време,когато не е било доказано и че земята е кръгла...
37 kalina manolova 20.08.2012 | 14:38
честно да ви кажа,хора,за мен сега говорят,че не е толкова вредно,но не се знае след време какво ще стане и каква песен ще запеят!за това най-добре да залагаме на утвърдените марки и да си отваряме очите на 6 като четем съдържанието!
36 iskra radeva 20.08.2012 | 14:35
по принцип си прав,но дефакто...и много пари да дадеш,пак няма гаранции,че си купуваш нещо истинско и качествено...
35 iskra radeva 20.08.2012 | 14:34
то за почти всичко е валидно това,което казваш...няма гаранции за нищо и няма как да проверим,остава ни само сляпо да вярваме и да залагаме примерно на доброто име на марката
34 iskra radeva 20.08.2012 | 14:33
аз дълги години не бях доволна от никаква козметика,но в крайна сметка се оказа,че просто не купувам правилният вид такава...като се посъветвах с професионалист-нещата си дойдоха по местата
33 iskra radeva 20.08.2012 | 14:31
много хора ми го хвалят и всички са така доволни като теб,но аз така и не съм го ползвала,но явно е крайно време да го пробвам
32 iskra radeva 20.08.2012 | 14:30
далеч не всеки е толкова запознат,да...аз лично имам приятелки,които са твърдо убедени,че въпросните парабени са силно канцерогенни и не купуват никаква козметика с тях,а ето,че жената казва,че не е доказано
31 iskra radeva 20.08.2012 | 14:28
аз не вярвам някой изобщо да си купува подобни безизвестни продукти със съмнителен произход и подозрително ниска цена...
30 iskra radeva 20.08.2012 | 14:26
вярвай на тялото си...ако изпробваш даден продукт,но не харесаш кожата си или не се чувстваш някак комфортно-просто го изхвърли...кожата ти най-добре ти казва какво е добро за нея
29 iskra radeva 20.08.2012 | 14:24
е,има хора,които мислят,че всичко,което лети-се яде!даже скоро един познат ме попита какво ще му стане ако изпие аналгин,при положение,че е пил вече чаша бира...твърде много се тревожат хората
28 iskra radeva 20.08.2012 | 14:23
аз пък експериментирам,купувам нещо,което ми вдъхва доверие,ако не ми хареса-хвърлям го и купувам друго...но с течение на времето съм се ориентирала кое е добро за кожата ми и сега постоянно се снабдявам с една и съща козметика!
27 iskra radeva 20.08.2012 | 14:21
и аз мисля,че истерията около въпросните тежки метали е твърде голяма и хората им обръщат повече внимание,от колкото е нужно!съдържанието на подобни вещества в мазилата е наистина минимално и не бива толкова да ни тревожи!
26 Анелия Топалова 20.08.2012 | 13:26
Най-добрите козметични продукти са при нас - http://is.gd/LhMPrT
25 tatqna ivancheva 20.08.2012 | 12:35
Купувам само това което ми препоръча козметичката ми.Но съм забелязала,че възпитанието на повечето българи е, колкото по-скъпо, толкова по-хубаво!
24 itsi bitsi 20.08.2012 | 11:37
Кремове могат да се приготвят в домашни условия с помощта на билки и някои бабини рецепти. Едно време как са правели нашите баби!
23 София Павлова 20.08.2012 | 11:33
добро утро, ама трябва да се мисли малко от малко!
22 Мая La 20.08.2012 | 11:27
Така е, най-добра е натуралната козметика. И аз съм виждала как си слагат краставици, домати и каквото им остане в чиниите.
21 inna manolova 20.08.2012 | 11:26
Еми може- и аз вече не знам на какво да вярвам...
20 Simona Petkova 20.08.2012 | 11:16
Но пък каква е гаранцията, че тази козметика е наистина оргенична? Както се казва в статията, у нас няма никакви лаборатории, в които могат да се тестват продуктите. Остава ни само да се довирим изцяло на производителя.
19 Toni Tasseva 20.08.2012 | 11:14
С бума на евтините хранителни вериги гледам изобилие от кремове на супер неизвестни марки. Това никога не бих си го причинила. Предпочитам да заделя някой лев в повече за продукт от аптеката, отколкото да рискувам здравето си.
18 Simona Petkova 20.08.2012 | 11:12
А вие пък вземете да резберете, че това не го правим за вас, а за да си доставим удоволствие. Така се чувстваме и по-самоуверени.
17 cherveniqt domat 20.08.2012 | 11:12
абе май не го знае всеки :) , само който се интересува :)
16 Анита Кралева 20.08.2012 | 11:10
Това, което казва трябва да го знае всеки, който използва козметика!
15 Ruslana Hristova 20.08.2012 | 11:07
Аз за лицето си ползвам крем здраве с олекотена версия и съм супер доволна! Много добро кремче!
14 Slunceto Gree 20.08.2012 | 11:05
И аз имам няколко продукта такива и съм супер доволна! Препоръчвам ги на всички!
13 julieta jivkova 20.08.2012 | 10:48
Каква ли не козметика съм си купувала - и скъпа и евтина и все тази , дори още по -зле ти става кожата .
12 golemiqt korem 20.08.2012 | 10:46
Така е , не стига ,че им го казваме ,че нямат нужда от такива глупости , те пак се цапат ,иди ги разбери , жени ; )
11 empty world 20.08.2012 | 10:45
Няма никаква гаранция за нищо в това време. Купуваш си играчки от Китай за детето ти - то почва да го лапа и боята от играчката остава по устата му - хайде моля ви...
10 Gotinoto Choki 20.08.2012 | 10:43
Аз отскоро се запалих по органичната козметика. Да по-скъпа е, но пък си заслужава парите! Знаеш с какво се мажеш!
9 Silvi Milenova 20.08.2012 | 10:42
И аз съм така! И да чукна на дърво за сега нямам никакви проблеми с кожата си!
8 empty world 20.08.2012 | 10:39
Радвам се, че съм мъж и не ми се налага да използвам кой знае каква козметика. Аз лично използвам само афтършейв след бръснене и един крем, който да ми изчиства порите по лицето.
7 Vanesa Apostolova 20.08.2012 | 10:26
Аз се вслушвам само в съветите на козметичката си! Тя се грижи за лицето ми и нямам никакви проблеми поне за сега!
6 krenvirsh salamov 20.08.2012 | 10:22
Така е , ама има и козметика , която много вреди , особено тази , която е най-евтина , аз предпочитам да си дам парите за нещо качествено - все пак това е за кожата ми !
5 Jason Bourne 20.08.2012 | 10:08
Момичета, не си хабете парите и усилията да се гримирате за нас мъжете. Ние истинските ви харесваме и без да отделите минутка да се напудрите. Достатъчно е просто да си поддържате косата и тялото.
4 borislava tihomirova 20.08.2012 | 10:05
ама си е истина , козметиката от аптеките са по -сигурни , вие мъжете не знаете нищо за козметиката , така че :)
3 Kamen Lalev 20.08.2012 | 09:59
"Все пак доктор Демерджиева е категорична, че козметика, за която може да имаме гаранция, че не е опасна, се намира само в аптеките и е най-добре да се спираме на известни и утвърдени марки." айде, айде... рускините как плескат по лицата си всичко, най-вече плодове и зеленчуци
2 zvercheto zvqr 20.08.2012 | 09:52
така е , и все пак скъпата козметика е по -добра за кожата , каквото и да си приказваме
1 Лолита Набокова 20.08.2012 | 09:51
И аз съм стигнала до извода , че много трябва да се внимава с избора на козметика и за това ползвам само медицинска козметика

ТВ програма

Кино

  • Сега Нашата чужда война документален...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /51...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Олтарите на България
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.1
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.