Банско ще затанцува под звуците на джаз

От 8 до 13 август ще се проведе 16-тото издание на Международния джазов фестивал

по статията работи: Гергана Златкова | 02.08.2013 | 11:46

Звезди на световния и българския джаз събира  отново Банско от 8 до 13 август за 16-ото издание  на Международния джазов фестивал в пиринския курорт Броени дни остават до 16-ото издание на Международния джаз фестивал в Банско, спечелил си през годините авторитета на най-големия летен музикален форум в България. От основаването си през 1998 г. "Банско джаз фест" се провежда винаги от 8 до 13 август.

Концертите от основната фестивална програма винаги са били и тази година отново ще бъдат на откритата сцена на площад "Никола Вапцаров" в курортното градче в подножието на Пирин с начален час 19:00.

Те са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори. 

По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра.

През цялата фестивална седмица джаз звучи и през деня, от различни  камерни сцени, разположени в големи курортни комплекси и ресторанти.

Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по цял свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите, а красивият старинен град среща вече ежегодно през август емблематични личности от нашето музикално съвремие. 

За поредното издание на джазфеста и да представи програмата на 16-ия "Банско джаз фест" репортер на БТА разговаря с директора на фестивала, негов създател и основен двигател през годините - д-р Емил Илиев. 

Официално Банско джаз фест се открива на 8 август, но програмата започва два дни по-рано в читалище "Никола Вапцаров" с клавирни концерти, съобщи д-р Илиев.

Първият е на дуо Карееви, в което участват световноизвестният български  пианист Атанас Кареев и неговата съпруга от Германия - Анете. 

Двамата имат концерти по целия свят, като репертоарът им включва изпълнения на четири ръце и за два рояла.

На 7 август "Банско джаз фест" ще предложи на меломаните още един известен български пианист - проф. Йовчо Крушев.

Организаторите на фестивала всяка година добавят нещо ново към вече утвърдената традиция и приятни изненади за публиката.

Ярки участници, "гвоздеи" на програмата няма да липсват и тази година. Изброяването на звездите от 13 държави д-р Илиев започва с името и уникалния глас на Уруш Перич, повече познат като Пери - известен словенски музикант, който е сред малцината бели джазмени, които притежават т. нар.  черен глас. 

Пери по думите на директора на фестивала е един уникален певец и пианист, продукт на Бъркли - най-голямата школа за джаз-музиканти въобще. Личен приятел е с Рей Чарлз, с дъщеря му, двамата са се изявявали заедно на различни сцени.

Той е изпълнител, с който понякога Рей Чарлз обичал да се шегува,  като казвал "Като слушам теб, аз не зная - ти ли пееш, аз ли пея".

Такива шеги често е имало между двамата. Наистина и според д-р Илиев той изключително сполучливо имитира Рей Чарлз и очаква Пери да зарадва всички, които ще присъстват на откриването на джазфеста на 8 август от 19 часа. 

Любителите на джаза ще усетят, че джипси мотивите и композициите са ярко забележими в програмата и на тазгодишния фестивал.

Това обещава срещата с гръцката група "Гаджо Дило", създадена "с единствена цел да вдъхне нов живот на циганската музика под името "Мануш" (Manouche gypsy jazz)", пояснява д-р Илиев.

Според него още по-подсилена е тази линия от музикантите на британската група "ТиДжи Колектив", които ще представят третата фестивална вечер интригуващ микс от джипси джаз, фламенко и съвременни класически влияния. 

Публиката в Банско ще чуе и британската певица  Анджи Кинг.

Впрочем, третата вечер на феста ще започне с очарователното вокално трио "Сентиментал Суингърс" и партньорите им Михаил Йосифов секстет, които възраждат златните години на суинга, припомнят красотата на джаза, съживяват стила на градската песен, разказва д-р Илиев.

Той не пропуска и джазтромпетистката от Австрия Михаела Рабич, определяна от познавачите като "Съвременният Чет Бейкър, но в женски образ". 

Тя ще се качи на откритата сцена непосредствено след Шери Уилямс, която ще изпълни няколко блус песни. 

Рабич излиза на сцената заедно с Роберт  Павлик Квартет - Вояджърс. Тя не е само тромпетист, понякога пее, прави много хубаво шоу от джаз и поп музика заедно с квартета и това добре то знаят всички, които са ги слушали някъде в Европа, където имат много концерти, добавя д-р Илиев. 

Към интересните имена той споменава и гуруто на афроамериканския джаз - роденият в Ямайка кубинец Боби Каркасес, който ще бъде на сцената на 9 август, петък.

С голям интерес се очаква Ана Мура, една от най-известните португалски фадо певици. Тя е любимка на много голяма част от португалците и си е извоювала името на втората фадо певица на Португалия.

Напоследък е по-котирана в много страни в Европа като Германия, Франция, Англия, където прави много концерти и сега ще бъде гост на нашия фестивал с един  чудесен концерт, насрочен за 12 август, продължава д-р Илиев представянето на участниците в предстоящия джаз-празник в лятната българска столица на джаза. 

Третата вечер на фестивала ще приключи с изпълненията на Иви Мендес, известна като "бразилската Шаде", заради невероятния си глас. Красива, привлекателна и с кадифен глас, музиката й е универсална и се харесва на голям кръг слушатели. Мендес ще пее в събота, 10 август.

Неслучайно според директора на фестивала я наричат "бразилската Шаде".

Освен общо в стила и в интерпретациите двете певици имат и един и същи мениджър – Робин Милър.

Благодарение на него бразилката издава първия си албум през 2002 г. Това, че той се грижи за нейните ангажименти е много важно кариерата на Иви Мендес да върви главоломно напред, казва д-р Илиев. 

Бразилската Шаде пее в стила на новото поколение изпълнители от слънчевата държава, известно като Nu Brazil.

Тя има своите големи ценители и в България. За нейното привличане заслугата е на един от тях - Георги Крумов.

Той направи голям жест за фестивала, за България, за музиката, която ще слушаме, като спонсорира това нейно участие в Банско и ние  сме му много благодарни, каза д-р Илиев, като пожела да има повече такива меценати.

Истинско шоу - дневно, и вечерно, по думите на д-р Илиев, обещават "Спагети Суинг" от Италия, в четвъртия фестивален ден.

За тях е известно, че "не само музиката, а също  гастрономията, колоритните костюми и кулинарните експерименти са неразделна част от спектакъла". Тъй като на сцената на Банско  няма възможност всичко това да бъде реализирано, затова е избран един от хубавите хотели на Банско за още един техен  концерт-спектакъл на 10 август, когато след 17 часа ще готвят  спагети, ще пеят и ще запознаят посетителите на този концерт със специални рецепти, които ще им бъдат предоставени. А те наистина приготвят вкусни неща, които не се срещат във всеки  италиански ресторант, а само в определени селища в Сицилия,  Неапол и са много вкусни и заслужават внимание, уверява д-р Илиев.

Един от най-големите музиканти, които ще  участват в този фестивал според д-р Илиев е Рей Джелато -  уникален, по думите му, певец и инструменталист, считан за  "най-големият купонджия в Англия". "Това е изключителен  изпълнител и бих препоръчал никой да не пропуска възможността да го чуе заедно с "Гигантите" от Великобритания в заключителната  вечер на 13 август, е съветът на д-р Илиев.  Ще си припомним с него за хубавите времена  на италианската и на американската музика и ще чуем интересни  истории - Рей Джелато за ценителите на суинга и джаза е  изпълнител от висока класа.

Той е съвременен английски  саксофонист и вокалист, певец в стила на суинга на 40-50-те  години на миналия век. Обиколил е джаз фестивалите по целия  свят, а освен това е свирил на сватби и партита на различни  знаменитости - Пол Маккартни, Брайън Адамс, Ричард Брансън,  кралица Елизабет, разказва д-р Илиев.  Що се отнася до българското присъствие на  фестивала, то започва от първата вечер с Мони Венков комбо и  Съни - бенд, съставен от много добри музиканти, уверява  директорът на фестивала.

Те ще предложат интересна програма, в  която ще има и български фолклор, развит като диксиленд и джаз,  нещо много оригинално и хубаво, което за първи път ще се  демонстрира на фестивала, коментира д-р Илиев. На 10 август на  сцената излизат "Сентиментал Суингърс" и партньорите им Михаил  Йосифов секстет, които възраждат златните години на сунига,  припомнят красотата на джаза, съживяват стила на градската  песен. Д-р Илиев не пропуска, разбира се, и Биг бенд  "Благоевград", който традиционно гостува на фестивала и по  думите на неговия директор прави чест на общината, че продължава да поддържа този бенд.

"Така е добре, така е правилно да се  прави, не само да се дават пари за футбол и други такива неща,  трябва да се подкрепят също културата и изкуството, казва д-р  Илиев. Васил Петров, Стефка Оникян ще пеят с бенда освен  солистите на оркестъра от Благоевград, ще има и една изненада,  която преди фестивала д-р Илиев не пожела да разкрие. Запазва се и традицията "Банско джаз фест" да  се превръща в своеобразна школа за млади джаз музиканти.

Джаз  Бенд на Университета Елмхърст от САЩ ще открие петата вечер на  фестивала. Освен концерта, бендът, който носи името на колежа в  Чикаго, към който е създаден, ще проведе в Банско и  образователен уъркшоп за млади музиканти - при това безплатно. "Очакваме онези млади хора, които се  интересуват от джаз да дойдат, защото американците са амбицирани да покажат най-доброто, което могат, да запознаят нашата  общественост и младите ни кадри в джаза, а в България има  чудесно младо поколение млади музиканти, инструменталисти и  певци, които, се надявам, че в най-скоро време ще се наложат на  нашите и международни сцени", каза по този повод д-р Илиев. 

Същата вечер зрителите ще могат да се насладят на Шмартон Трио и Вероника Харча (Унгария) и артистичната група "Сайдстепс" (Германия).

"От години чакаме да имаме български джазови  звезди и на световната сцена, продължава д-р Илиев. Ще ви издам  една тайна, която касае фестивала догодина, т. е. 17-ото  издание. Замислил съм един цял ден, една цяла вечер от този  фестивал да бъде за всички големи български джаз изпълнители,  които искам да поканя. Няма значение - от най-старите до  най-младите, и да направят един импровизиран джемсешън на  голямата сцена. Той ще започне в 19 часа и ще завърши примерно в 1 часа след полунощ - шест часа джаз! Представяте ли си, всички наши велики музиканти, които ги имаме, българи, които живеят и  в чужбина, да ги поканим!", вдъхновява се д-р Илиев.

Джаз в Банско ще звучи не само вечер и не  само на голямата фестивална сцена. Той ще звучи и през деня от  различни камерни сцени в хотели, ресторанти и курортни  комплекси. Интересно и зрелищно се очертава участието на  "Маршируващи звезди" - необикновен за България училищен  оркестър, направен по американски модел в община Златица с  решаващата подкрепа на Фондация "Америка за България". 

Духовият оркестър от 30 музиканти плюс 20  мажоретки ще направи шествие по централните улици на Банско  непосредствено преди официалното откриване на джаз феста на 8  август. Бендът ще "марширува" в българската лятна джаз столица и през следващите два дни и ще създава настроение на всички  посетители в Банско, рисува празничната картина д-р Илиев. 

"Освен това съм поканил и качествени улични музиканти, което ще  придаде допълнителна атмосфера и цвят на нашия фестивал, ще го  направи по-шарен, разнообразен и празничен и надявам се ще бъде  чудесно шоу", допълва той. "Ще бъда доволен, когато Банско стане толкова значим за световния джаз колкото сега е Монтрьо, Монреал и  всички тези големи фестивали, които са моят пример, моят модел,  по който искам да направя Банско", не крие амбицията си д-р Илиев, като не пропуска да поясни, че все пак е лекар, има  своята професия и много други задължения, а фестивала прави  "между другото".

Амбицирал съм се да наложа един модел за това  как едно малко градче като Банско може да стане много голямо в  разбирането на хората и за летен курорт, и за джазфестивал",  казва "бащата" на "Банско джаз фест". Според д-р Илиев е нужна огромна любов и  всеотдайност в подобна дейност. В България, виждате, че няма кой да прави фестивали. Ето, "Златният Орфей" 20 години уж се борят да го върнат, но не само не го връщат, но и много се отдалечиха от възможността да го има този фестивал.

"Така че за Банско аз  ще положа всички усилия да го утвърдя като един от най-големите  фестивали в света", категоричен е д-р Емил Илиев. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 emanoil momchev 02.08.2013 | 13:49
Такива мероприятия са много хубави..
6 Фани Василева 02.08.2013 | 13:18
еее, това е просто страхотно! Чак им завиждам за невероятната възможност да се порадват на тази музика за всички сетива.
5 Nevena Radulova 02.08.2013 | 12:27
сигурно е много яко, никога не съм била.
4 qnko qnev 02.08.2013 | 12:25
Ще е много хубаво.
3 dancho danchev 02.08.2013 | 12:22
Ще е интересно това събитие!
2 Орнела Мути 02.08.2013 | 11:53
Страхотно е това :)
1 трендафил въжарски 02.08.2013 | 11:48
много хубава инициатива е това

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.12
  • 23:10 "Годзила срещу Конг" - екшън,...
  • Сега "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Неуловим" - с уч. на Джеймс...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.