Явор Гърдев обра наградите "Аскеер"

За цялостен принос в театъра бе отличен Асен Шопов

по статията работи: Елена Кирилова | 24.05.2012 | 14:59  6 Виж всички снимки

Явор Гърдев се изкачи до първото място на театралната стълбица, след като снощи (23) май, в навечерието на празника на славянската писменост и култура, обра театралните награди "Аскеер” и овациите на публиката.  

Той се сдоби с престижния приз за режисура за представлението "Нощна пеперуда” от Пьотър Гладилин и за "Ръкомахане в Спокан” от Мартин Макдона, и двете поставени в Народен театър "Иван Вазов”.

"Нощна пеперуда” се оказа най-отличаваната постановка у нас, след като бе отличена и с "Аскеер” за най-добро представление, а Весела Бабинова грабна приза за изгряваща звезда. Под бурните овации на приятели и колеги, Бабинова благодари на близките си и на екипа, с който е работила по ролята на Коля Лебедушкин.  

Теодора Духовникова пък се качи на сцената, за да получи наградата за поддържаща женска роля за Мерилин в "Ръкомахане в Спокан”. Усмивката на Гърдев озари отново залата, когато Калин Николов взе Аскеер за театрална музика за "Нощна пеперуда” и "Ръкомахане в Спокан”.

Със забавна реч Стефан Мавродиев благодари на журито, определило той да спечели статуетката за поддържаща мъжка роля за ролите на Баща, № 3 и Дънкан в "Любов и пари” от Денис Кели, постановка Петър Кауков, Младежки театър "Николай Бинев”. С чувство за хумор той призна, че е бил абониран за приза, но не пропусна да благодари на хората, помогнали му в театралния път.

Аскеер за водеща мъжка и водеща женска роля грабнаха добре познати лица от родната сцена. Сред дамите бе наградена Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла на Стефан Москов "Едно малко радио”. Актрисата надви конкуренцията на колежките си Албена Чобанова и Светлана Янчева, но излезе на сцената с лист, на което беше изписано името на Янчева, с което изрази подкрепата си към нея.

Радващият се на огромен успех през последните години Камен Донев си тръгна с награда за водеща мъжка роля за превъплъщението си в Семьон Семьонович Подсекалников в "Животът е прекрасен”.

Призът за костюмография отнесе Свила Величкова за "McBeth”, постановка на Стефан Москов по Уилям Шекспир.  

Даниела Олег Ляхова грабна "Аскеер” за сценография за "Рицар на Светия Дух” от Боян Папазов и за "Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев. Последните двама се чудиха как да си поделят микрофона и наградата, след като им се наложи да се качат на сцената, за да приемат статуетката за съвременна българска драматургия за "Завръщане във Витенберг”.

"Аскеер” за за цялостен принос към театралното изкуство прие Асен Шопов, чиято поява изправи цялата зала на крака. Той се качи на сцената заедно с всичките си колеги от Театър "Българска Армия”, за да разкаже за всичките си години в театъра, да сподели част от спомените си и да разсмее публиката с няколко шеги.

Театралите отдадоха своята почит и към всички знаменити български актьори, които ни напуснаха през тази година. Видяхме кадри от церемонията по връчването на наградите "Аскеер” от 1994 г., когато Асен Шопов дава приза за водеща мъжка роля на Велко Кънев, както и кратък запис на Коста Цонев. Залата отново се изправи на крака в памет на всички онези имена, които са дали на театъра толкова много.

Церемонията премина под мотото "Срещи пред театъра”, а неин водещ бе Веселин Ранков. Вълнуващата нощ под театралния покрив завърши с общо изпълнение на "Върви, народе възродени”, след което сцената остана празна.    


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Панайот Траянов 25.05.2012 | 07:24
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това е в една начална страница. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. Също така и ще ви се трупат "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108
1 boris botev 24.05.2012 | 15:52
Честито на наградените,и да продължават да се развиват на театралната сцена.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 23:15 Приказен бал 2023 - Златната ера на...
  • 00:35 С БНТ завинаги /п/
  • 01:35 Моят плейлист /п/
  • 02:30 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 03:15 Тийнживот тв филм /5 епизод/п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Мега звяр" - фантастика, екшън,...
  • 23:30 "Реплики" - фантастика, екшън,...
  • 01:50 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:50 "Богатствата на България" -...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Джон Уик 3" - с уч. на Киану...
  • 00:40 "Шоколад" - с уч. на Джуди Денч,...
  • 02:45 "Вълшебната градина" - с уч. на...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.