Колко струва един абитуриент?

Нощта на Пепеляшка се превръща във все по-непосилно изпитание за семейния бюджет

по статията работи: Олга Андреева | 25.05.2012 | 12:10

Сезонът на абитуриентите настъпи. Всяка година по това време ставаме свидетели на празничната еуфория на зрелостниците, на километри цветна тафта и джуфки, бронзирани до съвършенство бедра и рамене, засукани прически, фракове, вратовръзки, клаксони, а напоследък и мощно броене от 1 до 12.

Цветното и пищно шествие от изтупани младежи със скъпи лъскави коли си има своята цена. Тя обикновено не е малка, но това най-добре могат да го кажат родителите.

Колко излиза днес един абитуриент?

Попитахме и читателите на iNews, които имат абитуриент у дома, колко им е струвал масрафът по изпращането му. Мнозинството (29,5%) признават, че всичко се е оказало ужасно скъпо и са им трябвали повече от 1000 лева. След тях идва групата на онези, които са успели да се поберат в сумата от 800 до 1000 лв. (9,1%), а 6,5% са били дори с още по-ограничен бюджет – между 500 и 800 лв. 6,4% от читателите ни признават, че не са могли да отделят повече от 500 лв. за абитуриентската нощ.

Чудите се къде отиват всички тези пари и то само за една нощ?

Ето какво сочи справката ни за основните разходи около изпращането на един абитуриент. Освен свързаните пряко с визията му харчове – рокля/костюм, обувки, чанта, бельо, бижута, грим, маникюр, прическа, сериозно перо е и кувертът в избраното заведение, наемът на скъпо возило (ако не намерите от познат), което гордо да превози из центъра на града нагласения зрелостник, както и евентуално разходите за фотограф, който да заснеме професионално всичко това, за което сте изтупали до последната стотинка чувала на семейния бюджет. Ако трябва да спазваме установените традиции, то е задължително да се покани на подобаваща вечеря у дома или в ресторант част от родата (към 15-20 души), което трудно би могло да излезе по-евтино от 200-300 лв.

А ето и конкретиката:

Рокля/костюм – Тук диапазонът в цените е толкова голям, че трудно може да се посочи осреднена стойност. Напълно удачни рокли могат да се намерят и в диапазона до 100 лв., само че те не попадат в специализираната графа "абитуриентски” (такива, които не можеш да облечеш по никакъв друг повод) и обикновено дванадесетокласничките ги подминават с презрение.

В ниската гама на "специализираните абитуриентски” рокли цените се движат около 100-250 лв., почти без значение дали става дума за къса или дълга. Колкото по-маркови и бутикови стават роклите, толкова по-скъпи са. Колкото и да е невероятно, родители на абитуриентки признават, че са броили и по над 1-1500 лева за рокля за специалната вечер.

При мъжките костюми също може да се срещнат сериозни разлики в цените, но за около 200-300 лв. младежите могат да се спретнат с панталон, сако, риза и вратовръзка. Скъпият вариант като нищо минава 1000 лв.

Обувки – Изборът на дамите вероятно гравитира повече около обувките за 100 и отгоре лева, макар че могат да бъдат намерени и елегантни сандали за 40-70 лв. При мъжете класиката в костюма, ако са избрали такъв, ги улеснява откъм обувки – биха могли да минат дори с вече купен чифт, но иначе разходите са около 50-80 лв., ако не държат на специална марка. За чантите и аксесоарите при дамите отиват поне още стотина лева.

Прическа/Грим – и в двата случая обикновено се прави поне по една проба, за да знае абитуриентката как ще изглежда, така че с основния грим и прическа удоволствието излиза общо поне 200 лв.

Куверти – цените на кувертите в повечето хотели и ресторанти в столицата варират между 100 и 180 лв. с включено скромно количество алкохол, което само по себе си предполага едни допълнителни харчове...

Наем на автомобил – излиза около 200-300 лева за 4-5 часа, заедно с шофьор. Могат да се наемат и ретро автомобили или други по-шантави возила, но там и цените стават съвсем шантави.

Видео и фото заснемане – абитуриентът може да получи личен професионален фотограф за няколко часа срещу 300-350 лв. и да се сдобие с професионална фотосесия и видео.

И накрая, като се тегли чертата, се оказва, че човек, за да си позволи помпозността на характерния за нашите ширини абитуриентски бал, трябва да е или доста заможен, или родителите му да са с широки пръсти и голямо сърце.

А те, колкото и да са притиснати финансово, са готови да мизерстват и кредит да теглят, само и само да доставят на децата си възможността да се почувстват като Пепеляшка и Принца за една нощ.

Друг е въпросът какъв е смисълът от цялата тази помпозност и демонстрация на фалшиво благосъстояние. И дали празникът, който трябва да ознаменува навлизането в зрелостта, не се празнува с демонстриране на пълна незрялост.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


28 Tuuli Pohjola 04.05.2013 | 11:47
ами... ако не бяха капризни, разлигавени кифли повечето абитуриетни тази статия щеше да изглежда по различен начин :) миналата година на моя бал похарчих 150 лева за рокля (която беше страаашно красива), 40 лева за обувки (които после малко ги пипнах за да станат перфектни)... хотела, в който беше бала около 100+ лева. Други разходи нямах, защото си направих прическата сама, една приятелка ме гримира, приятелят ми ме закара (зак'во ни е ламборгини като си имаме син сеат xD) и мой познат правеше снимките :) Та... има начин да не се стоварва тоя огромен разход на родителите... не стига, че ни осигуряват покрив, храна и дреха ха гърба ни - 'ми и капризи... Смея да твърдя, че дори с органичения ми бюджет успях да изглеждам много добре за бала си и си прекарах една страхотна вечер :)
27 Vencislav Slavov 01.06.2012 | 15:42
еми да ви кажа ако съдя по себи се е възможно да има и такива със собствене коли ... имам познати чийто родители са доста възможни и си имах кола от деня в който взеха книжка ... от друга страна аз имам кола още преди да взема книжката но не мама и тати ми я купеха а съм работил за нея събираал съм и така ... а на бала си който беше преди 5 години със класът ми се разбрахме да няма такива работи със скъпи коли и бяхме по 4 човека в нечия кола
26 Йоана Миткова 29.05.2012 | 12:02
какво толкова ги плюете тези абитуриенти ,все пак и вие някога сте били и вие сте искали най -скъпата рокля /костюм ,най-хубавите обувки и т.н. престанете с тези глупави статии които се повтарят всяка божа година ,не са интересни а просто губене на време и усилия и мозъчна дейност за написването им .Всеки се разполага според това с което родителите му разполагат не може ти да не си платиш наема а да си купиш рокля за 1000 лева. С тези статии обиждате самите себе си защото или сте абитуриенти ,минали настоящи няма значение,или сте родители които биха дали мило и драго да зарадват детето си .
25 Михаела Попова 29.05.2012 | 01:11
Всъщност не си мое дете...а мой сънародник.Не съм те отгледала. При толкова общи определения. Та не ние сме те отгледали, а ти си избрала, направила си личен избор какъв човек да бъдеш.. Всичко в живота е въпрос на личен избор.
24 м п 29.05.2012 | 00:14
Моят бал беше през 2009 година. Роклята ми (или само плата и материалите за нея) струваха не повече от 20 лв, уши ми я моята майка. Чанта и обувки - 70 лв, грим и нокти от братовчедка ми, прическата беше от фризьор - около 30-40 лв. Колкото е давано отделно, то е било по кувертите в ресторанта и т.н. А наемане на кола - от целия випуск (5 класа) нямаше нито един такъв. Спестих каквото можах като пари, но не и за сметка на начина, по който изглеждах. Защото с ушитата ми рокля изглеждах по-добре от тези, които бяха хвърлили над 1000 лв. за рокли на Версаче и подобни... Абитуриентите с всяка година изглеждат все повече кичозни, отколкото стилни.
23 Десислава Кръстанова 28.05.2012 | 15:55
Елена,поздравявам те! Радвам се на деца,които могат да бъдат щастливи с това,което имат! На 35 год.съм и аз вярвам,че дъщеря ми на 18г. ще мисли като теб,но то е както си го възпиташ ... Успех в живота,мило дете!
22 Neli Palazova 28.05.2012 | 14:37
браво моето момиче!РАДВАМ СЕ че расте толкова умно,мислещо и талантливо поколение!Желая ти от сърце сбъдване на поредната мечта!
21 Ruslana Nancheva 28.05.2012 | 13:09
Преди 4 дни имах бал и също мога да потвърдя, че не съм видяла такова прахосничество на пари. Подозирам, че общото мнение се оформя от впечатленията, които няколко абитуренки със големи претенции оставят у хората. Да има такива момичета, но не са всички.
20 Дядо Мраз 28.05.2012 | 12:51
Бастунски празник. На рожденния си ден се радвам повече!
19 Julia Krusteva 28.05.2012 | 05:27
Завърших миналата година и искам кажа/напиша, че преувеличавате... Всеки се разполага според чергичката си, нали така? Не мисля,че децата на хората с по-малки възможности ще се изхвърлят до небесата и обратното. Младите не сме толкова глупави да си мислим, че парите растат по дърветата.Колкото до родителите ни,ами мисля, че е нормално да са скътали някой и друг лев. Все пак е хубаво да видиш детето си да минава в друг етап от живота си. Не знам какво толкова всички обсъждат,че българските абитуриенти били помпозни и т.н., ако някой от вас разгледа снимки на завършващи гимназия от чужбина ще разбере, че не само тук е така, има къде къде по-фрапиращи неща от нашенските... Пък и няма какво да обсъждате толкова тази тема, та ние сме вашите деца,Вие такива сте ни отгледали. Защото на повечето от нас вече ни е писнало постоянно да ни обиждат какви сме и какви не сме...Мога много на напиша, не мисля, че е нужно.Отново ще кажа/напиша НИЕ СМЕ ВАШИТЕ ДЕЦА. Трябва да сте щастливи, че ни имате. :)
18 Панайот Траянов
Този коментар е маркиран като неуместен.
17 Ruzha Manolova 26.05.2012 | 08:31
Завършват на 19 години ,така че коли могат да карат.А "собствени" може да означава и такива на близки приятели.Моята дъщеря отиде с кола на приятелка,която е година по-голяма от нея,караше си я момичето и я изпратиха на бала с още две приятелки.Така че,става номера...:)))
16 Adriana Petrova 26.05.2012 | 00:49
Здравей , Елена! Аз съм на 34 и имам дъщеря...дано и тя бъде като теб, когато стане на 18г.Много се надявам повече твои връстници да звучат като теб...успех на бала и в живота ...Ади:)
15 Тончо Тонев 25.05.2012 | 17:24
образно казано пич, искат да кажат, че са с колите на техните... нима каквото е твое не е и на децата ти?
14 Весела К 25.05.2012 | 17:08
На 28 имам бал. Нашите доста се охарчиха. Рокля - 400(да отбележа, че е елегантна, а не като на повечето за момента), обувки - 40, бижута - 80, прическа и грим - 100, куверти(р-т България и дискотека СинСити) - 250, кола - 50 (няколко сме в колата), снимките и випускник - към 70, изпращането с родата - към 600. Сигурна съм, че пропускам нещо, така де - от София съм, няма как иначе. А като включим и изпращането в училище - към 100. До колкото ги изчислявам - поне 1 700лв. Прекалено много са - да, а имам съученици с рокли за по 2 000. Тежичко е.
13 Весела К 25.05.2012 | 17:05
На 28 имам бал. Нашите доста се охарчиха. Рокля - 400, обувки - 40, бижута - 80, прическа и грим - 100, куверти - 250, кола - 50 (няколко сме в колата), снимките и випускник - към 70 изпращането с родата - към 600. Сигурна съм, че пропускам нещо, така де - от София съм, няма как иначе. А като включим и изпращането в училище - към 100. До колкото ги изчислявам - поне 1 700лв. Прекалено много са - да, а имам съученици с рокли за по 2 000. Тежичко е.
12 Ерик Русецки 25.05.2012 | 16:22
До 3 :"Ще ходим със собствените си коли"-малко странно ми звучи всичко на общите изказвания-не мога да си обясня как човек на 18 год е "със собствената си кола" И все пак пожелавам Ви весело и "безавариино"изкарване на "нощта"
11 Nelly Velichkova 25.05.2012 | 15:14
Гледайки снимкте на тазгодишните абитюренти, за съжаление родителите им са си хвърлили парите на вятъра. Толкова разгологъзване и пошлост не е било. Какви рокли - че те са по гащи!!!
10 Milena Dimitrova 25.05.2012 | 14:35
И аз съм абитуриентка след няколко часа и мога да ви кажа, че всичко по мен излезна на баща ми 240 лв. като само обувките са ми 150, бижутата са ми подарък от баба и не са повече от 200 лв. ще се карам сама, защото си имам хубава кола и не пия. Всичко си е до нагласата на самото дете и на родителите, ако родителите са готови да направят всичко за детето си (както са повечето), а то е едно егоистично създание и иска поне една вечер в живота си да прилича на холивудските звезди, ще ги цеди докато може.
9 Svetoslav Petkov
Този коментар е маркиран като неуместен.
8 Gergana Georgieva 25.05.2012 | 14:09
Пожелавам ти незабравима абитуриентска вечер и късмет в живота!Не са важни средствата,важно е как се чувстваш и с каква нагласа си тръгнал към всичко!Никога няма да забравя моя бал, а бях с рокля за 100 лв. и обувки за 120:)И въпреки всичко,това си остана един от най-незабравимите дни в живота ми!
7 Zlatka Ivanova 25.05.2012 | 14:09
Елена Ташева не знам от кой край си , но в Пловдив цените далеч не са такива .
6 Desi Morgan 25.05.2012 | 13:49
Ами само ще кажа, че обувките ми струваха точно 40лв и са НЕВЕРОЯТНО УДОБНИ И КРАСИВИ. :)) Благодаря ви!
5 Irina Kepenerova 25.05.2012 | 13:43
Пожелавам ти незабравима абитуриентска вечер и късмет в живота!Не са важни средствата,важно е как се чувстваш и с каква нагласа си тръгнал към всичко!Никога няма да забравя моя бал, а бях с рокля за 100 лв. и обувки за 120:)И въпреки всичко,това си остана един от най-незабравимите дни в живота ми!
4 Елена Ташева 25.05.2012 | 13:40
Извинявам се много,но съм абитурентка с бал след няколко часа.От всичките ми познати никой не даде повече от 500 лв.Обувки над 100?Хм,не съм чувала за нито едно момиче тази година,което е дало над 100.150 лв. за грим,прическа и бижута.Пробните бяха безплатни.Лично на мен един приятел ми нарисува ноктите,а 3-4 приятелки ще се гримират сами.Ще ходим със собствените си коли или с на някой роднина.Почти никой вече не наема коли.Професионалната фотосесия е по 20 лв. на човек.Мразя когато всички говорят стари неща без да са проверили фактите изобщо.Не "изпиваме" паричките на мама и тате до стотинка,защото повечето от нас знаят как се изкарват пари.Спестила съм от всичко възможно,както и повечето ми съученички.
3 Гери Димитрова 25.05.2012 | 13:29
Искрено те поздравявам и от сърце ти пожелавам много успехи в бъдеще!
2 Desi Morgan 25.05.2012 | 13:24
Моят бал е утре. Признавам си, че ми беше СТРАШНО неудобно да искам постоянно пари от родителите си. И все пак минах по горе-долу евтин начин. Рокля, обувки, чанта и маникюр ми излязоха общо не повече от 400лв. :) Колкото до превоза - КИЧ! Ще си ме закарат нашите с нашия автомобил, изобщо нямам намерение да ставам част от парада на суетата, а явно вече и парад на простотията. :) Грим и прическа - приятелки, тоест безплатно и все пак красиво. Всичко опира до това какви родители сте вие. Но може би и малко до това какви деца сте отгледали. :) Пожелавам на всички мои връстници страхотно прекарване! И нека колата, с коята сте, бъде най-скъпата и най-новата! Нали така?? :)))))
1 Neo Bux
Този коментар е маркиран като неуместен.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /3 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /50...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.14
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.