Ето как да подредим масата и какво да облечем за Нова година, за да привлечем сполуката

Вижте и някои китайски поверия

по статията работи: iNews | 30.12.2023 | 11:40
Ето как да подредим масата и какво да облечем за Нова година, за да привлечем сполуката
pixabay
Повече за:

През следващата 2024 г. Черният воден заек ще отстъпи място на следващия символ на китайския календар - Зеления дървен дракон.

Как да празнуваме правилно Нова година, какво е най-добре да се облече и трябва да се сервира, и какви са обичаите, свързани с новата 2024 година?

Всяка година в китайската култура има определено животно покровител, което се влияе от определен цвят и един от петте елемента: огън, вода, земя, дърво или метал. Символ на отиващата си 2023 г. беше Черният воден заек, а през 2024 г. ще бъде Зеленият дървен дракон.

Смята се, че това митично създание е предвестник на промяната. Драконът е амбициозен, капризен, мощен звяр, който покровителства смели хора, които искат да променят живота си. Дивият темперамент на дракона се изглажда от влиянието на зелено и дърво, така че покровителят на следващата година оценява не само шумното забавление, но и стабилността, хармонията и творчеството.

В китайската култура се смята, че всяка Нова година трябва да се празнува според характера на нейния покровител. Това ще донесе късмет и защита от нещастия през всичките 12 месеца.

Какво да облечем за празника!

Драконът е любител на ярките цветове, качествените материи и лъскавите аксесоари. За да успокоите своенравния звяр, трябва да изберете облекло, дори ако празникът е планиран да се проведе у дома със семейството ви. Общите препоръки включват червени и зелени цветове, а материите включват сатен, коприна, брокат или по-семпли, но естествени материали като лен, вълна и памук. Лекото присъствие на синтетика няма да повлияе на настроението на Дракона, но е по-добре да се опитате да го избегнете.

За жените

Драконът е не само мощ и сила, но и елегантност. Жените могат да обърнат внимание на плътно прилепнали рокли, дълги до пода, допълнени от масивни златни аксесоари. По отношение на цвета е по-добре да се даде предпочитание на алени и зелени нюанси, пастелните опции ще трябва да бъдат изключени. Ако по някаква причина не харесвате яркостта на облеклото, тогава можете да разнообразите изображението със стилове - комбинирайте блуза с декоративни елементи и пола, изберете нетривиален костюм с панталон и т.н.

Също така не е забранено да следвате личния си комфорт - можете да изберете какво ще ви е удобно да прекарате новогодишната нощ, но в същото време допълнете цялостната си визия с интересни ефектни бижута, аксесоари и сложете ярък вечерен грим, прическата е задължителна.

За мъжете

По-добре е да избягвате обикновените ежедневни тениски и дънки. Мъжете трябва да се погрижат за официална визия – класически костюм или семпла комбинация от панталон и риза. Подходящи цветове биха били нюанси на бордо или тъмно зелено. При това не е необходимо всичко да е в една цветова схема – нека ризата да е червена, а панталоните – зелени или обратното.

Ако не можете да намерите подходящ ярък костюм, тогава по-познатите сиви, кафяви и тъмни нюанси могат да бъдат разредени с ярка вратовръзка, папийонка или копчета за ръкавели.

Какво да сложим на трапезата?

В Китай Драконът се счита за най-големия ценител на гурмето. Освен че обича изискани и сложни ястия, те трябва да бъдат приготвени от пресни, натурални продукти, без използване на полуготови продукти и консерви. Дори ако искате да сервирате прости кюфтета, не трябва да купувате готова кайма, по-добре е да я направите сами от прясно месо.

Няма конкретни ястия, които трябва да се приготвят за новогодишната трапеза. Можете да изберете любимите си, но е важно да има разнообразие и изобилие. Основният продукт задължително е месото, всяко и под всякаква форма - пържено, печено, варено и др. Пресните и варени зеленчуци са идеални като гарнитура. Сладкото не е забранено, напротив, смята се, че Драконът е любител на сладкото, така че в новогодишната нощ можете да поднесете любимия си десерт в края на празника.

Можете също да успокоите Зеления дракон с пикантни ястия. Препоръчително е да приготвите нещо пикантно от китайската кухня или просто да сервирате лют сос с варено месо.

Украса

Както по отношение на облеклото, така и по отношение на декора, най-добре е да се обърнете към ярки цветове и лъскави декоративни елементи. Перфектни са гирляндите и китайските фенери. От цветовете е най-добре да комбинирате червени, зелени и златни нюанси. Не забравяйте да се погрижите за празничен текстил в съответствие с цялостния декор. Покривки, декоративни калъфки за възглавници, платнени салфетки и може би дори завеси. Смята се, че Драконът определено ще хареса такъв задълбочен подход към срещата с неговата година.

Декоративните елементи трябва да включват:

- Изделия от дърво. През следващата година този материал е неразделна част. Дървото, според китайската култура, е символ на знание, творчество, изследване и растеж. Като украса можете да закупите дървени чинии за сервиране, фигурки, украса за коледно дърво или нещо напълно необичайно: например дървена саксия с цвете. Много символично е да се опитате да отгледате "огнено дърво" - delonix - през новата година.

- Изображение на символа на годината. Колкото повече декорации във формата или с изображението на дракон, толкова по-добре. Това могат да бъдат отделни фигурки, ястия с шарка, салфетки, свещници и много други. Този декор може да се използва през цялата година, смята се, че ще привлече късмет.

- Осветление. Мотото на годината на Дракона е, че никога няма достатъчно светлина. Много гирлянди, отделни крушки, свещи - всичко това ще бъде повече от подходящо в настъпващата новогодишна нощ.

Подаръци

Ако ще подарите нещо символично на близките и приятелите си, тогава е по-добре да обърнете внимание на:

- драконови фигурки. Той е не само господар на следващата година, но и символ на сила, късмет и защита

- зелени скъпоценни камъни и минерали. Например нефритът символизира просперитет и благополучие;

- живи зелени растения. Според китайската философия това е знак за живот, растеж, изобилие и късмет;

- зелени дрехи, аксесоари и текстил. Смята се, че те ще донесат хармония и спокойствие на новите собственици.

Като цяло в навечерието на Нова година можете да разменяте всякакви подаръци, с изключение на тези, които могат да ядосат Дракона и да донесат лош късмет както на дарителя, така и на получателя, а те включват:

- всичко свързано с огъня и неговото изображение (картини с огън, запалки, свещи и др.). В тази нощ цялото внимание трябва да бъде насочено само към един собственик на огъня - Зеления дракон;

- портфейл. В китайската култура такъв подарък е най-нежелан - ще доведе до бедност;

- ножици, ножове, саби, комплекти за маникюр и др. Ще донесе раздор в отношенията;

- ръкавици и ръкавели. Ще доведат до бурна кавга;

- чадър. Такъв подарък се счита за особено неподходящ между членове на семейството и любовници - обещава дълга раздяла;

- огледало (включително козметични чанти с огледало). В китайската култура се смята за "вход" към другия свят, който може не само да развали празника, но и да донесе неприятности за цялата година;

- всякакви предмети и неща с числото "четири". За китайците това число е най-нещастното число;

- зелени шапки. Въпреки че зеленото облекло е отличен подарък за предстоящия празник, това не е така при шапките, забрадките и т.н. В китайската философия това се свързва с костенурката, която води до застой в живота и дълъг път към целите.

Въпреки факта, че Драконът е шумно и привличащо вниманието същество, той също цени сплотените семейни и приятелски отношения. Затова е най-добре да се съберете с приятелите си и семейство, отколкото да прекарате почивка с непознати. Уважете свободолюбието на Дракона, като прекарате новогодишната нощ извън града, в наета вила или хотелски комплекс. Въпреки това не е забранено да празнувате у дома или в ресторант.

Обичаи

Според обичаите е важно да се подготвите правилно за Нова година, така че празникът да мине добре и цялата година да е успешна:

- отървете се от дълговете. Не можете да влезете в годината с финансови задължения към семейството и приятелите. По-добре е да се опитате да изплатите всичките си вересии, тогава Зеленият дракон определено ще ви подкрепи във финансовите въпроси;

- простете обидите и поискайте прошка. Още преди празничната вечер трябва да се обадите на вашите познати, близки и приятели и да ги помолите за прошка, дори това да не е абсолютно необходимо. Освен това, ако някой поиска прошка в замяна, струва си да преглътнете егото. Ако няма възможност да говорите лично, можете да напишете извинително писмо и след това да го разкъсате и изхвърлите. Така новата година ще започне с положителни мисли;

- почистете основно. Този обичай продължава от година на година, независимо от неговия покровител. Важно е не само да избършете праха и да измиете подовете, но и да изхвърлите боклука, да разглобите шкафовете и внимателно да изметете всички ъгли. Смята се, че така хората се освобождават от негативизма, натрупан през изминалата година;

- заредете се с енергия и положителни емоции. Драконът е шумен и весел символ, така че можете да се подготвите за срещата му предварително, например да карате ски, да изкачите връх, да се срещате с приятели, да направите всичко, за да повдигнете настроението си още преди Нова година.

Знаци

Няколко знака са изключително важни, за да привлечете успеха на своя страна през 2024 година.

- Не носете чужди или стари дрехи. Драконът не обича скъперниците, така че е по-добре да се охарчите за свежа новогодишна визия, отколкото да използвате стара или да я наемете;

- Празнувайте шумно. Можете да спечелите благоразположението на Зеления дракон с шумно празненство, така че в тази новогодишна нощ трябва да има много фойерверки;

- По време на празника не можете да ругаете, да вдигате скандали или просто да спорите;

- Направете нещо различно. Организирайте игри, викторини, танци и други забавления. Не е нужно да танцувате цяла нощ, но трябва да посрещнете Зеления дракон весело;

- На открито. Опитайте се да прекарате първите минути от новата година навън. Драконът е свободно създание, така че е по-добре да го срещнете извън апартамента. Смята се, че тези, които изпият първата чаша шампанско на чист въздух, ще получат защитата на символа за цялата година, пише "Телеграф".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.