Още 10 удивителни способности на вашето тяло

Само една класация не може да покаже всички интерересни факти за човека

по статията работи: Мартина Панайотова | 14.12.2012 | 20:50
Още 10 удивителни способности на вашето тяло
Boaz Yiftach/Free Digital Photos

Веднъж ви разказахме десет любопитни неща, които не знаете за вас и вашето тяло. Но една класация няма как да побере всички скрити свойства на човешкия организъм, тъй като ние сме едни от най-сложните творения на природата.

Вижте с какво ще продължим изненадите:

10. Дишане и преглъщане
Хората са единствените бозайници, които не могат да дишат и преглъщат едновременно

Всеки друг бозайник и много от другите видове могат да дишат докато ядат. Всъщност, бебетата също са способни да дишат докато се хранят. Но около 9-месечна възраст човешкото същество губи тази способност, защото гласовата кутия спада по-ниско като част от развитието. С израстването тя се измества необичайно ниско в шията, в сравнение с останалите бозайници. Това помага на звука да резонира по-добре и ни осигурява способността да възпроизвеждаме толкова различните звуци, съставляващи нашата реч.

9. Втори мозък
Имате втори мозък в червото си

Добре де, почти. Имате около 100 милиона неврони - повече отколкото в гръбначния мозък - в червата от хранопровода до ануса. Това е по-известно сред учените като ентерична нервна система. Вторият мозък е отговорен за за храносмилането, но прави доста повече от това. Усещали ли сте някога "пеперуди” в стомаха? Или сякаш някой ви е ударил в корема, когато получите лоши новини? Причината отново е вашата ентерична нервна система. Понякога оказва влияние и на настроението ви - например някои неприятни ситуации могат да са причина за загубата на апетит.

8. Самота
Самотата може да е физически болезнена

Окей, вероятон сте наясно с това. Но имате ли обяснение? Участниците в проучвания в университет в Калифорния са били подложени на следния експеримент: играели компютърна игра симулираща гоненица с двама други играчи. Не знаели обаче, че тези други двама "играчи”, всъщност, е самият компютър, не реални хора. Програмата оставяла играещия сам без обяснение, просто изведнъж след няколко минути игра. Това предизвикало чувства на самота и отблъскване. Открили, че чувството на самота се репродуцира на същото място в мозъка, където и физическата болка. Това обяснява човешкото желание да търси общуване. Учените се надяват да намерят повече подобна информация, за да лекуват по-лесно някои форми на депресия.

7. Слюнка
Отделяте повече слюнка преди да повърнете

Това е автоматичен рефлекс на тялото, който предпазва гърлото, устата и зъбите ви. Стомашната киселина, логично, е високо киселинна и ако не вътрешността на стомаха ви не беше толкова сложна и специфична, киселината щеше да пробие голяма дупка. За съжаление нямате същата защита в гърлото и устата си. Слюнченето преди повръщане помага за разреждане и изплакване от киселината, така че тя да не навреди на тялото ви.

6. Захарно
Порязали сте се? Сложете захар върху раната!

Лечителите в Африка от поколения наред поставят натрошена захар върху рани. Но докторите по света не ползват тази техника. Един африканец обаче започва проучване върху хора с много тежки наранявания (например ампутирани крайници). Открили, че захарта може да намали болката и да убие бактериите, които пречат на по-бързия възстановителен процес. Захарта е хигроскопична, което означава, че абсорбира водата, от която бактериите се нуждаят, за да оцелеят. Освен това захарта е много по-евтина от модерните антибиотици. Затова следващия път, когато се нараните, пробвайте да сложите малко захар преди да облепите стабилно раната с лейкопласт.

5. Шегите на паметта
Забравили сте защо отидохте до съседната стая? Има причина и за това

Някога отивали ли сте до съседната стая, а когато стигнете изведнъж забравяте за какво изобщо сте тръгнали? А след това изведнъж си спомняте, когато се върнете  обратно през вратата? Всъщност за това си има основателна причина.
Проучвания в Нотр Дам изследвали влиянието на някои стаи върху паметта. Участниците в експериментите били разделени на две групи и получили просто задачи докато изминавали едно и също разстояние. Единствената разлика е, че едната група трябвало да минава през врати, а другата не. Хората, които се налагало да минават през врата били три пъти по-склонни да забравят задачата си.
Изследователите заключили, че човешкият ум приема вратата като граница и решенията, които сте взели в стаята се съхраняват и остават там, когато вие излезете. Затова и веднага щом се върнете в същата стая, вие си спомняте всичко. Странно, нали?

4. Цветно зрение
Някои жени виждат повече цветове

Притеснена сте, защото сте казали на приятелят си да ви донесе онази прасковена риза, а той ви носи розовата? Може би вината не е негова. Проучване от университет в Калифорния показва, че 50% от жените имат четири типа цветни рецептори, за разлика от останалите хора, които имат по три. Обикновено, когато хората погледнат към дъгата ще видят 7 различни цвята, докато тези с четири рецептори ще видят около 10. Причината това да се случва при жените е, че червените и зелените рецептори са доразвити и позволяват по-голям обхват на цветното зрение. Има и малък брой жени, които имат и червено и зелено, което води до 5 цветни рецептори. Затова далтонизмът е заболяване, по-често срещано при мъжете, отколкото при жените.

3. Сополи
Да ядете сополите си може и да се окаже полезно

Вашата носна слуз е устроена да филтрира въздушните отпадъци, затова ако случайно попадне в устата ви, надали е толкова вредно. Но едно скорошно проучване показва, че всъщност може би тази слуз помага за укрепване на имунната ви система като разгражда отпадъците и помага на тялото ви да ги разпознае и унищожи. Но не се тревожете, не е нужно да започнете да си бъркате в носа. И без това най-вероятно вече се е случвало да изядете някой друг сопол без да подозирате. Слузта, която се събира в носните ви пътища често се връща обратно по гърлото от движението на власинките, които са закрепени на клетките. Мхм, звучи вкусно...

2. Излишна ноздра
Вероятно през по-голямата част от времето дишате през едната ноздра

Това се случва на 85% от хората. Интересното при тези хора е, че тялото просто превключва от ноздра на ноздра на всеки четири часа, макар че това доста зависи от позицията на тялото ви, настинка или просто от индивида. Също така дишането през дясната ноздра предизвиква по-висока активност в лявата половина на мозъка ви и обратното. Това може да е много полезно за стимулиране на дясната (креативната) или лявата (логичната) страна, когато това е необходимо.

1. Кръвоносни съдове
Всяка допълнителна мазнина кара тялото ви да възпроизведе нови 10 км кръвоносни съдове

Затова е ясна връзката между затлъстяването и сърдечните болести. Повечето нови кръвоносни съдове са малки капилярчета, но дори те имат вени и артерии. Това означава, че ако ако сте със "само” 5кг. наднормено тегло, сърцето ви трябва да изпомпва кръв за още 98 км кръвоносни съдове. Добрите новини е, че това действа и в обратната посока. Ако загубите мазнини, кръвта ви ще реабсорбира ненужните кръвоносни съдове. Затова загубата на малки количества мазнини може да не е толкова видимо значима, но ще е от голямо значение за по-добрата работа на сърцето ви.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Lady Garga 15.12.2012 | 13:51
"Да ядете сополите си може и да се окаже полезно " - О не, не не! Колкото и да е полезно, не мисля да пробвам!
3 brown sugar 15.12.2012 | 13:50
Това за някой жени, че виждат повече цветове не го знаех! Ама е възможно. Да не говорим, че някои мъже виждат много малко цветове, защото са делтонисти.
2 Жужка Жужа 15.12.2012 | 13:48
"Хората са единствените бозайници, които не могат да дишат и преглъщат едновременно" - Това не го знаех, а е вярно. Обаче толкова неосъзнато се случва, че дори не съм се замисляла.
1 Margaritka Ilieva 15.12.2012 | 10:06
Брей,брей., много интересно :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.16...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.69
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.