Веднъж годишно ще ни изследват за рак, инсулт и инфаркт

Наесен ще знаем кои болести ще лекуваме бързо и безплатно и за кои ще чакаме

по статията работи: Ростислава Иванова | 17.06.2015 | 18:57
Веднъж годишно ще ни изследват за рак, инсулт и инфаркт

От 2016 г. всеки здравно осигурен български гражданин ще минава веднъж годишно на задължителен профилактичен преглед за превенция на трите най-рискови и социално значими заболявания у нас – рак, инсулт и инфаркт. Джипитата ще изготвят графици на личните си пациенти за извършване на профилактика и ще ги уведомяват кога да се явят на изследвания. Всеки работещ българин пък ще има право на един платен почивен ден в годината, за да се подложи на здравна профилактика.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на пресконференция в министерството. Повод за това стана приетият късно вчера от парламента Закон за здравното осигуряване, който се счита за "гръбнака на здравната реформа".

Профилактиката на населението е един от приоритетите в реформата на правителството, чиято цел е здравният статус на населението да достигне средните европейски нива до 2020 г. По статистически данни българите са не само най-болното население сред останалите нации в ЕС, но и намаляват като численост с най-бързи темпове от останалите народи.

Предвиждат се санкции за хората, които не си правят профилактичен прегледи, но не и за джипитата, които не са накарали пациентите си да го направят. Идеята на Москов е на такива осигурени лица лечението да е платено, ако случайно се разболеят от рак, инфаркт или инсулт, без да са си правили профилактика.

Най-добрите джипита, за които са постъпили много добри отзиви от техни пациенти и които са отчели добри здравни ерзултати, пък се обмислят бонуси, стана ясно още.

Тепърва министерството ще работи по графиците за профилактиката на населението, за да станат широко достъпни и да се вписват в реалистични финансови граници. Трябва да се обмисли какви изследвания ще включва профилактичния преглед, а социалното министерство да даде разрешение за отпускането на един ден платен годишен отпуск, в който да си правим профилактика.

През октомври ще стане ясно кои болести ще влязат в основния и кои в допълнителния медицински пакет за финансиране на здравно осигурените от касата, каза министърът. Тогава ще бъдат публикувани наредбите към Закона за здравното осигуряване.

Работна група работи в момента по изготвянето на пакетите, каза министърът и внесе известна яснота. "Не ставата дума за отделяне масовите от редките заболявания, а за такива, които изискват незабавно лечение и такива, които търпят отлагане. Няма например да се чака за сърдечно-съдови, мозъчни и ракови заболявания, рно може да се почака няколко месеца за планирана операция на перде. Това също ще бъде лекувано безплатно за осигурените, но на планов принцип, поясни Москов.

По основния пакет лечението ще своевременно и напълно безплатно, без да се доплаща и стотинка, увери за пореден път министърът. И направи сравнение със сегашния модел, при който всички пациенти по всички възможни заболявания – и тежки, и по-леки, са принудени да си доплащат за нещо. По втория пакет пък лечението също ще е безплатно, само че няма да е веднага, а ще се планира между 15 дни и няколко месеца, когато е възможно, без обаче това да застрашава живота и здравето на пациента.

Хората, които правят доброволни вноски в допълнителен здравен фонд, ще могат и по втория пакет да се лекуват веднага и безплатно, обясни той. Това обачи няма да става с пари от касата, а от фонда, каквато е практиката в Германия, Холандия и други страни от ЕС. "Холандците и германците да не са по-глупави или по-болни от нас?", попита риторично министърът, в отговор на "смешни" по думите му аргументи на депутати от опозицията, че двата пакета щели още повече да разделят хората на бедни и богати.

"Това лято ще бъде напрегнато за екипите на министерството и здравната каса", посочи Москов. По негова заповед от няколко седмици са сформирани експертни работни групи, които работят ударно по три основни направления. Първата задача е определянето на съдържанието на здравните пакети, втората - извеждането на дейности от болничната - в извънболничната помощ, а третата – реалното остойностяване на клиничните пътеки.

Всичко това трябва да бъде свършено в рамките на 3-4 месеца, за да се определи индикативния бюджет на здравното ведомство за 2016 г. и да бъде изпратен на министерството на финансите, за да бъде предвиден и в държавния бюджет.

Докато не излязат всички разчети, екипът на Москов ще работи по здравната реформа "на сляпо", стана ясно на брифинга. Министърът увери, че целта на промените не е реализиране на икономии, а качествено и модерно здравеопазване, полезно за пациентите и медицинските работници. Той допуска, че сметките могат да надхвърлят досегашните бюджети, отпускани на министерството, но може и да са по-малко. И увери, че "Държавата няма да жали средства за здравето на хората, стига средствата да се използват правилно и да се разпределят прозрачно от една ефективно функционираща здравна система".

В момента обаче нито Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), нито Българския лекарски съюз, нито парламентът могат да кажат как са формирани клиничните пътеки, какъв е делът на медицинския персонал, колко гълта използването на скъпата медицинска техника и колко отиват за режийни разходи на болниците. Предстоят разговори между НЗОК и БЛС, на които трябва да постигнат оптимални заплати за медицинските служители и да планират по-добре разходите в системата.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Хрусковците анимационен филм
  • 15:15 Световното яйце филм за...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.18...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.70
  • 16:00 "Да намериш Рин Тин Тин" - комедия,...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.14
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.