Има трикове, чрез които да контролирате алкохола по време на празниците

Когато става въпрос за възприемане на здравословен подход към пиенето на алкохол, няма универсално решение. Всеки от нас има своя собствена дефиниция

по статията работи: iNews.bg | 24.12.2023 | 17:20
Има трикове, чрез които да контролирате алкохола по време на празниците

Трудно е да си представим празничния сезон без малко празнично настроение – разбирайте алкохол. Независимо дали придружавате половинката си на фирменото ѝ парти или излизате в навечерието на Нова година, алкохолът вероятно е общият знаменател.

Няма спор, че празниците са синоним на привидно безкраен поток от пиршества, пълни с обичайните заподозрени – капама, сарми, коледни сладки и баклава. Но ако търсите начини, да се насладите на своите греяни вина и коктейли в умерени количества, вместо да не помните какво сте правили от 25 декември до 1 януари, попаднали сте на правилното място.

Какво се смята за здравословно пиене?

Когато става въпрос за възприемане на здравословен подход към пиенето на алкохол, няма универсално решение. Всеки от нас има своя собствена дефиниция за здравословно количество и граница, която варира в зависимост от нашия биологичен пол, възраст, здраве и състояние на тялото. Също така не помага фактът, че алкохолът и здравето са тема, която отдавна се оспорва от уелнес експертите. Докато някои проучвания насърчават ползите за здравето от алкохола като червеното вино, други изследвания и експерти казват, че никаква консумация на алкохол не е здравословна. Ако търсите общо правило, Кристин Кингсли ни го дава.

"Практикуването на здравословно пиене ни ограничава до три или по-малко редовни алкохолни напитки на ден", казва тя. Също цитира, че по-малкото ензими за разграждане на алкохола и по-значителните хормонални промени, дължащи се на менструация и контрол на раждаемостта, допринасят за намалената ни способност да преработваме алкохола, така че внимателното пиене е от ключово значение, пише Tialoto.bg.

Изводът – винаги слушайте тялото си. Подсказва ли ви, че сте се наситили, след като сте изпили два коктейла? Вместо да се ограничавате или да се срамувате за това, което пиете, знайте какви са вашите лични граници и практикувайте основан на вниманието подход към пиенето.

Трикове за по-смислено пиене по време на празниците

Не забравяйте водата

Първата работа, когато пристигнете на празничното си тържество? Кингсли препоръчва да започнете с голяма чаша вода и лимон, преди да започнете да пиете, за да се хидратирате и да помогнете за предотвратяване на прекомерното пиене. След това винаги имайте подръка чаша или бутилка с вода, която да комбинирате с коктейла си. Това е един от най-старите и умни трикове – след всяка чаша алкохол, изпийте една чаша вода. Това позволява на естествената система за детоксикация на тялото ви да има достатъчно време, за да филтрира правилно, което води до по-спокоен сън през нощта и по-нисък риск от махмурлук на следващия ден.

Яжте добре преди и след консумация на алкохол

За да поддържате тялото си стабилно по време на алкохолната консумация и да предотвратите махмурлук на следващия ден, от съществено значение е да се захранвате със стабилни храни както докато пиете, така и преди това. Не забравяйте да консумирате богата на протеини храна или лека закуска, в идеалния случай преди да отпиете първата си глътка алкохол или заедно с напитката. Това забавя обработката на алкохола от тялото ви, като по този начин осигурява по-добър контрол на кръвната захар и по-малко опияняващи ефекти на алкохола. Истинското здраве означава добавяне на хранителни вещества, които тялото ви може да използва като гориво – особено ако добавяте токсини или дехидратирате чрез алкохол. Ако ще ходите на парти вечерта, започнете деня си с балансирана закуска. Във всички хранения през деня се уверете, че включвате много протеини, мазнини и фитонутриенти.

Изберете по-здравословни опции

Много е просто – подминете миксираните напитки с високо съдържание на захар, които ще предизвикат сериозни проблеми, и вместо това се придържайте към един чист алкохол, като водка, текила и джин. Цветовете и ароматите са това, което прави алкохола тих убиец. Техните характеристики ви мотивират да консумирате повече, което потенциално води до препиване и дехидратация. Още един изпитан заместител на сладките коктейли е виното. Червеното или бялото е чудесна алтернатива на миксираните напитки по време на празнични събирания, защото отнема повече време за пиене и следователно насърчава умереното пиене. Вината също могат да предложат ползи за здравето чрез своите антиоксидантни свойства.

Създайте си план

Независимо дали става дума за установяване на вечерен час за пиене, лимит, отговорен партньор или всичко по-горе, имайте план за действие преди вашето празненство. Добре е да ограничите алкохола 3 часа преди лягане – в противен случай той може да наруши съня. Поставянето на реалистични цели също е от ключово значение за умереното пиене. Може би пиете една чаша вино през цялото парти, отпивате две глътки от празничния коктейл или опитвате няколко напитки с приятели – само вие можете да определите кое е най-доброто за вас.

Поставете граници

Стресът по време на празници е огромен. Всички имаме онази добронамерена леля, която ни подтиква да изпием само още едно питие с нея на коледното семейно тържество. Или пък когато отидете на гости, домакинът веднага ви предлага коктейл. Бъдете подготвени и не се притеснявайте да откажете. Знайте кога да теглите чертата и бъдете твърди в избора си.

Имайте готови добавки

Използването на добавки може да бъде разликата между събуждане с ужасно главоболие и пълно с енергия тяло. Започнете да поддържате естествената система за филтриране на тялото си – бъбреци и черен дроб – преди да се почувствате зле. Експертите препоръчват витамин В комплекс, смесен с богата на електролити напитка веднага след последното ви питие за вечерта, както и активен въглен точно преди да си легнете. Преди да добавите споменатите добавки към вашата рутина, първо се консултирайте с вашия лекар или диетолог. Въпреки че няма никакви гаранции за предотвратяване на махмурлук, освен пълното въздържание от алкохол, тези естествени средства са доста полезни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Загадки за начинаещи:...
  • 14:15 "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.