Берлинският атентат разкри пробойни в германската система за сигурност

Меркел призна, че са знаели за опасността, но са допуснали грешки, а издирваният за атентата тунизиец бил следен от властите

по статията работи: iNews.bg | 22.12.2016 | 20:00
Берлинският атентат разкри пробойни в германската система за сигурност

Четирима души са арестувани в Дортмунд във връзка с разследването на атентата срещу коледния базар в Берлин, при който загинаха 12 души и бяха ранени близо 50. Сред задържаните са близките на предполагаемия атентатор и основен заподозрян за кървавата баня - 24-годишният тунизиец Анис Амри. За него е издадена европейска заповед за арест и се издирва в цяла Европа.

Предполага се, че задържаните са били в контакт с издирвания тунизиец, който от години е бил в полезрението на службите в Европа и САЩ.

В последните часове излизат непрекъснато нови и нови данни за издирвания, които отварят много въпроси за системата за сигурност в Европа и обмена на данни между националните служби.

Анис Амри е бил следен в САЩ за подозрителна активност в Интернет, лежал е в италиански затвор, а в Германия е имало данни, че е в контакт с ислямистски групи и дори е бил разследван за друг атентат.

Германските служби го идентифицираха, след като негови лични документи бяха открити в камиона, врязъл се в хората на коледния базар в Берлин. В четвъртък германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер потвърди, че по вратата на камиона са били открити и отпечатъци на Амри, който е бил известен на службите под най-малко три различни имена.

1827410

"Разследващите смятат с голяма вероятност, че именно 24-годишният тунизиец, дошъл в Германия миналата година, е извършителят на атентата", каза Де Мезиер, след като заедно с канцлера Ангел Меркел бяха запознати от шефовете на службите с хода на разследването.

Меркел от своя страна изрази надежда, че Амри ще бъде заловен скоро. Тя изтъкна, че е много горда от спокойната реакция на германците на атентата.

Два дни след кървавата атака въпреки засилените мерки за сигурност Берлин се връща към нормалния си живот. В четвъртък коледеният базар "Брайтшайдплац", преживял кръвопролитието, отново отвори павилионите си и посреща посетители. Около него има инсталирани бетонни блокове. Подобни мерки за сигурност са взети и на други коледни базари в Берлин.

"Мисля, че е много добре, че базарът отново беше отворен. Това показва, че ние сме по-силни, а не по-слаби", казва туркинята Сема Йозкан, жител на Берлин.

Германските власти обявиха възнаграждение от 100 000 евро за всякаква информация, която може да доведе до залавянето на тунизиеца. Анис Амри е издирван на територията на цяла Европа след международна заповед за арестуването му, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

1827413

Полицията извърши обиски в два берлински квартала. Рано сутринта акция имаше и в приют за бежанци в Емерих. Полицията претърси и ферибот на датското пристанище Грено, готвещ се да отпътува за Швеция, след като получи сигнал, че Амри може би е на борда му. Той не е бил открит на кораба и се предполага, че сигналът е подаден заради някой, който е приличал на него.

Братът на Анис - Абделкадер Амри, го призова да се предаде, но засега няма никаква реакция.

Два дни след атентата продължават да излизат нови данни за нападателя, от които става ясно, че е бил добре познат на службите и въпреки сигналите, той е бил оставен да действа свободно. Германското сп. "Шпигел" съобщи, че Амри още преди няколко месеца е предлагал на ислямистки групи да бъде използван като атентатор-самоубиец. Изданието цитира данни от електронно следене на екстремисти, извършвано от специалните служби. Тази информация обаче не е била достатъчна за задържането му.

Органите на реда също така са установили, че той е бил свързан с разбита преди няколко седмици от властите германска клетка на терористичната организация "Ислямска държава".

Амри трябвало да бъде депортиран от Германия още преди време, но това не станало поради липса на координация между германските и тунизийските власти. Миграционните органи в африканската държава заявили, че той не е гражданин на Тунис и отказвали да му издадат нов паспорт. В крайна сметка документите пристигнали в Германия едва вчера.

Тунизиецът, заподозрян за нападението в понеделник, е бил регистриран в приют за бежанци в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, но напоследък се е намирал в Берлин. Неговият брат, живеещ в Тунис, заяви за германския в. "Билд", че Амри нямал постоянно местожителство и нощувал на различни места. Освен това той е излежал и 4-годишна присъда в италиански затвор. Срещу него задочно е била постановена и 5-годишна присъда в Тунис.

Бащата на Анис разказа, че той е напуснал Африка преди 7 години и след като е излежал присъдата си в Италия е отишъл в Германия миналата година. Според информация на "Ню Йорк таймс" тунизиецът е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава". Вестникът се позовава на американски служител, пожелал да остане анонимен.

Има данни, че Анис Амри поне веднъж се е свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ.

Между март и септември той е бил под наблюдение. Подозирало се е, че е планирал да открадне пари, за да купи автоматично оръжие и вероятно да извърши нападение с хора, които щял да привлече за съучастници, казаха от берлинското следствие. Наблюдението обаче не е дало необходимите доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения и е било свалено.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Европейско първенство по...
  • 04:50 Нещата отблизо документален филм /3...
  • 05:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Шантава седмица" - комедия, драма...
  • 02:20 "Древни суперструктури" -...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:10 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Лейди Бърд" - с уч. на Сирша...
  • 02:10 "Любов по график" - с уч. на Ансли...
  • 03:30 "Любовни афери" - документално...
  • 04:30 "Съдебен спор" - предаване на NOVA...
  • 05:15 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.