Държавен произвол в Турция! Ердоган вижда врагове навсякъде: 50 000 уволнени и арестувани

Държавата все повече се превръща в репресивна машина за опозицията и различно мислещите. Едноличната власт потъпка всички наченки на демокрация, свободно слово и опозиция в страната

по статията работи: Ростислава Иванова | 19.07.2016 | 21:09

Случващото се след неуспелия военен преврат от петък в Турция вече започва да прилича на държавен терор. Прочистването в държавата от привърженици на бившия политически и духовен съратник на президента Ердоган - проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен, добива безпрецедентни размери. След масовите арести на военни, магистрати и полицаи, днес вече на прицел са администрациите, университетите, учителите, медиите и свободата на словото. Общото число на уволнените в траната достигна 49 321 души, предаде БГНЕС.

Напрежението след неуспешния опит за военен преврат ескалира и то не е само в Анкара и Истанбул, където бяха основните позиции на метежниците. На територията на цялата близо 80-милионна държава се провеждат специализирани операции с участието на полиция, жандармерия и прокурори, лоялни на властта.

Отнети са лицензите на 23 телевизии и радиостанции, поискани са оставките на всички университетски декани, 34 журналисти са обявени за заплаха за националната сигурност.

Всички ще бъдат разследвани по единственото обвинение – за връзки с проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен и активна пропаганда и подкрепа за намеренията му да изгради паралелна държава.

Адвокатите масово отказват защита за арестуваните, а и те нямат шанса да докажат невинността си. Първо една от сградите на Министерския съвет в Анкара бе обградена от полиция, а 257 служители бяха отстранени от работа, иззети са и служебните им карти. След щателни обиски по канцелариите, големи количества документи бяха отнесени за разследване в дирекцията на полицията.

Във всички 81 провинции на страната се провеждат операции в клоновете на Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/, 81 мюфтии са призовани да се явят в централния офис в Анкара утре. След насроченото за 10 ч. събрание ръководителят на Диянета Мехмет Гьормез ще обяви новата стратегия за действие срещу групировката на Фетхуллах Гюлен, квалифицирана в Турция като терористична.

Отстранени от работа днес бяха 492 служители на дирекцията, в това число и такива в чужбина, сред които трима регионални мюфтии, един началник на отдел, един съветник на директора.

Днес службите по кибер-сигурността започнаха разследването и на социалните мрежи. Целта е да бъдат разкрити всички потребители, подкрепящи опита за преврат със собствени коментари или публикации на медийни текстове. Те ще бъдат арестувани и съдени за противозаконна подкрепа на престъпниците и извършените от тях деяния и за тиражирането на тези мнения, като самото публикуване се счита за престъпление срещу държавата.

Към обяд Главната прокуратура в Анкара започна разпитите на арестуваните администратори, уволнени заради съмнения за участие в метежа. Областни управители и техни заместници, зам.-генерални директори и началници на отдели ще трябва да отговарят за членството си в групировката на Фетхуллах Гюлен и за съучастие в изграждането на паралелната държава, както и във въоръжения опит за преврат, което се вменява също на Гюлен. Арестите продължиха с пълна сила през деня в средите на висшите чиновници, като само до обяд новите задържани достигнаха 749 души.

По-късно днес Съветът за електронни медии в Турция обяви, че анулира лицензите и правата за излъчване на 23 телевизионни и радио-канали. Това решение бе взето на днешното извънредно заседание на съвета, свикано по повод ситуацията с безуспешния опит за военен преврат в страната. Медиите, поставени под възбрана, са заподозрени в пристрастия и открита подкрепа и пропаганда на идеите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и групировката му, обявена отдавна за терористична.

В черния списък са: STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber Radyo Anadolu. В съобщението на Съвета за телевизия и радио на Турция /RTUK/ не се посочват други аргументи за решението.

Вестник "Хюрриет" цитира анонимен източник от съвета, според когото тепърва ще се разглежда съдбата на електронните медии, в които преди време държавата назначи правителствени попечители и ще им бъде потърсена отговорност при нужда.

Властите в Турция уволниха 15 200 служители в сферата на образованието, те са от министерството и неговите клонове в страната и са задържани. Започна мащабно разследване в сферата на образованието, в това число и на самото министерство, което разпространи съобщението за това. В него съвсем накратко се посочва причината за масовите уволнения и арести: "връзки с дейността на забранената групировка на проповедника в изгнание в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен и неуспешния опит за военен преврат".

Съветът за висше образование в Анкара изиска незабавните оставки на ръководителите на всички университетски катедри в страната. Това засяга както държавните, така и частните или финансирани от фондации висши училища. На това разпореждане ще трябва да се подчинят общо 1 577 декани, сред които 1 176 преподаватели в държавните университети, а 401 - в частните. Първите 19 оставки са внесени от университета Акдениз.

По последни данни уволненията изглежда така: 8 777 от системата на вътрешното министерство , 7 899 от полицията с различни чинове, 614 от жандармерията, 30 областни управители и 47 заместници; 15 200 служители в министерството на образованието, в социалното министерство – 393, в Диянета – 492, в Министерския съвет – 257, в министерството на финансите и в надзорния орган на енергийния пазар - общо 28 321 души.

Не бяха пощадени и тайните служби – над 100 сътрудници на Националната разузнавателна служба се простиха с привилегиите и картите си. Така общото число на отстранените и задържаните за разследванията достигна 49 321 души, "опасни за целостта на нацията и държавата". В края на деня служебните карти на 34 журналисти от 8 популярни медии бяха отнети с решение на Главната дирекция за контрол на печата и ефира в Анкара.

Журналистите от вестници, телевизии и радиостанции са обявени за заплаха за националната сигурност на Турция и ще бъдат разследвани. Според решението на медийния регулатор във в. "Мейдан" опасните за сигурността са 14 репортери, в тв "Саманйолу" – 2, в тв "Ърмак" – 3, в тв "Джан Ерзинджан" – 8, в новинарския канал "Саманйолу" – 2, в радио "Мехтап" – 1, във в."Тараф" и списание "Нокта" – 4. Основно това са журналисти на постове като директори на новините, редактори и административни ръководители във въпросните медии.

Зам.-директорът на регулатора Екрем Окутан подчертава, че е "недопустимо в публикациите за терористична групировка да се съдържа подкрепа за дейността й и това да бъде част от работата на една медия".

"В никакъв случай отнемането на картите на отделни журналисти не трябва да бъде третирано като посегателство върху свободата на словото", казва Окутан.

 

Утре президентът Реджеп Ердоган свиква заседание на Съвета за национална сигурност, а премиерът Бинали Йълдъръм – на Министерския съвет. И двамата казаха, че "ще изненадат народа с мерки за изхода от кризисната ситуация" но оставиха подромностите за пресконференциите след форумите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Сладкото наследство документален...
  • 12:45 Възрожденският дух хайдушки и...
  • 13:45 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:15 Падингтън игрален филм...
  • 15:50 България от край до край: Творение...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.17...
  • 14:20 "Средиземноморска суматоха" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "Любов в играта" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.