Какво ли ще измислят гърците този път?

Вижте кои са партиите с най-големи шансове на вота в Гърция утре

по статията работи: Филипа Тодева | 19.09.2015 | 12:19
Какво ли ще измислят гърците този път?
БТА/AP
Повече за:

Настъпи един от най-важните дни в Гърция – деня за размисъл преди утрешното ходене до изборните урни. Под натиска на финансова и политическа нестабилност съседите трябва да решат дали да се доверят отново на Ципрас или да поемат нов път. При всички случаи следващото управление ще се натовари с негативите от кризата, тежките преговори и в крайна сметка с реформите и икономиите. За вота на гръцкия избирател ще се борят няколко формации с реална възможност за влизане във властта и парламента:

СИРИЗА на 41-годишния Алексис Ципрас

Коалицията от леви и радикално леви партии бе основана през 2004 година и официално се трансформира в политическа сила през 2012 година.

Лидерът ѝ Ципрас бе излъчен за председател през 2008 година, когато стана и най-младият политически ръководител в историята на съвременна Гърция. В годината на кризата призивите ѝ да не се теглят спасителни заеми ѝ спечелиха висок рейтинг. През януари Алексис Ципрас бе избран за премиер с обещанието да сложи край на строгите икономии и да запази Гърция в Еврозоната. СИРИЗА получи 36,3% от гласовете – 149 депутати в 300-местния парламент и влезе в коалиция с крайнодесните "Независими гърци".

Месеците на преговори с кредиторите почти докараха страната до фалит. През юли Ципрас свика референдум за спасителния план – ход, който в крайна сметка доведе до контрол на капиталите. Гласуването завърши с гръмкото "не" на строгите икономии, но накрая Ципрас капитулира пред трудните условия за третата спасителна програма, за да запази Гърция в еврозоната.

Сделката бе гласувана в парламента, но отхвърлена от 44 души от СИРИЗА. Така се стигна до оставката на Ципрас и принуждаването му за свикване на предсрочни парламентарни избори.

НОВА ДЕМОКРАЦИЯ с лидер 61-годишния Вангелис Меймаракис

Тази консервативна партия е основана от известния гръцки политик Константинос Караманслис през 1974 година след свалянето на военната хунта. Тя бе главната дясноцентристка партия и заедно със социалистическия си съперник ПАСОК, доминираше на политическата сцена в Гърция в продължение на десетилетия. Управлението ѝ обаче завърши през 2012 година, когато СИРИЗА победи на изборите. Сега обаче "Нова демокрация" успя да изравни позиции с радикалната левица и двете партии се движат една до друга според общественото мнение. Малко преди изборите Меймаракис изключи тясно сътрудничество със СИРИЗА.

ЗЛАТНА ЗОРА – крайнодясна партия с лидер 57-годишния Никос Микалолиякос

Формацията, създадена през 1985 година, в продължение на години оставаше в периферията на гръцкия политически живот. Тя влезе в парламента за първи път през 2012 година, когато получи подкрепата на 7% от избирателите. "Златна зора" успя да набере подкрепа благодарение на критиките си към кредиторите и на гнева на гърците от високата безработица. Но лидерът ѝ и няколко високопоставени членове на партията бяха арестувани през 2013 година заради участие в организирана престъпна група. Партията получава голяма подкрепа от гръцката младеж, която е разочарована от провала на СИРИЗА. "Златна зора" ще се бори за третото място заедно с ПАСОК и комунистическата ККЕ.

ККЕ е основана в далечната 1918 година.

Лидерът на тази политическа сила е Димитрис Коцумбас на 60 години. Била е обявена за незаконна до сваленето на военната хунта през 1974 година. Със сърп и чук в логото си тази партия все още работи за марксистк-ленинската идеология две десетилетия след падането на Съветския съюз. Нейните членове са били преследвани от десните режими в продължение на десетилетия, включително партизаните, които са се борили срещу нацистите. Тази партия обвинява СИРИЗА и "Нова демокрация" за реформите и спасителния заем, за орязването на пенсиите и увеличаването на данъците. ККЕ спечели 5,47% на изборите през януари и 13 места в парламента.

TO POTAMI

Центриска партия с лидер Ставрос Теодоракис на 52 години. Основана е през февруари 2014 година от известния телевизионен журналист Теодоракис. Влезе в парламента през януари, като спечели 6% от гласовете. Партията подкрепи третата спасителна програма през август. Партията е проевропейска и по всяка вероятност се надява се прикрепи като такъв коалиционен партньор на СИРИЗА или "Нова демокрация".

ПАСОК с лидер Фофи Геннимака на 50 години

Основана от Андреас Папандреу през 1974 година, ПАСОК дойде на власт през 2009 година, когато започна кризата в Гърция. Начело тогава беше Георгиос Папандреу. Участва и в коалицията с "Нова демокрация", управлявала от юни 2012 до януар 2015 година. Избирателите на ПАСОК постепенно намаляха, най-вече защото тя подкрепи първите две спасителни програми.

Независимите гърци

Крайнодясната партия е основана през 2012 година, когато нейният лидер Панос Каменос и десетина други се отцепиха от "Нова демокрация" в знак на протест срещу втория спасителен заем. Нейните членове често критикуват кредиторите и поликите на строги икономии.

Партията на Каменос получи 4,75% и 13 места в парламента през януари и стана коалиционен партньор на Ципрас, припомня Reuters. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спасителят игрален филм...
  • 23:30 Празнично Пасхално богослужение...
  • 00:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 00:45 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/2 част/...
  • 01:45 Туризъм.бг /п/
  • 02:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 03:15 Спасителят игрален филм /п/ (12)
  • 05:15 Иде нашенската музика /п/
  • Сега "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • 01:10 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:20 "bTV разказва" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:15 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
  • 00:00 "Розовата пантера" - с уч. на Питър...
  • 02:00 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.