Отзвукът от съседите след вота: "Говорят" турските, румънските и гръцките медии

Вижте как окачествиха те резултатите от изборите

по статията работи: Теодора Кокаланова | 06.10.2014 | 13:49

В материал, посветен на предсрочните парламентарни избори в България, турският вестник "Заман" отбелязва, че Движението за права и свободи е получило 14,1%, увеличавайки подкрепата си с 3,5 пункта в сравнение с предишните парламентарни избори.

Очаква се, че 8 партии ще преминат 4-процентовата бариера и ще влязат в парламента на страната, която за последните две години има четири правителства и не успява да постигне стабилност, изтъква изданието.

В материала се посочва, че победителят в изборите ГЕРБ няма да може да получи необходимото мнозинство за  самостоятелно управление и през следващите дни в страната ще има пазарлъци за съставяне на коалиция.

В публикация под заглавие "Ще постигне ли този път България стабилност?" вестник "Миллиет" отбелязва, че в страната, която не може да се избави от корупцията и спиралата на политическа нестабилност, вчера са били произведени втори предсрочни парламентарни избори за последните две години.

Вестникът пише, че бившият премиер Бойко Борисов, който миналата година подаде оставка в резултат на протести, може да се върне на власт. Изданието посочва обаче, че важен въпрос е кой ще бъде партньор във властта на Борисов. В България, където доверието в политическите институции е достигнало до изчерпване, малките партии биха могли да осигурят съставяне на стабилно правителство, посочва изданието.

В материал, озаглавен "Няма победител на предсрочните парламентарни избори в България", в."Радикал" пише, че според първите прогнозни резултати, оповестени след края на гласуването, нито една политическа партия няма да може да състави сама правителство.

Изданието изтъква, че според социологическите агенции расистката и националистическа коалиция Патриотичен фронт получава 6% и ще премине изборната бариера, а проруската, расистка и крайно националистическа партия "Атака", както и лявата партия на бившия президент Георги Първанов Алтернатива за българско възраждане са на границата на изборния праг.

Вестникът пише също, че избирателната активност е била 44%, а в района на Кърджали, където живеят най-голям брой избиратели от турски произход, активността е останала ниска – 34,67%. Изданието цитира председателя на регионалната избирателна комисия в Кърджали Беркант Берзат, който е отбелязал, че голяма роля за ниската избирателна активност има това, че изборите са съвпаднали с мюсюлманския празник Курбан байрам. 

Румънските медии озаглавяват резултатите от приключилите предсрочни парламентарни избори така: "Завръщането на Бойко Борисов", "Избори в България: дясноцентристката партия ГЕРБ печели вота, но не получава мнозинство", "Социалистите - победени в България. Нестабилността продължава", предаде БТА. 

Вестник "Адевърул" окачествява Бойко Борисов като "най-малкото зло" и отбелязва, че той е 55-годишен бивш пожарникар и бивш бодигард, който вече управлява 7,4 милиона българи от 2009 г. до 2013 г. Вестникът се спира по-подробно на биографията на Бойко Борисов, като посочва, че на 54 г. той е станал най-възрастният професионален играч по футбол в историята на България, играейки за Витоша Бистрица.

Вестникът припомня протестите, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов през 2013 г., за станалите публично достояние подслушани разговори между Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, както и за последвалите протести след номинирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

България не се отърва от политическата нестабилност с тези избори, пише в. "Котидианул". Бойко Борисов следва да се ангажира с търсенето на коалиция, но с неясен резултат, посочва румънското издание. В. "Путеря" отбелязва, че това са били вторите парламентарни избори за последните 20 месеца в страна, белязана от корупция и нестабилност. 

Победа за десноцентристката партия ГЕРБ на парламентарните избори в България, която обаче не й дава  възможност да състави самостоятелно правителство, коментират гръцките вестници. "Вима" отбелязва, че ГЕРБ е победител, но няма да може да си осигури парламентарно мнозинство, което ще доведе до съставянето на още една нестабилна правителствена коалиция, в чийто дневен ред на първо място ще трябва да застане въпросът за разрешаване на банковата криза и постигането на икономически растеж.

Това ще е петото правителство за последните две години в България, белязано от масови демонстрации в страната, които свалиха предишния кабинет на дясноцентристката партия, допълва "Вима". Отчаянието на българските граждани от политиците в страната е явно, изборите вчера показаха най-високия процент въздържали се за последните 25 години.

В същото време е налице фрагментиране на политическото пространство, като само около осем партии, което е рекорден брой, се очаква да влязат в новия парламент, посочва вестникът. Разочаровани от политиците, от бедността и корупцията, българите застанаха вчера пред урните, за да изберат ново правителство, пише в. "Катимерини".

Според в. "Имерисия" парламентарните избори в България са протекли без инциденти с изключение на някои сигнали за опити за купуване на гласове най-вече в ромските квартали. В. "Нафтемборики" отбелязва, че седем години след присъединяването на България към ЕС корупцията в страната е с огромни размери, че един на всеки петима българи живее под прага на бедността и че средната заплата е едва над 400 евро.

Българите застанаха пред урните за втори път в рамките на последните 18 месеца. За отбелязване е обаче, че заради политическата нестабилност преките чуждестранни инвестиции в България са намалели с над една пета за текущия период, изтъква в. "Етнос" в материал, озаглавен "Отново изборни урни в България". 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Концерт на Владимир Ампов - Графа...
  • 23:45 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 00:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:05 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:00 Домът на вярата Църква "Свети...
  • 03:35 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:05 Падингтън игрален филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.13
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.