Английски провал с европейски привкус

Челси и Манчестър Сити се сбогуваха безславно с Шампионска лига, доказвайки че не всичко се купува с пари

по статията работи: Иво Вецев | 06.12.2012 | 15:40

Премиър лийг има претенциите, че е най-доброто първенство на света. Челси и Манчестър Сити имат претенции, че са сред елита на Стария континент. Е, всичко това се сгромоляса в средата на седмицата, след като шампионът на Англия отпадна безславно от турнирите в Европа, а шампионът на континента остана на трето място в своята група и се сбогува с турнира.

Лондонският тим не просто напусна Шампионска лига и не може да защитава трофея си. Челси е първият европейски клубен шампион в историята на турнира, който се сбогува с най-престижната надпревара още в груповата фаза. Триумф през май, селекция през лятото, хубав старт на сезона и тотален срив белязаха периода май-декември, в който Ди Матео се превърна от спасител в грешник за секунди, а Фернандо Торес уволни втори мениджър.

Всички на "Стамфорд Бридж" имаха амбиции за един наистина силен сезон, но при първото колебание Абрамович реши да закопае отбора, смени треньора, дойде Бенитес, който довърши започнатото от руснака - Челси е далеч от титла в Англия, извън Шампионска лига и ще е цяло чудо, ако успее да грабне световната клубна титла през този месец.

Това е най-голямата изненада в Шампионска лига. Безспорно. Не само заради шампионския статут на "сините". От началото на ерата "Абрамович" Челси се представя изключително силно в "лигата на богатите" и досега винаги минаваше груповата фаза. Нещата обаче се менят и ето че вчера светът се сдоби с първия шампион на Европа, който отпада в началната фаза.

Едва ли някой фен на тима от английската столица го топли фактът, че Челси е най-добрият трети отбор в историята на лигата - 10 точки, 16 отбелязани голове, добра игра на моменти. Някои неща обаче не се купуват с пари. Това доказаха Селтик и Галатасарай, чиито селекции взети заедно са не повече от 33% от цената на титулярите на Челси.

Като стана дума за пари, най-богатият клуб на планетата също си замина, и то още по-безславно от миналия сезон. Манчестър Сити записа 3 равенства в група с Реал Мадрид, Борусия (Д) и Аякс, което класира шампионът на Англия на "престижното" 4-о място.

Светът е тръгнал в много грешна посока (особено този на футбола), ако някой дава 450 милиона (на толкова са оценени "гражданите" в последния мач с Борусия), за да може да спечели 3 точки. 150 милиона на точка. Добър ход на господата от Абу Даби. Следващата година гарантирайте на Манчини милиард и половина, би трябвало да стигне за класиране на осминафинал.

Преди сезона се говореше за златен требъл - Премиър лийг, Шампионска лига и ФА къп, Манчини вярваше, че отборът му е сред най-добрите, а дори немощният Аякс се подигра на тихите "шумни съседи". В Сити поне леко се ориентираха в ситуацията и в клуба вече е Чики Бегиристайн. Манчини няма да получи пари за трансфери през зимата, а и най-вероятно е пътник, ако не донесе нова титла в шампионата.

И така стигаме до кулминацията - уж най-силните отбори от най-силното първенство отпаднаха, а 100% от испанските клубове продължават напред. Това са закъсалите го Малага и Валенсия, както и Барселона и Реал Мадрид. Примера дивисион, която е подценявана именно заради наличието на Барса и Реал, показа за пореден път през последните години, че английската Висша лига е силно надценена. Испания е световен и европейски шампион, а Реал Мадрид и най-вече Барселона са най-силните клубове на Стария континент. Факт, доказан от статистиката.

Премиър лийг пък остана с двама представители - Манчестър Юнайтед (автор на миналогодишната мегаиздънка на английския футбол) и Арсенал. Двата тима бяха в изключително неконкурентоспособни групи, като "червените дяволи" трябваше да се справят с евроколосите Клуж, Галатасарай и Брага, докато "артилеристите" завършиха втори при наличието на Шалке, Олимпиакос и Монпелие. Много трудно начинание за отбори с бюджети над 300 милиона евро.

Испания с 4, Германия с 3, Италия и Англия с по два отбора на осминафиналите. Фактите сочат, че от големите първенства в Европа, отборите от Острова са с най-слаб коефициент. Странно как тимовете от най-силното първенство на планетата така се издъниха в Шампионска лига. Или просто Премиър лийг вече не е хегемонът, който беше.

В момента Примера дивисион е най-силното първенство. Играта на отборите в Европа го доказва. Премиър лийг е най-следено в световен мащаб, но това се дължи не само на чисто футболни качества.

Юнайтед и Арсенал единствени останаха да защитават английската чест в ШЛ

Не ме разбирайте погрешно - английският шампионат определено предлага изключителни емоции. Но в момента сме на светлинни години от английската доминация по терените в Европа, която беше само преди 4-5-6 години. За това време останалите първенства наваксаха, а милиардите, които се изляха на Острова, като че ли се оказват нож с две остриета.

Факт е, че статутът на английските клубове е силно разклатен. Независимо от триумфа на Челси в Европа, който все още ми изглежда като реверанс на съдбата за 2009. Английските отбори не са това, което бяха, а лигата страда от липсата на силните Юнайтед, Ливърпул, Челси и Арсенал.

Може би е време да се замислят в Англия и да вземат мерки срещу залязващата доминация на тимовете от Острова в Европа. Или пък не. Нека си продължават в същия дух и да залагат на домашната сцена. Затова и Барселона още е най-добрият отбор на света. Нищо, че не шампион на Испания. Нищо, че не е шампион на Европа.

Кралят е мъртъв! Шампионът и той! За останалите ще видим през февруари...

Иво Вецев, sporta.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 овчи транс 06.12.2012 | 16:19
Искал си да кажеш Манчестър Сити :) По темата: Проблема на Сити е в манталитета, а това е нещо което не могат да си купят с многото пари, които имат. Трябва им време, за да се случи това, но не знам дали шейховете ще имат това търпение.
2 Marin kAMENOW 06.12.2012 | 16:03
това е големият футбол. понякога най-големите и богатите гобят.
1 Angel Chenev 06.12.2012 | 15:54
Случват се такива неща във футбола и както в живота успеха има само една майка,а провала много бащи така и при Челси и Манчестър Юнайтед стоят нещата.Но в никой случай отпадането им не е просто стечение на обстоятелствата,а си има много дълбоки причини и най-доброто за тях ще е да използват ситуацията за да се променят към по-добро.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Загадки за начинаещи:...
  • 14:15 "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.