Борусия (Д) мина през ада, но изхвърли Малага

Немислим обрат от 1:2 до 3:2 в добавеното време на срещата прати германците на полуфинал

по статията работи: Божидар Азманов | 09.04.2013 | 23:56

Борусия (Дортмунд) сътвори истинско чудо и успя да се класира за полуфиналите на Шампионската лига след невероятен обрат срещу Малага на своя "Сигнал Идуна Парк".

Домакините надделяха с 3:2, въпреки че до края на редовното време изоставаха с 1:2 и не се виждаше как ще успеят да върнат цели две попадения. Това обаче стана факт благодарение на Марко Ройс в 91-та и Фелипе Сантана в 93-та минута и немският състав ликуваше.

Преди това Хоакин бе извел испанците напред в 25-та минута, а Роберт Левандовски изравни в 40-та. В 82-та минута влезлият като резерва Елисеу вдъхна увереност в състава на Мануел Пелегрини, който в крайна сметка обаче си тръгна победен.

Видео с инфарктната развръзка на двубоя вижте в Sporta.bg

За съжаление съдийството остави неприятен отпечатък върху невероятната драма, след като и при гола на Елисеу, и при този на Сантана останаха сериозни съмнения за засада.

Първото полувреме бе много интересно. Борусия (Дортмунд) бе тимът, който очаквано атакуваше по-настойчиво, но напред в резултата излязоха гостите. Това първоначално притесни "жълто-черните", но все пак в края на първите 45-минти те изравниха и запазиха всички шансове да търсят пълния обрат през втората част.

Истинското зрелище обаче бе през втората част, когато и двата тима изпуснаха много добри положения. Малага обаче стоеше доста по-добре на терена, отколкото през първото полувреме и стигна до втори гол, който пращаше тима на исторически полуфинал. Домакините като по чудо успяха да вкарат две попадения в самия краj на двубоя и в крайна сметка триумфираха.

През уикенда и двата тима нямаха много поводи за радост. Борусия надви Аугсбург с 4:2 в епичен сблъсък, но официално сдаде титлата на Байерн Мюнхен. Малага пък допусна неприятно поражение със същия резултат - 2:4 от Реал Сосиедад в битката за място в Шампионската лига и догодина.

За Юрген Клоп новините преди срещата бяха добри. Якуб Блашчиковски и Матс Хумелс, които пропуснаха първата среща бяха възстановени и готови за игра. Полският национал дори стартира сред 11-те титуляри на мястото на Кевин Гроскройц, докато Хумелс все пак остана на резервната скамейка. В състава на тима от Дортмунд имаше още една промяна в сравнение с първата среща, като вместо Себастиан Кел на терена се появи Свен Бендер. През уикенда Клоп остави Роман Вайденфелер и Марко Ройс да почиват, тъй като бяха с леки травми, но за двубоя с Малага бяха на линия.

Мануел Пелегрини също нямаше проблеми с контузени футболисти, но пък участие в срещата не можеха да вземат наказаните Мануел Итура и Велитон. За сметка на това в редиците на андалусийците за завърна Елисеу, който дълго време лекуваше травма в коляното и логично бе записан сред резервите. Титулярът в атаката от първия мач - Хавиер Савиола бе заменен от Дуда. Сред стартовите 11 личаха имената на Серхио Санчес и Игнасио Камачо, които останаха на пейката в Малага.

За разлика от първата среща двубоят започна по-спокойно. Домакините не се хвърлиха във вихрени атаки, тъй като гол в тяхната при евентуална грешка би направил задачата им много трудна. Все пак "жълто-черните" контролираха играта и в първите минути не дадоха възможност на своя съперник дори да погледне към вратата на Роман Вайденфелер.

Постепенно възпитаниците на Юрген Клоп започнаха да вдигат темпото и в 16-та минута се стигна до първата сериозна ситуация пред Вили Кабайеро. Роберт Левандовски свали една топка за Марио Гьотце в центъра на терена, той върна на полския национал, който преодоля бранител пред наказателното поле и опита да прехвърли стража на Малага, но не сполучи.

Натискът на домакините продължи, но те изпитваха затруднения да създават сериозни положения пред противниковата врата. Така дойде 25-та минута, когато Малага нанесе своя удар. Жулио Баптища се пребори за една топка и намери Хоакин пред дъгата на наказателното поле. С прецизен финт той преодоля няколко бранители пред себе си и с точен удар по земя прати кълбото в долния десен ъгъл на вратата на Вайденфелер за 0:1.

Голът дойде като студен душ за футболистите на Борусия и в минутите след него те заиграха колебливо, като на моменти изпитваха трудности да изнасят топката. Това позволи на гостите да погледнат по-сериозно към тяхната врата, макар и без особен успех.

Все пак в края на полувремето футболистите на Юрген Клоп успяха да превъзмогнат объркването и отново да овладеят инициативата. В 40-та минута дойде изравняването на резултата. "Жълто-черните" отнеха топката топката в средата на терена и организираха много добро нападение отдясно. Марио Гьотце намери Марко Ройс и той пусна с пета към набралият скорост Роберт Левандовски. Полският нападател пое кълбото, преодоля Кабайеро и върна тима си в мача - 1:1.

Попадението дойде в точния момент за домакините, които моментално възвърнаха самочувствието си и отново подложиха на натиск тима на Малага. Въпреки това именно андалусийци изпуснаха златен шанс да се оттеглят с гол преднина на почивката. В самия край на даденото от съдията продължение голмайсторът за гостите Хоакин бе изпуснат от бранителите на Борусия в наказателното поле при едно центриране и с глава от точката на дузпата можеше за втори път да огорчи Вайденфелер, но стражът закова топката в ръцете си.

Втората част започна много по-динамично и двата тима изпуснаха по едно 100 процентово положение за гол. Първата възможност бе на сметката на Малага. В 48-та минута Дуда намери Демикелис в наказателното поле и той отклони към Хоакин. Авторът на попадението за андалусийци моментално засече с глава, но вратарят на Борусия демонстрира изключителен рефлекс и отрази.

Две минути по-късно Серхио Санчес не се справи добре в защита и позволи на топката да стигне до Марио Гьотце, който бе сам срещу Вили Кабайеро. Футболистът на домакините обаче стреля в аут и пропиля четвърто изгодно положение за гол на своя сметка в рамките на двете срещи.

В следващите минути домакините упорито търсеха втория гол, но за разлика от преди седмица, този път играта им не спореше. В 61-та минута те дори можеха да останат с човек по-малко на терена, след грубо действие на Марсел Шмелцер срещу Хесус Гамес, но вместо това реферът показа картон на футболиста на испанския тим за симулация.

В 69-та минута Левандовски прати топката в мрежата на Кабайеро, но страничният съдия бе вдигнал своя флаг, за да маркира засада. Само минута по-късно привържениците на Борусия одъхнаха, след като мощен шут на Жереми Тулалан бе отразен от Вайденфелер.

Колегата му на другия край на терена Кабайеро също се отличи с няколко чудесни изяви. В 76-та минута стражът извади по фантастичен начин шут на Ройс отблизо, а три минути по-късно Гьотце бе изведен срещу вратаря, който с крак запази вратата си суха.

Двете грешки на "жълто-черните" в атака бяха наказани в 82-та минута. Испанският тим организира образцова атака, Иско подаде на Жулио Баптища, който от своя страна пусна на оставния сам срещу вратата Елисеу и влезлият като резерва футболист направи 2:1. При подаването на Баптища обаче останаха сериозни съмнения за засада, но голът бе зачетен.

До края на мача домакините се хвърлиха в атака, но вече трябваше да търсят цели две попадения в рамките на малко повече от 8 минути и задачата им изглеждаше непосилна. Момчетата на Юрген Клоп обаче не мислеха така. В първата минута на даденото от съдията продължение Марко Ройс се възползва от груба грешка на Мартин Демикелис в отбрана и изравни.

Голът шокира гостите и две минути по-късно те се пропукаха за втори път и Фелипе Сантана донесе невероятно ценния успех на домакините след меле в наказателното поле и нови съмнение за засада, този път във вреда на испанците.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Georgi Hristov 10.04.2013 | 09:01
В този мач имаше напрежение до последната минута!
6 Миро Т 10.04.2013 | 08:49
И аз се накефих много накрая, защото този мач ми напомни за Манчестър Юнайтед - Байерн Мюнхен в минала на Шампионската лига през 1999 година ;).
5 david copperfield 10.04.2013 | 08:48
Мачкат здраво Борусия! Честно да си призная, аз си знаех от самото начало, че те са един от фаворитите за спечелване на ШЛ. Все пак нямат загуба ;).
4 Бате Рамбо 10.04.2013 | 08:48
Искам да има един финал и той да бъде между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен :). Така е най-добре да бъде според мен :).
3 Миро Т 10.04.2013 | 08:47
Малага просто не заслужаваха да отидат на 1/2 финал според мен. Борусия е по-класния отбор и го доказа многократно!
2 Батко съссладко 10.04.2013 | 08:47
Голям мач хора! Много се изкефих, защото двата отбора направиха невероятно шоу за зрителите, а Борусия заслужаваше да е на 1/2 финал.
1 Анита Кралева 10.04.2013 | 08:40
Това беше направо невероятен мач. За една минута, в края на мача, паднаха два гола. Невероятно!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Служение документален филм...
  • 13:20 Космически гласове църковни...
  • 13:50 Опело Христово - Надгробное ридание
  • 14:00 БНТ представя Патриарх Евтимий
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.19...
  • 14:00 "Мия и белият лъв" - приключенски,...
  • 16:00 "Като готвачите" - комедия, драма...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Енканто" (премиера) - анимация
  • 14:50 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.