Дортмунд не пожали Шахтьор по пътя към 1/4 финалите в Лигата

Борусия изкара яда си срещу безпомощните украинци

по статията работи: Божидар Азманов | 05.03.2013 | 23:53

Борусия Дортмунд продължава страхотното си представяне в Шампионската лига през този сезон и се класира за четвъртфиналите в турнира, след като тази вечер победи Шахтьор (Донецк) с 3:0 на своя "Сигнал Идуна Парк".

Първата среща между двата тима в Украйна завърши при атрактивното 2:2, което даваше предимство на германския състав преди реванша. Тази вечер обаче "жълто-черните" не оставиха нещата на случайността и по категоричен начин си осигуриха продължаването в следващата фаза с общ резултат 5:2.

Резултатът откри Фелипе Снатана, който в 31-та минута реализира след удар с глава при центриране от корнер. Шест минути по-късно Марио Гьотце удвои след чудесен пас на Робърт Левандовски, а крайното 3:0 оформи Якуб Блашчиковски, който се възползва от грешка на стража на гостите Андрий Пятов.

Борусия Дортмунд бе по-добрият отбор на терена през целия мач. В първия половин час от срещата Шахтьор разчиташе предимно на контраатаки, но след като получи два гола погледна по-сериозно към вратата на домакините. Вместо да намалят обаче украинците регистрираха трето попадение, а в края на двубоя и физическите им сили се изчерпаха и те загубиха битката.

Видео с най-интересните ситуации от сблъсъка вижте в Sporta.bg

Така Борусия Дортмунд се класира за четвъртфиналите в турнира, като остава един от трите отбора в Шампионската лига, които все още не са регистрирали поражение.

Двамата наставници стартираха с най-доброто, с което разполагат. Единственият липсващ в състава на Борусия Дортмунд бе Матс Хумелс, но за сметка на това като титуляр започна Илкай Гюндоган, който пропусна първия мач в Украйна. На терена са появи и Марио Гьотце, който бе оставен да почива в последния кръг на Бундеслигата срещу Хановер 96, а атаката поведе Роберт Левандовски. За Шахтьор в предни позиции действаше бразилското дуо Тайсон - Фернандиньо, на което се възлагаха огромни надежди.

Двата тима започнаха срещата предпазливо, като бяха концентрирали вниманието си към това да не допуснат грешка, която да се окаже фатална за продължаването им напред в турнира. Все пак домакините от Дортмунд бяха по-активният състав. Играчите на Юрген Клоп подложиха на сериозна преса украинския състав в търсене на гол, който да им даде нужното спокойствие.

От своя страна Шахтьор прие играта в близост до собственото си наказателно поле, но въпреки това използваше всяка удобна възможност да организира своите контраатаки. На тимът от Донецк задължително му бе нужен гол, за да продължи напред, но през първата част усилията на футболистите на Мирча Луческу бяха по-скоро концентрирани в това да опазят вратата си от домакинския натиск на Борусия и да чакат своя шанс в предни позиции.

Първата по-сериозна опасност дойде пред вратата на Шахтьор след 12 минути игра. Марио Гьотце изведе Роберт Левандовски с хитър пас през центъра, но стражът на гостите Андрий Пятов предвидливо бе излязъл напред, за да съкрати ъгъла на нападателя и успя да отрази неговия удар.

С изтичането на все повече минути от първата част натискът на германския състав се увеличаваше все повече и през първия половин час игра отбраната на Шахтьор се справяше отлично с него. В 31-та минута обаче вратата на Пятов най-после бе разпечатана. Домакините получиха правото да изпълнят корнер. Гьотце центрира по великолепен начин в наказателното поле на украинците, където Фелипе Сантана надскочи Ярослав Ракитски и с глава отбеляза за 1:0.

След гола Дортмунд продължи с шеметния си натиск и само шест минути по-късно трибуните на "Сигнал Идуна Парк" изригнаха за втори път. Левандовски получи топката по дясното крило, напредна мощно в половината на Шахтьор и майсторски намери Гьотце в центъра на противниковото наказателно поле. Младата звезда на германския футбол моментално прати топката във вратата на гостите с прецизно докосване, без да се притеснява от двамата бранители около себе си, давайки сериозен аванс на тима си.

В 42-та минута Борусия можеше да вкара и трети гол. Ракитски сгреши в центъра на терена, Марко Ройс отне топката и подаде на Левандовски, който нахлу в наказателното поле и излезе на отлична позиция да стреля, но вместо това се засуети и топката му бе избита.

Най-сериозната опасност пред Вайденфелер дойде в даденото от съдията продължение, когато Фернандиньо отправи опасен удар към вратата, но стражът на "жълто-черните" се отличи с качествена намеса и опази вратата си суха.

Шахтьор започна второто полувреме с идеята, че няма какво да губи и в първите минути създаде няколко доста опасни положения пред вратата на Борусия. В 48-та минута влезлият на почивката Дъглас Да Коста осъществи много хубав пробив, но си поведе прекалено много топката и Вайденфелер успя да улови кълбото. Минута по-късно отново бразилецът стреля много опасно след чудесно подаване на Алекс Тейшейра, но топката премина покрай левия страничен стълб.

След този първоначален щурм на гостите Борусия отново пое контрола над събитията на терена и на няколко пъти сериозно застрашиха Андрий Пятов. Така дойде 59-та минута, в която всичко на практика бе решено. Иклай Гюндоган отправи изстрел към украинската врата, стражът на Шахтьор се намеси неумело и изпусна топката, от което се възползва Якуб Блашчиковски, правейки резултата класически.

С това интересните ситуации пред Пятов не приключиха. В 74-та минута многоходова акция на Борусия завърши с удар на Кевин Гроскройц от границата на наказателното поле, но украинският страж успя да избие в корнер. Шест минути по-късно Марко Ройс се разходи през защитата на гостите, но в последния момент вместо да потърси свой съотборник стреля неточно.

Тимът на Мирча Луческу се опита да стигне поне до почетно попадение. В 83-та минута Фернандиньо стреля към противниковата врата, топката се удари във футболист на Дортмунд и попадна в Луис Адриано, който обаче бе изпреварен от Роман Вайденфелер на метри пред голлинията.

В последните минути надеждата и физическите сили съвсем напуснаха футболистите от Донецк, а шампионите от 1997-ма година чакат своя съперник при жребия за четвъртфиналите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 властен олигарх 06.03.2013 | 07:52
Много добре. Дортмунд си газят наред и нищо просто не може ги спре. Сигурен съм, че ако хванат Реал, то пак ще ги бият и отстранят.
3 Иван Ангелов 06.03.2013 | 07:52
Добър мач направиха Дортмунд и само късмета помогна на Шахтьор да се отърват само с 3 гола на "Вестфаленщадион".
2 Dwight Yorke 06.03.2013 | 07:51
Неслучайно Мирча Луческу заяви, че който отбор продължи напред, то той ще играе финал на Шампионската лига.
1 Jason Bourne 06.03.2013 | 07:50
Типично по германски ги биха според мен. Никакви шансове не им оставиха и беше просто въпрос на време да вкарат няколко парцала :).

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Шарената панда детски тв филм...
  • 06:00 Златно сърце 3-сериен детски тв...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Служение документален филм...
  • Сега "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Гвиана: Савана на анакондата" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.19...
  • 14:00 "Мия и белият лъв" - приключенски,...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Енканто" (премиера) - анимация
  • 14:50 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.