Италианска обсада на испанския трон

Испания и Италия излизат един срещу друг във финалния сблъсък от Евро 2012 в Киев

по статията работи: Константин Симидчийски | 01.07.2012 | 10:24

Някои разочароваха жестоко. Други впечатлиха, но силите им не стигнаха за нещо повече. Трети напуснаха турнира по начин, по който вече сме свикнали да ги виждаме да го правят, а четвърти отново останаха на крачка или две от заветната цел, въпреки, че изглеждаше така, сякаш този път ще стигнат до края.

Останаха обаче два състава, които докосват трофея на Евро 2012 в Полша и Украйна. Тази вечер действащият шампион Испания и възроденият тим на Италия ще протегнат ръце към купата "Анри Делоне”, като и двата претендента ще атакуват крайния успех под съвсем различна перспектива - "Ла Роха” ще брани статута си на футболен хегемон на континента, а и не само на него, докато "адзурите” са на крачка от бляскаво съживяване. Само две години, след като поостарялата селекция на Марчело Липи шокиращо отпадна още в груповата фаза на Мондиал 2010, днес обновената и освежена Италия на Чезаре Прандели жадува за своя звезден миг. С много нови лица, нови герои и изцяло различно лице.

Испания от своя страна е изправена пред висока летва. Спортно-технически погледнато, иберийците са несъмнено съставът с най-голям потенциал в Европа за настоящия момент, като резервите на Висенте дел Боске са неоспоримо по-класни от титулярите на повечето останали селекционери. Още по-плашещото е, че тези футболисти могат и знаят как да функционират като отбор, без което нямаше да бъдат постигнати триумфите за последните четири години.

Тук обаче идва и големият въпрос - възможно ли е изобщо да бъде постигнат този заветен "хеттрик”, който Испания преследва на Евро 2012, или съдбата за пореден път ще целуне някой друг? Засега никой друг не е успявал да спечели последователно три поредни турнира от подобен ранг, което и прави днешният сблъсък още по-интригуващ като окончателен залог. "Ла Роха” има шанс да се превърне и в първият тим в историята, който е успявал да защити европейската си титла.


Дилемата на Дел Боске

Селекционерът на Испания има ясна представа относно структурата на своя състав, като колебанията на Дел Боске са насочени най-вече към неговата офанзивна линия. В отсъствието на реализатор №1 на "Ла Роха” Давид Вия, Дел Боске все още търси оптималната постройка на авангарда си.

Иберийците започнаха турнира без чист нападател и със Сеск Фабрегас като "фалшива деветка” именно срещу Италия, а дни по-късно шанса си получи и Фернандо Торес, който наниза две попадения срещу аутсайдера Ирландия. Нападателят на Челси обаче така и не съумя да се задържи сред стартовите единадесет, а най-голямата си изненада Дел Боске поднесе в ½-финала с Португалия, давайки шанс на нападателя на Севиля Алваро Негредо. Юношата на Реал Мадрид обаче записа крайно безлични минути срещу "Селесао”, което и най-вероятно ще принуди селекционера да преосмисли решението си.

Имайки предвид, че Фернандо Торес изглежда не се ползва напълно с доверието му, а Фернандо Йоренте все още не е записал и минута в турнира, то връщането на Франсеск Фабрегас в стартовия състав изглежда най-логичното решение в случая. С едно наум, че именно каталунецът отбеляза във вратата на Джанлуиджи Буфон в срещата от груповата фаза.

Прандели решава - трима или четирима в отбрана

Наставникът на "адзурите” Чезаре Прандели започна турнира с формация от трима защитници и наситена халфова линия, като упорито повтаряше пред италианските репортери, че не възнамерява да прави промени в това отношение.

Формацията 4-3-1-2 обаче помогна на италианците да поставят Германия на колене, което и поставя Прандели пред сериозна дилема - дали да не променя нещо, което изглежда работи добре, или да се върне към неортодоксалната 3-5-2, която сериозно затрудни играчите на Испания в първия мач на двата тима от група С, завършил при равенство 1:1.

Добри новини за Прандели идват от завръщането на Инасио Абате, който пропусна ½-финала с Германия поради контузия, като наказанието си от един мач изтърпя и Кристиан Маджо. Междувременно се очаква новата придобивка на Милан Рикардо Монтоливо да запази мястото си сред титулярите, за сметка на Тиаго Мота, след като креативният халф изнесе добър мач срещу Бундестима.

Антонио Касано имаше леки проблеми в коляното, но от лагера на Италия пристигнаха новини, че ФантАнтонио ще бъде в оптимално състояние да започне мача. Мястото на Марио Балотели в тима пък изглежда бетонирано, имайки предвид, че чернокожият таран блесна с два чудесни гола в 1/2-финалната битка с Германия.


Статистиката - в помощ и на двата отбора

Подобен парадокс не се среща често, но този път статистиката вдъхва надежди и на двата състава.

От една страна Испания няма поражение във вече 28 поредни мача за Европейско първенство, включвайки и квалификациите, но от друга - "Ла Роха” няма победа над Италия в официален мач от близо един век. Иберийците елиминираха "скуадрата” от ¼-финалите на Евро 2008, но тогава това се случи след изпълнение на дузпи. Цифрите пък вдъхват криле на Италия - 5 победи, 5 равенства и само 1 загуба срещу Испания в последните 11 двубоя помежду им.

Има обаче още един плашещ показател, който говори за постоянството и концентрацията, която Испания проявява в елиминационни (и финални) мачове от големи турнири. Испания е спечелила последните си девет двубоя от елиминационната фаза, без дори да допусне гол.

Италия от своя страна все още няма допуснато поражение в официален мач, откакто начело на "адзурите” застана Чезаре Прандели.

Дел Боске на крачка от историята

Успехите на Висенте дел Боске вече го нареждат сред най-големите имена в историята на играта, но тази вечер 61-годишният специалист е изправен пред уникално постижение. Бившият треньор на Реал Мадрид може да се превърне в първият тактик, който е успявал да спечели световната и европейска титла на международно ниво, както и Шампионската лига на клубно такова.

Без страх, подчерта Прандели

"Знаем, че те са европейски и световни шампиони, като Испания е пример за всички останали, но ние израснахме много и не трябва да изпитваме страх”, подчерта Чезаре Прандели пред репортерите, вдъхвайки кураж на своите момчета.

"Физически и психически сме по-силни, отколкото бяхме в първия мач от групите. Имаме само ден, за да се подготвим, но ще се опитаме да намерим слабостите на Испания”, добави специалистът.

Вероятни състави:

Испания: Касияс, Арбелоа, Пике, Рамос, Алба, Бускетс, Алонсо, Шави, Иниеста, Силва, Фабрегас

Италия: Буфон, Абате, Бардзали, Киелини, Балдзарети, Маркизио, Пирло, Де Роси, Монтоливо, Касано, Балотели


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 нямам няманов 01.07.2012 | 13:35
Здравей имаш ли рег в clixsense? ,това е най-добрият PTC за правене на пари, на ден можеш да правиш по 2-3$ от реклами и Tasks(задачки). ,имаш и всеки ден шанс да спечелиш до 5$ от Clixgrid(цъкаш едни квадратчета, в които има пари - на късмет е).В този сайт най-добре се печели от задачите и от рефералите.Има доста Българи и даже си имаме Български форум.Ако нямаш рег ще ти бъда благодарен да се регнеш през мен и станеш мой реферал.Ако има нещо винаги можеш да разчиташ на мен, ще помагам :) Ето ти линк за регистрация: http://www.clixsense.com/?4245817&new
1 нямам няманов 01.07.2012 | 13:34
Referrals active 69 total 98 premium 1

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:40 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 05:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Тайна - моят домашен любимец детски...
  • 06:15 Вълшебните приказки на щурчето:...
  • 06:35 Рицарят на Бялата дама детски тв...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древни суперструктури" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.