Новак Джокович триумфира с четвърта титла в Мелбърн

Сърбинът се наложи в четири части над шампиона от US Open Анди Мъри

по статията работи: iNews.bg | 27.01.2013 | 14:30  10 Виж всички снимки

Световният №1 Новак Джокович спечели за четвърти път Откритото първенство по тенис на Австралия, след като днес сърбинът се наложи в четири части над шампиона от US Open Анди Мъри - 6-7(2) 7-6(3) 6-3 6-2.

По този начин Ноле спечели надпреварата в Мелбърн за трета поредна година, превръщайки се в първият тенисист в историята, успявал да стори това. Джокович също така се изравни с Роджър Федерер и Андре Агаси по брой спечелени титли в Мелбърн от Оупън ерата - по 4.

За световния №1 това е общо шеста титла от Големия шлем в неговата кариера, като вече четири от тях са завоювани в Мелбърн. Джокович има по един трофей от Уимбълдън и US Open, като единствено "Ролан Гарос" все още убягва на 25-годишния сърбин.

Анди Мъри от своя страна пропусна да запише името си в историята, като той можеше да се превърне в първият тенисист до този момент, успявал да спечели турнир от Големия шлем непосредствено след първата си титла. Припомняме, че в края на миналата година британецът вдигна трофея от US Open, печелейки за първи път турнир от четирите големи.

Двубоят между Новак Джокович и Анди Мъри протече много равностойно до четвъртия сет, като първият пробив в мача падна едва в третата част. Анди Мъри така и не записа пробив до края на срещата, което също оказа влияние върху шансовете му за краен успех.

След края на втория сет шотландецът поиска медицинска помощ поради наличие на болезнени мехури на дясното му стъпало, а в последната четвърта част се забеляза и значителен отлив на физическите му сили.

Шампионът стартира по-разсеяно и още до края на четвъртия гейм бе записал 5 непредизвикани грешки, което обаче не му пречеше да печели своите подавания. Същото правеше и Мъри, който също бе ефективен при свой сервис и не отстъпваше позиции на сърбина. Това за малко не се промени в шестия гейм, когато пред Джокович се отвориха цели четири възможности за пробив, които обаче той не успя да реализира.

Шанс за пробив Ноле имаше и в осмия гейм, когато Мъри отново оцеля и изравни за 4-4. Постепенно двамата шампиони доведоха нещата до първи тайбрек в мача, който трябваше да излъчи победител в първия сет. Тайбрекът протече кошмарно за Джокович, който набързо изостана с 1-5 точки. При 6-1 Мъри имаше пет сетбола на разположение, като безпроблемно затвори първата част в своя полза.

Явно все още афектиран от загубения тайбрек, Джокович стартира трудно втория сет. Мъри спечели подаването си и дръпна с 1-0, след което поведе и с 0:40 при сервис на сърбина. Изправен до ръба, световният №1 показа част от пословичния си характер и успя да се спаси от пробив, изравнявайки за 1:1. Двамата тенисисти си размениха по още един гейм за 2-2, а в следващия Ноле за пореден път направи шоу за публиката, посрещайки с атрактивно воле една топка от въздуха.

Мачът продължи да върви в руслото от първия сет, като двамата претенденти за короната печелеха подаванията си, не допускайки пробиви. Постепенно се стигна до поредно равенство - 4-4, като във вече 21 изиграни гейма нямаше нито един осъществен пробив в сблъсъка. При 4-5 Джокович сервираше за оставане в сета, като при 5-5 втори тайбрек вече се очертаваше на хоризонта. До такъв логично се стигна, а при 2-2 точки Мъри показа слабост, допускайки двойна грешка. Последваха три последователни точки за 5-2 в полза на сърбина, който успешно затвори тайбрека при резултат 7-2.

Анди Мъри забави началото на третата част, тъй като камерите показаха болезнени мехури по неговото дясно стъпало. Кракът на шотландеца бе старателно обработен с йод, преди той да се завърне на корта. Сетът стартира с бърз гейм в полза на сервиращия Новак Джокович, преди шампионът от US Open отново да поднови играта на постоянно изравняване на резултата.

И в третата част двубоят продължи да върви изключително равностойно, като бързо се стигна до равенство 3-3 в геймовете. При 4-3 Джокович притисна съперника си и дръпна с 0:30 при сервис на Мъри, а убийствен форхенд му предостави три възможности за първи пробив в мача. Две топки в аут доведоха нещата до 30:40, но удар в мрежата на Мъри означаваше пробив №1 в срещата и 5-3 в полза на действащия шампион. Световният №1 вече сервираше за спечелване на третата част, като Джокович не сбърка и поведе с 2-1 в сетовете.

Четвъртата част започна с гейм на сметката на Мъри, а при подаването на Ноле той достигна и до възможност за първи негов пробив при сервис на сърбина. Шампионът обаче бързо неутрализира опасността, оставайки непробиваем при своите подавания - 1-1.

В следващия гейм нещата се обърнаха, като този път пред Джокович се отвори шанс за първи пробив в сета. При 30-40 Анди Мъри сбърка от форхенд, което означаваше и втори пробив за сърбина в течение на днешния финал. Шампионът затвърди пробива и дръпна с 3-1, приближавайки се до спечелване на мача и четвърта титла в Мелбърн. Играта на британеца вече изглеждаше разстроена, като още в следващия гейм Мъри допусна и втори пореден пробив, което до голяма степен елиминира шансовете му за завръщане в мача.

При 5-2 трикратният шампион вече сервираше за титла №4, като нямаше сила, която да спре Джокович към пореден трофей в Мелбърн. Анди Мъри демонстрира кураж и поведе с 0:30, но сърбинът запази самообладание и при 40:30 вече сервираше за титлата. Последва бекхенд на британеца в мрежата, което и означаваше нов тенис екстаз за цяла Сърбия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Kalina Vicheva 28.01.2013 | 07:32
Тежкият полуфинал с Федерер си каза думата за Мъри, макар във втория сет да му се противопостави и да имаше своите шансове да обърне мача, ама това така и не се случи.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Осъдени души
  • 22:45 Снимка с Юки игрален филм...
  • 00:35 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/1 част/...
  • 01:35 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:10 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:05 Олтарите на България
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Религията днес /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Ной" - с уч. на Ръсел Кроу,...
  • 00:50 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:50 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:45 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:45 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.