Рафаел Надал влезе в пантеона на незабравимите величия

Матадора вече е едноличен и неоспорим "Крал на клея"

по статията работи: Даниел Любомиров | 11.06.2012 | 15:14

Рафаел Надал от днес може спокойно да се нарече неоспоримият крал на клея, защото подобри немислимия рекорд от 6 титли в "Ролан Гарос" на Бьорн Борг, като триумфира за седми път в кариерата си.

Матадора бе непоколебим срещу световния номер 1 Новак Джокович и най-накрая успя да го пречупи във финал в турнир от Големия шлем. В Париж Надал действително се чувстваше като у дома си и затвори мача след подновявването му.

Вчера испанецът спечели първите два сета с 6:4, 6:3, но след това загуби осем поредни гейма преди прекъсването - 6:2 и 2:1 за Джокович. Матадора върна бързо пробива на сърбина, а при шампионската си точка нямаше нужда да играе, защото Ноле направи двойна грешка при 5:6 и 30-40.

Така единствената загуба на Надал в "Ролан Гарос" остава през 2009-та година от Робин Сьодерлинг - той отстъпи само в 1 сет в тазгодишното издание на надпреварата, който бе и първи загубен срещу Джокович на клея в Париж.

Също така Надал вече има 11 трофея от Големия шлем и се изравнява с легендите Род Лейвър и Бьорн Борг по този показател.

Предистория

Среща с историята - това безспорно беше големият финал при мъжете на тазгодишния "Ролан Гарос" между световния номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович и шесткратния победител в Париж - Рафаел Надал Парера, който в кариерата си беше губил само един мач на този турнир при всичките си участия - 2009 година от Робин Сьодерлинг.

Едва ли скоро ще има мач при мъжете, в който да има толкова велики тенис парарели. Надал играеше за седмата си Купа на мускетарите - немислим рекорд, на най-трудната настилка в света на тениса. Джокович пък играеше за Кариерен шлем, за възможността да стане един от малкото в света на тениса, който е печелил и четирите турнира от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ.

Ако беше спечелил, Ноле щеше да държи едновременно всички титли от турнирите на Шлема, макар и не в една календарна година.

Дори преди да започне този финал, той вече беше записан в историята - за пръв път двама тенисисти можеха да се похвалят, че са играли един срещу друг на финал на всеки от турнирите в Шлема - нещо епохално само по себе си, при това отново в последователни участия - от "Уимбълдън" 2011 година, та до "Ролан Гарос" тази година.

Преди мача почти всички специалисти предричаха успех на Надал, за когото с право се смята, че е непобедим в Париж на клей, когато е физически здрав. Сред хората, които смятат така, бяха имена като Матс Виландер и големият му съперник на корта през годините - Роджър Федерер.

Надал стигна до финала без загубен сет и инкасира само един пробив във всичките си шест мача - абсурдно представяне, излизащо извън възприятията на всеки тенис фен и специалист, следящ магическата игра с жълтата топка.

В полза на Джокович беше времето - хладно, доста влажно, което съответно правеше топката по-тежка и даваше предимство на по-плоските удари на сърбина.

Първи сет - 6:4 за Надал

Мачът започна както се и очакваше - с дълги разигравания от основна линия. Още в първия гейм Надал проби, макар че за целта му трябваха цели четири шанса - Ноле се спаси от 0:40, но загуби следващите две точки след невероятен кроскорт на Надал от бекхенд и след това непредизвикана грешка на Джокович на четвъртия шанс за пробив. Последва и лесен сервис гейм за Рафа, спечелен на нула след порция непредизвикани грешки на Джокович от форхенд и от бекхенд.

Възходящата в играта на Надал обаче не спираше - втори сервис гейм за Джокович и ... втори пробив. Той дойде след две страхотни контри на Рафа, като особено тази за 15:40 беше типично в негов стил - отрази силен удар от бекхенд на Джокович до линията със своя форхенд, като с усукване на китката прати неспасяемо топката по правата.

И точно когато нещата изглеждаха вече много тревожни за Ноле, той успя да върне единия пробив - при това след като Надал водеше 30:0. В този гейм Джокович се закачи за две грешки от форхенд на Рафа и успя да спечели две поредни дълги размени на удари, като налагаше темпо с комбинации бекхенд-форхенд. Това подейства много освежаващо на сърбина, който бързо намали на 2:3 гейма в първия сет, макар че след като поведе с 40:0 направи две лесни грешки, но все пак не се вкара в допълнителни неприятности.

Двата поредни гейма определено вдъхнаха увереност на Ноле, който вече стъпи върху основната линия и започна да диктува все по-често играта, карайки Надал да се защитава на метър-два зад основната линия - стил, който Рафа обича да практикува, но който му донесе и седем поредни загуби от сърбина, три от които във финали на турнири от Големия шлем.

Шестият гейм в крайна сметка вече се превърна в битка на най-високо ниво - Ноле напипа ретура си, почна съвсем да натиска, а Надал премина в отбрана и определено изглеждаше разколебан - Рафа забавяше максимално изпълнението на сервис, мърмореше си под нос и след няколко дюса, но без шансове за пробив за Ноле, Надал не издържа, направи двойна грешка и сбърка бекхенд по диагонала, което доведе до връщане на втория пробив и изравняване - 3:3 гейма.

И точно когато предимството беше в ръцете на Джокович, последва нов обрат. Сърбинът изгра отвратителен сервис гейм, с почти нито един вкаран първи сервис и в крайна сметка Надал проби за трети път сервиса му, след двойна грешка.

Поредният пробив повлия положително на Надал, който държеше топката в игра, защитаваше се както може само той и съответно Джокович набързо натрупа три непредизвикани грешки, които доведоха до 5:3 гейма засветовния номер две.

В крайна сметка последваха два гейма, в които сервиращите взеха убедително подаванията си и Надал затвори сета с 6:4 гейма след едно невероятно разиграване за 40:15, когато превърна защитата в атака след нов фамозен форхенд по правата, който Джокович успя да върне някакси, но след това Рафа с финно, гальовно докосване направи неспасяема къса топка.

Втори сет - 6:3 за Надал

Втората част отново започна зле за Джокович, който поведе 30:15 на свой сервис и оттам направи три поредни грешки - шанс за пробив за Рафа. При това разиграване Надал взе инициативата след 19 удара, натисна бекхенд по диагонала, но Ноле направи немислима контаатака от форхенд с още по-къс диагонал, която закова Рафа за стената - 40:40. Първият сервис на Ноле обаче все така го нямаше, той имаше едва 48% в първия сет - логично последва нова непредизвикана грешка и двойна грешка на втората точка за пробив за Надал в гейма и Рафа отново излезе с пробив напред.

Нервността в играта на Надал обаче все още беше налице, като Джокович веднага имаше шанс за рибрейк след фамозен лоб, но го пропиля след сбъркан ретур на втори сервис на Надал.

Трудностите в сервис геймовете на Джокович продължаваха, но той успя някак да измъкне третия гейм в сета - 1:2, макар да бе на път да го загуби. За негово щастие този път не му се наложи да спасява шансове за пробив.

В духа на мача обаче Ноле намери начин да върне пробива - страхотна игра в четвъртия гейм, като Джокович заби невероятен минаващ бекхенд диагонал след атака на Надал по правата, а след това при точката за пробив направи трети пореден лоб на Рафа, след като испанецът беше тръгнал към мрежата - 2:2.

Рибрейкът най-накрая даде повече увереност на Джокович, който след 15:30 и двойна грешка в началото на сервис гейма си проведе отлично оставащите точки и поведе с 3:2 след серия от бекхенд диагонал - бекхенд права.

Надал обаче отговори подобаващо и след серия хубави първи сервиси бързо изравни в средата на втория сет. Тук заслужава внимание жестът на Джокович, който при 15:0 за Надал нацели линия, Рафа върна с подлагане, но лайнсменът извика аут. По правилник точката трябваше да се преиграе, но Ноле призна, че Надал с контрата си не му даде никакъв шанс за реакция и директно даде точката за Надал.

Убедителната игра на Рафа се прехвърли и в седмия гейм, където испанецът, подобно на първия сет, отново проби. Това стана след дълго разиграване, в което световният номер две успя да избяга от бекхенд и закова форхенда си по диагонала при 30:40 - 4:3 гейма за Надал.

Допуснатият пробив доведе до бяс Ноле, който набързо загуби и следващия гейм, при това на нула - 5:3 за Надал след серия добри отигравания. Точно тогава обаче заваля дъжд - нещо, което се очакваше и мачът беше прекъснат.

За щастие прекъсването беше само половин час, но при подновяването нищо не се промени - веднага пробив за Надал, който лесно достигна до 15:40 след два ънфорса на Ноле, Джокович спаси първата точка с добър сервис, но при втората Надал го издебна на контраатака и с бекхенд по диагонала си взе сета.

Трети сет - 6:2 за Джокович

И началото на този сет започна по традиция с точка за пробив - този път за Джокович. Надал обаче се пребори след агресивна игра и изглежда това щеше да пречупи Ноле. Последва нова порция уинъри и агресивна игра на Надал, който с тигрова стъпка реализира пробива с форхенд по правата, изтръгнал предизвикана грешка от Ноле.

Джокович обаче не се отказа, показа защо е номер едно в света на мъжкия тенис и отговори още в следващия гейм - пробив на 15, като успя да качи топката точно на основната линия от форхенд и принуди Надал да сбърка. Връщането на пробива беше затвърдено след дълъг гейм на Ноле за 2:2.

Устремът на Джокович беше толкова силен, че сърбинът стигна до нов пробив - на 15, с което поведе с 3:2. В този гейм Ноле отново "влезе в зоната" така да се каже и не пропускаше, докато Надал се поразколеба и направи една-две грешки, които, гарнирани със силната игра на Джокович, доведоха до предимството в полза на сърбина.

Освен всичко друго, сервисът на Ноле започна да се завръща и сърбинът взе комфортно гейма си за 4:2 точно благодарение на силни начални удари. Увереността му вече беше на толкова високо ниво, че дори почти паднал на корта той успя да спечели разиграване, с което стигна до шанс за пробив в трети пореден сервис гейм на Надал. Нервите на испанеца не издържаха и той изкара лесен бекхенд с метър зад аутлинията - 5:2 гейма за сърбина и сервис за сета. На вълната на ентусиазма Джокович завръши сета със стил - на нула, при това взимайки шест поредни гейма в третата част на мача.

Четвърти сет - 7:5 за Надал

Помните ли каква беше традицията в предните три части - точно така, точка за пробив. За разлика от третия сет обаче и подобно на първите два, когато Надал пробиваше, сега Новак Джокович направи пробив. Това стана след нова порция дълги разигравания, едно от които от 44 удара, спечелено от Ноле.

Сърбинът вече вкарваше и много повече пръв сервис, 75% през третия сет и набързо закова гейм на нула - осми пореден за него в мача. Чак тогава Надал се посъбуди и направи хубав сервис гейм, който взе след две поредни дълги разигравания, завършили с удари на Ноле в мрежата заради силния натиск на испанеца - 2:1.

При предимството за Джокович природата отново се намеси - заваля отново малко по-силно, Надал предяви претенции, че ситуацията е невъзможна за игра и съдията ги уважи, като прекрати за втори път мача.

След повторното начало на мача впечатление правеше умората у Джокович и напълно контрастното поведение на Надал, който беше готов за битка. Пробивът беше върнат моментално, като и двамата тенисисти правеха грешки, но при 30-40 испанецът имаше късмета топката да удари мрежата и да падне в противниковото поле. Ноле можеше да пробва да отиграе технично и без сила, но опитът му не сполучи и Надал изравни за 2:2.

Следващият гейм продължи доста кратко, като Матадора не допусна да загуби разиграване, с което бързо обърна резултата на 3:2. Джокович успя да спечели подаването си, но отново почти не указа съпротива при посрещане на сервиса на световния номер 2.

При 4:4 и подаване на Надал все по-натрапчиви ставаха дъждовните капки, които караха публиката (и Джокович) да нервничи. Ситуацията на корта не се промени - Надал не допускаше да загуби разиграване и постоянно притискаше съперника си. Испанецът в крайна сметка без проблем поведе с 5:4, а след това се наложи играчите да почакат няколко минути докато спре дъжда.

При сервирането си за оставане в сета Джокович бе безапелационен в подаването си и бързо изравни на 5:5. В следващия гейм Надал имаше претенции за правотата на съдийско решение при удар на Джокович, като дори демонстративно спря да играе, но сърбинът невъзмутимо направи уинър. До пробив обаче не се стигна, след като при дълго разиграване Джокович не успя да приложи едно от оръжията си вчера - прехвърлящ удар, който този път излезе в аут - 5:6.

Срив в играта на сърбина настъпи при сервирането на Ноле за оставане в мача, и то дори Надал нямаше нужда да играе, за да спечели рекордната си титла. Джокович направи двойна грешка при 30-40 и не успя да спечели четирите турнира от Големия шлем подред.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Сани Д 11.06.2012 | 17:23
Така е, този път му се разминаха гюбеците.
5 Milica Georg 11.06.2012 | 16:01
Ей, този момент от кога го чаках! Браво на Рафа, успя да прекъсна серията победи на Джокерович и да го свали малко на земята!
4 крива вежда 11.06.2012 | 15:47
Има логика в думите ти - малко е надъл!
3 крива вежда 11.06.2012 | 15:45
А има още хляб него както се казва :)
2 Майа Теодосиева 11.06.2012 | 15:38
Уникален спортист!
1 Angel Gergov 11.06.2012 | 15:21
Уважавам Джокович той е голям играч,но поведението му ми е доста антипатично и се радвам,че Надал го победи.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Загадки за начинаещи:...
  • 14:15 "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.12
  • Сега "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Неуловим" - с уч. на Джеймс...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.