Велико Търново - столица на културния туризъм през следващата седмица

От 13 до 16 април в града ще има изложение по темата

по статията работи: Ивета Бебова | 06.04.2011 | 16:06

Велико Търново ще бъде домакин на 8-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм", съобщиха от Община Велико Търново.

Изложението ще се проведе от 13 до 16 април в изложбените зали на "Рафаел Михайлов”.

Проявата се организира от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов” със съдействието на Община Велико Търново, Асоциация на Българските туроператори и Туристически агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. 

На форума ще бъдат представени културни събития, музеи, културно-исторически паметници, археологически находки, фолклор, традиции и занаяти от различни региони на България.

Участниците в международното туристическо изложение Културен туризъм 2011 ще имат възможността да се включат в няколко инициативи:

- Туристическо изложение, което дава възможност на общини, фирми, информационни центрове, неправителствени организации и  културни институти  да представят своите идеи за развитие на културния туризъм в техния регион.

- Дискусионна програма, на която ще бъдат обсъдени актуалните проблеми на културно-историческото наследство, неговото съхранение и съвременно експониране.

- Фестивал за филми, популяризиращи българското културно-историческо наследство и туризма под мотото "На източния бряг на Европа”.

- Уъркшопове: "Рекламата – начин на живот", "Симбиозата между радиото и телевизията при представяне на туристическа дестинация" и "Концептуализация на културния продукт – как да продаваме дестинация чрез култура".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 Станимира Георгиева 07.04.2011 | 10:16
Не е важно града, като град, а населението като хора. Независимо къде сме, манталитета прави цялата работа - защото както България това сме ние,така и града или селото това пак сме ние! Ако ти си си селянин по душа и зъл малък човек, ако ще и в Париж да си роден пак си си "селянин от провинцията", естествено това е нарицателно!
14 V D 07.04.2011 | 10:15
Именно историята го прави толкова привлекателно място за живеене и туризъм. Една столица се нуждае от това, за да бъде известна дадена държава. Чужденците свързват България с нейната столица, а именно със София и когато дойда тук и видят колко е мръсна и неподредена си вадят изводи за цялата старана като цяло, а това е не така. Въпреки всичко, както казах се радвам, че Велико Търново не е столица точно заради това.
13 Пролет Генадиева 07.04.2011 | 10:06
Хей, Петърчо , ти говориш за София , обаче в Търново си имаме канализация на всяка улица и всички се почистват , докато в София е съмнителна работа . А и по мой наблюдения Търново е много по чист от София . Ние си събираме боклуците от улиците .
12 Данчо Георгиев 07.04.2011 | 10:06
Е, всеки има право на мнение! Що се отнася до София - ходил съм не веднъж там, и да ти кажа - не ми харесва изобщо. Сега дано не ти прозвуча малко като Хитлер, ама Велико Търново е населявано от БОЛЯРИ - царска кръв, докато София от ШОПИ, които по полетата са водели животните на паша.
11 Петър Стоянов 07.04.2011 | 09:27
Глупости! Каква столица може да бъде Велико Търново? Ти май не никога не си ходил в София, защото ако беше - да си разбрал защо София е избрана не случайно за столица на България. Велико Търново няма на къде да се развива повече, плюс това е земетръсна зона. и въобще какво общо има историята, с идеята за столица на България.
10 Данчо Георгиев 07.04.2011 | 09:24
Жалко само, че един господин навремето е заспал, по време на гласуването за столица, ако това не беше станало, сега столицата на република България щеше да носи името - ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Уви, със столица като него България може би наистина щеше да изглежда доста по-европейски. Историята можеше да проговори чрез хълма "Царевец".
9 V D 07.04.2011 | 09:23
Хората които живеят във Велико Търново много често забравят, че трябва да се гордеят с града си. Ежедневието ни кара да забравим колко сме привилегировани, че живеем тук. И аз като Алекс Г. се радвам, че не е избран повторно за столица на България, защото щеше да изгуби не само своята уникалност, а и своята красота и природа.
8 Пролет Генадиева 07.04.2011 | 09:20
Ако някой от вас е посещавал това събитие миналата година , със сигурност ще е забелязал от раздадените материали , колко красива е България и какви забележителности има . За мен Търново е един прекрасен град , още от малка исках да живея в него . Мисля , че има уникално красива природа, паркове , музей на културата и наследството ни и монументи с които трябва да се гордеем и да покажем на целия свят . Всички жители на града трябва да се гордеят с него и неговата история , ако все още не сте посетили Търново не поколебавайте и за миг . Единственото , което ще остане във вас - голямото възхищение от красотата и могъществото на града .
7 Георги Петров 07.04.2011 | 09:15
Разбира се, че Велико Търново, а не някой друг. Тук са следите на най-великите владетели на България, по времето на "Второто българско царство". Град с култура и традиции, невероятна архитектура и отличаващ се от всеки друг български град. Може да стане още по-добър и атрактивен за живеене и посещаване град, ако го управляват по-добри политици от сегашните. Да се надяваме, че ще се появят такива и няма да разочароват търновчани.
6 Алекс Г. 07.04.2011 | 09:15
Велико Търново е град, в който всичко е различно спрямо другите градове. От всички квартали има 1 или 2, които приличат на някой столичен или пловдивски. Всяка улица или блок са различни и уникални сами по себе си. Такъв е и целият град и донякъде се радвам, че не е избран за столица втори път, защото просто щеше да бъде пренаселен и щеше да се изгуби уникалността му. Това е най-посещаваният град от туристи в цяла България и всеки, който е дошъл тук не е казал лоша дума за него. Ходил съм на много места в България, но се чувствам най-добре от там където съм - Велико Търново.
5 V D 07.04.2011 | 09:05
Не съм чувала някой, който е посетил Велико Търново да каже, че не харесва града. Всеки му се възхищава и казва, че е станал един от любимите му градове, да не кажа любимия му град. Искрено се надявам все повече и повече хора да го посещават, защото много неща могат да се научат в него.
4 Станимира Георгиева 07.04.2011 | 09:04
Велико Търново е най-красивият български град и наистина лятото, особено, се стичат много туристи от цяла България, да не говорим колко чужденци има. Но нека не е само той - почти всеки български град има какво да "покаже" на туристите от своя личен "инвентар". Толкова сме облагодетелствани, че даже не го осъзнаваме. Трябва всяко едно малко нещо, най-малкото, да бъде оповестено в някаква обща туристическа карта или справочник на България, да има информация за него, историческа и настояща, да се развие максимално инфраструктурата навсякъде, особено в СЕЛАТА, защото там има изключително голям интерес...всичко зависи от нас!
3 V D 07.04.2011 | 09:00
Безспорно най-красивата част от града е ситуирана около трите прословути хълма – Царевец, Трапезица и Света гора. В подножието на Царевец е разположена Асенова махала, където са църквите "Св. Димитър" – тук Асен и Петър започват въстанието си през 1185 г.; и "Св. 40 мъченици" – днес напълно реставрирана и – която пък е от времето на Иван Асен II. Самоводската чаршия е другата уличка в стария град, която си заслужава да се посети. В преливането между старо и ново Самоводската чаршия ни извежда неусетно на главната улица в града, по която се намират множество паметници – Паметник на обесените, паметникът Майка България, построен в признателност на загиналите по време на руско-турската освободителна война, както и участниците в Балканските и Първата световна война.
2 V D 07.04.2011 | 08:59
Средновековната столица, епицентърът на Второто българско царство Търново, наречено Велико Търново през 1965г. е наистина град, който предлага безброй много забележителности, атракции и приятни места – за любители и особено почитатели на българското. Град със силен дух и обаяние, с много мощ, излъчвана от крепостта Царевец и извисения красив паметник Асеневци, вписан в островче на криволичещата Янтра, която оформя най-неподозирани осморки около трите хълма, придава чар и настроение на града. Велико Търново е град, в който, където и да погледнеш, виждаш нещо интересно.По тясната уличка Гурко в стария град, по която е минал самият генерал Й. Гурко, когато той и войската му са освободили града през юли 1977 г. от османците, могат да се забележат много стари къщи, няколко музея, стари чешми и църкви. Улицата води до Музея на Възраждането, който е бивш османски конак от преди Освобождението. Следващата тясна уличка ни озовава пред Катедралата, от която се вижда хълма и крепостта Царевец на една ръка разстояние.
1 Ани Г. 07.04.2011 | 08:59
От близо две години живея във Велико Търново и съм много щастлива, че съм тук - да това е Старата столица на България и наистина се надяваме все така да се развива и просперира. Така или иначе културата в последните няколко години ни е в упадък, поне тук да се случват хубавите неща - в този красив, старопрестолен Град!

ТВ програма

Кино

  • Сега "Осъдени души
  • 22:45 Снимка с Юки игрален филм...
  • 00:35 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/1 част/...
  • 01:35 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:10 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:05 Олтарите на България
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Религията днес /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Ной" - с уч. на Ръсел Кроу,...
  • 00:50 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:50 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:45 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:45 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.