С 15% по-малко се оказаха туристите по Черноморието през тази година

Проверяват храната в all inclusive пакетите

по статията работи: Деляна Петкова | 20.06.2011 | 13:36

Туристите по Черноморието през тази година са с до 15% по-малко в сравнение с миналата.

Прогнозите, че напрежението в Северна Африка ще увеличи броя на туристите у нас, се оказаха проява на пожелателно мислене. "Ние не предлагаме услуга с такова високо качество както е в Турция и в този ред на мисли няма защо да се учудваме, че ние всъщност не привлякохме този клиент, който беше оттласнат от арабския свят", смята Ивелина Попова, която е управител на хотел.

В същото време проверките в морските курорти се увеличават, пише bTV. Само от Комисията за защита на потребителите за месец отчитат близо 370 инспекции. При 95 проверки в сектор "храни", са издадени над 20 предписания и още толкова актове. Вече има издадени предписания за унищожаване на около 100 кг негодна храна, включени в услугата all inclusive.

Няма отровени хора с лоша храна, няма и затворени обекти, заради по-сериозни нарушения. Най-честите нарушения в ресторантите са липса на карт-меню.

От утре на прицел за Комисията за защита на потребителите са хотелите, а след тях – туроператорите. "Тази акция ще бъде насочена към средствата за подслон и местата за настаняване. Там основен акцент ще бъде води ли се регистър за настанените туристи, включително и по тяхната националност", обясни Илиян Станоев, шеф на КЗП-Варна.

Общо седем приемни на Комисията за защита на потребителите работят по цялото Черноморие. Те се намират в Албена, Златни пясъци, Варна, Бургас, Слънчев бряг, Созопол и Приморско. Оказва се обаче, че клиентите не са чак толкова активни. В първите няколко работни дни на комисиите - от 15 юни до днес, няма нито един сигнал.




Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


40 Стамена Георгиева Георгиева 20.06.2011 | 17:07
Така е V D! Една приятелка миналата година работеше в един хотел по нашето Черноморие. Преди да замине гледа как изглежда хотела в интернет. Изглеждаше страхотно, на първа линия, една крачка и си на плажа. Като отиде обаче се оказа, че наистина е много хубав, но вместо пред него да е плажа, бяха градските гробища. Тя беше много неприятно изненадана, а хората, които почиваха в него не искам и да си помислям как са се чувствали.
39 V D 20.06.2011 | 17:04
Златка за една седмица в 4-5 звезден хотел на морето ще дадеш двойно за all inclusive. Ако пък случайно намериш някъде за 350 лева никак няма да седиш една седмица и ще ядеш само качествени боклуци и ще пиеш алкохол гаражно производство. На много места описват прекрасна обстановка и храна, а всъщност като отидеш няма нищо общо.
38 Borislav Bonev 20.06.2011 | 17:04
Вижте има два вида хотели - такива за пране на пари и такива, от които собствениците им искат да печелят. По-добре да отидете на "all inclusive" и нека да е по южното ни Черноморие. Патил съм си от варненския край, особено от по-големите хотели - над 150 стаи.
37 Станимира Георгиева 20.06.2011 | 17:04
d.krumova _ , това клипче наистина е много добро, но може защото е погледнато през очите на чужденците и така ние си мислим, че е по-качествено! Мисля, че двете клипчета като цяло са доста сходни, така че няма голяма значение. Това, което има значение е, че когато дойдат въпросните туристи у нас, и видят мизерията в Слънчев бряг повече никога няма да се върнат, ако ще и 15 клипчета след това да им пускаме.
36 Златка Стоева 20.06.2011 | 17:03
d.krumova, браво за клипчето. Него не бях гледала и много ми хареса.
35 Иван Цветков 20.06.2011 | 17:02
''онази понамирисваща клозетна роза'' А стига бе, ти ме уби! Какво не ти харесва на логото? Много си е добре, какво да е, ако не роза?
34 Силвия Димитрова 20.06.2011 | 17:02
d.krumova, клипчето наистина е по-добро от останалите – най-малкото защото не дава лъжлива представа за страната, а я показва в нейния реалистичен блясък. Проблемът с другите реклами е, че са безумно скучни и не грабват с нищо, за логото не коментирам. Освен това на 10-та секунда дават някакви луксозни и нереални плажни ивици и неземни красоти, а като дойде туриста вижда точно обратното:)
33 Draga Mateeva 20.06.2011 | 17:01
В повечето хотели вече не се предлагат толкова добри условия както обещава рекламния сайт или брошурата. Освен това заплатите на персонала не са високи. Хората се надяват да спечелят от бакшиши или ако ги вземат и на друга работа с по-ограничен работен ден. Това оказва влияние на старанието при обслужване на гостите. Да не говорим, че много служители правят системни злоупотреби при отчитане на оборота и разходите за деня, начисляват несъществуващи такси за някои клиенти и т.н.
32 Станимира Георгиева 20.06.2011 | 16:55
Криси, не е точно така, мила моя. В уважаваните хотели и курорти, всичко е качествено и марково. Хората знаят за какво плащат! Вярно е, там поне плащат качествено, но получават и качествени напитки и храни. В България, дори да си плащаме като попове, пак ще ни метнат някоя изсъхнала вчерашна кифла и евтино кафе в мокра чаша!
31 Петър Стоянов 20.06.2011 | 16:55
А, Златке, ако хванеш някой промоция точно по това време от годината, и за 60 лева можеш да си намериш що годе добър Ол Инклузив, стига разбира се да следиш информационните потоци с промоциите, които заливат голяма част от торент сайтовете.
30 d.krumova _ 20.06.2011 | 16:55
Най-доброто ни рекламно клипче беше онова, което вървеше по Нешънъл Джиографик. http://www.youtube.com/watch?v=4-s0Tbdx2vg Излиза от шлагерния и изтъркан имидж на България и ни показва по по-различен и свеж начин. Ядосвам се само на това, че не махнаха позорното лого на страната – онази понамирисваща клозетна роза:(
29 Ани Г. 20.06.2011 | 16:52
Мариана, нали се сещаш, че клипа не е направен от съдържателите на СПА и Wellness хотелите? Той е направен от държавата и с подкрепата на ЕС, но това не значи, че в България няма мутренски и други спа комплекси, които да предлагат високо обслужване на една добра цена .Все пак трябва да се привличат и по-платежоспособните туристи, не само масата. Няма нищо излишно в една реклама на страна, която има ПОТЕНЦИАЛ за развитие на всякакъв вид туризъм, защото тази реклама е не само реклама за туристите, но и за инвеститорите.
28 Златка Стоева 20.06.2011 | 16:47
Горе-долу 350лв излиза на седмица услугата all inclusive в 4-5-звезден хотел в български курорт.
27 Свежка . 20.06.2011 | 16:47
Ние сме свикнали да ядем само боклуци и си мислим, че и чужденеца у тях си консумира храна със същото качество. Просто проблемът с храната е, че ние разполагаме само с безвкусни ментета, които се правят в родни съмнителни цехове и са на светлинни години от оригинала, който се предлага на запад.
26 Мариана . 20.06.2011 | 16:47
Струва ми се, че за половин милион лева въпросните хора трябваше да се потрудят малко повече... Единственото грабващо клипче е това, което представя културните ни забележителности - http://www.youtube.com/watch?v=w7ahlE9yCZc&feature=player_embedded Повече от излишно беше да рекламираме спа и уелнес туризъм при положение, че нямаме пари за реклама, а и това е нещо, което се предлага навсякъде.
25 Криси Митева 20.06.2011 | 16:45
Borislav, като ти се пие истински алкохол, ще си плащаш за такъв!? Ако си мислиш, че абсолютно навсякъде ти слагат истински алкохол, жестоко се лъжеш. Хем искате евтинийка, хем да е марково!? Еми сори, ама чужденците поне като си търсят качеството, плащат качествено!
24 Данчо Георгиев 20.06.2011 | 16:44
Ще е също толкова нелогично ако Гърция, на фона на кризата си успее да повиши туристическия си поток. Според мен доста лоша реклама си прави нашата южна съседка. Единственото, което може да я спаси, са по-ниските цени, които може да предложи, именно заради кризисните моменти.
23 Borislav Bonev 20.06.2011 | 16:41
"all inclusive" друг път! Вместо натурален сок - степче! Вместо оригинален продукт "Кока-кола" - измислена кола някаква. Пия само некачествен български алкохол. Изобщо как да има увеличение на туристите, който е дошъл тук и не му е харесало - просто другия път ще предпочете да иде или в Гърция, или в Турция, естествено ако иска да има излаз на море.
22 Draga Mateeva 20.06.2011 | 16:39
Кризата не е само у нас, а и в другите европейски страни. Според мен понижения приток на туристи е защото хората не се чувстват достатъчно платежоспособни, за да си позволят една пълна почивка в чужда страна. Освен това никой не споменава колко много разочаровани курортисти си тръгват всяка година от България, защото са станали жертва на кражби или са били подведени относно условията на самия им престой.
21 Стамена Георгиева Георгиева 20.06.2011 | 16:36
http://www.youtube.com/watch?v=XXodLVakGAs&feature=related Какъв по-добър клип можеха да направят? В него се показва само красотата и магията на страната ни. Колкото и да не ни харесва държавата, не можем да отречем каква красива природа имаме. Трябва да се гордеем с нея, независимо колко чужденци идват на почивка тук.
20 Златка Стоева 20.06.2011 | 16:34
Мариана, клипът си е много хубаво направен. Той, както и създателите му, не носят вина са спада на туристи у нас тази година.
19 Цвете Жекова 20.06.2011 | 16:32
Кризата накара много собственици на хотели да предприемат по-рестриктивни мерки по отношение на постоянните си разходи и това няма как да не рефлектира върху самите туристически услуги. На някои места съкратиха персонал и натовариха с допълнителни задължения останалите служители. Предлагането на някоя и друга услуга по-малко е също опит да се намали сумата на разходите за поддръжка. Това, разбира се, отблъсна една част от клиентите.
18 Ива Хинова 20.06.2011 | 16:30
Да видим дали прогнозирания ръст на чешките туристи ще се оправдае тази година... До преди няколко години това беше една от най-многобройните групи по нашето Черноморие, но масовото строителство и неадекватните цени ги насочиха към по-привлекателни дестинации като Хърватска, Гърция...
17 V D 20.06.2011 | 16:29
Ами те всяка година проверяват хотели и заведения по морето, и после пак се оплакват, че не се спазват изискванията. Затова не трябва да ги правят само в началото на сезона, а през цялото време, защото всички са изрядни докато мине проверката и после пак си е същото. Така нищо не се променя. Защо не променят начина?
16 Иван Цветков 20.06.2011 | 16:28
Мариана, какво не ти харесва на клипа? Мисля, че е много сполучлив и представя България много добре. Колкото до бюджета, ако беше повече от 8 млн. щеше да се коментира с месеци защо се дават толкова много пари, а примерно за пенсии и заплати няма!
15 Ани Г. 20.06.2011 | 16:27
Е какво стана бе, нали щеше да има наплив от руснаци и не знам си още какви?! Сто статии изписахте по темата, сега пък нещо коренно различно? Това доказва неистинността на подобен вид статистики, само практиката си казва тежката дума!
14 Станимира Георгиева 20.06.2011 | 16:27
Всеки в тази държава си мисли, че е много лесно да се правят пари от туризъм и туризъм под каквото и да е форма. Просто сме пълни селяци в това отношение! Добре, че имам една прекрасна природа, че да може да кретаме по някакъв начин. Под всякаква критика е маркетинговата ни стратегия, ако въобще може да се нарече такава! Инвестира се в евтиното и пошлото, само за временна печалба.
13 Мариана . 20.06.2011 | 16:23
Миналата година за рекламното клипче на България бяха отделени едва 8 млн. лева, този бюджет стигна за излъчвания в продължение на 5 месеца, от март месец ни помен. Да не говорим, че представянето ни никак не е ниво, добре поне че сайт все още си имаме...
12 Иван Цветков 20.06.2011 | 16:22
Да не излезе накрая, че проверяващите са повече от туристите? Защото както е тръгнало в момента има повече проверяващи, отколкото туристи.
11 Петър Стоянов 20.06.2011 | 16:21
Учудва ме, че са намалели и то с цели 15 % туристите по българското Черноморие. Българската държава похарчи няколко милиона за рекламни клипове по европейските канали, които са най-гледани, като "Европосрт" например. Би трябвало тази кампания да пожъне съответните резултати.
10 Свежка . 20.06.2011 | 15:27
Сезонът се знае какъв ще бъде още от самото начало. Достатъчен е един поглед на направените резервации. Оптимизмът е малко нелеп в случая, защото ние не предлагаме на туристите качествено и конкурентноспособно обслужване, а гледаме само как да се възползваме от тях. Е как да очакваме повече приходи? Я вижте другите държави с дългогодишно градени традиции в туризма, какви примамливи и евтини оферти предлагат, само и само да грабнат повече клиентела. Ние инвестирахме в реклама по 3-4 западни канала и очакваме да ударим кьоравото.
9 d.krumova _ 20.06.2011 | 15:20
Колкото и да проверяват и отстраняват нередностите, туристите няма да дойдат. Летуващите променят вкусовете си и вече не са заинтересовани от презастроени шумни курорти, където им пробутват некачествена храна, а ако не дай боже се разболеят, недобросъвестни лекари им взимат за преглед по 50 -100 евро:(((
8 Силвия Димитрова 20.06.2011 | 15:16
Записваемостта към момента е по- слаба в сравнение с миналата по-кризисна година:( Май само съседите от Румъния ще почиват това лято на Черноморието:) Иначе спадът в посещаемостта и липсата на интерес се наблюдават във всички останали градове на страната. Да не говорим, че това е и световна тенденция.
7 Илиян Илиев 20.06.2011 | 14:44
Ама поне здраво се надъхвахме преди началото на сезона! То не бяха скокове на проценти, руснаците щели да се увеличат, а то какво се оказа накрая, даже били по-малко! Лоша работа, затова всякакви такива прогнози трябва да бъдат хвърляни на боклука и да не се надява на нищо. Каквото стане!
6 Георги Петров 20.06.2011 | 14:26
Нищо не е постоянно и тези проценти могат да се променят дори за седмици, защото както знаем в момента е още рано да се говори за заключителни прогнози. Тепърва ще идват чужденците, които ще си отдъхват по нашите плажове :).
5 Алекс Г. 20.06.2011 | 14:24
Ще направим едно заключение, когато мине и септември месец, когато си тръгват последните чужденци. Очаква се огромен поток от руснаци, които ще почиват на нашите курорти. Все още не е дошъл сезона на отпуските, а той е както знаем през юли и август месец, когато масово хората отиват на почивка някъде.
4 Стамена Георгиева Георгиева 20.06.2011 | 14:21
Има още време, нека не бързаме с изводите. Едва средата на юни е, разгара на сезона е юли и август. Нека изчакаме и да видим какво ще е тогава положението. Не мисля, че услугите и обслужването в нашите курорти не може да се сравнява с това в нашите съседки, вече много по-изискано и любезно е. Дано все пак тази година туристите бъдат повече от миналата.
3 V D 20.06.2011 | 14:15
Нищо учудващо не виждам в цялата работа. Не можем да се конкурираме с турските курорти или гръцките, или испанските. Хубаво е, че мислим положително и сме оптимисти, но трябва да си дадем ясна сметка имаме ли наистина необходимите условия, за да поемем тези туристи, които няма да отидат в Северна Африка? С това застроено Черноморие и тези не толкова добри услуги, не мисля, че скоро ще бъдем по-предпочитана дестинация.
2 Станимира Георгиева 20.06.2011 | 14:10
Ами то не е само това, че не сме привлекли достатъчно туристи от Северна Африка, ами и факта, че има финансова криза. Все пак, това не е за пренебрегване. Вярно, че в България може би не е чак толкова скъпо за чуждестранните туристи, но пък и нивото на обслужване си отговаря на ценоразписите. Има още да се учим да правим модерен, хубав и екологичен туризъм у нас, но кога ли започнем??
1 Криси Митева 20.06.2011 | 13:48
Има време още докато напълно се пуснат елктромобилите за масови продажби, особено в България. Проблема със зареждането е основен, не може да си купиш толкова скъпа кола и да няма къде да я зареждаш...Предполагам, че до 5-10 години тези коли на бъдещето, ще станат напълно актуални и ще се купуват масово..няма накъде, това е бъдещето.

ТВ програма

Кино

  • Сега БНТ представя Патриарх Евтимий
  • 15:00 Иконостасът игрален филм /България,...
  • 16:35 Грижа документален филм /България,...
  • 18:00 Спасението игрален филм /България,...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 "Осъдени души
  • 22:45 Снимка с Юки игрален филм...
  • 00:35 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/1 част/...
  • Сега "Мия и белият лъв" - приключенски,...
  • 16:00 "Като готвачите" - комедия, драма...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3,...
  • Сега "Енканто" (премиера) - анимация
  • 14:50 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Ной" - с уч. на Ръсел Кроу,...
  • 00:50 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.