БАБХ съветва как да познаем прясната риба: По хрилете, очите и бистрата слуз

Люспите трябва да са прилепнали по тялото на рибата, а хрилете - розово-червен цвят. Не трябва и да има потъване при пипане

по статията работи: iNews.bg | 06.12.2023 | 11:30

Българската агенция по безопасност на храните прави проверка на рибните пазари и търговските обекти за произхода на рибата и документите, с които се продава.

"Никулден е един прекрасен празник, който българинът празнува с удоволствие и на неговата трапеза задължително трябва да присъства рибата, но не само днес, но и във всеки един друг момента. В този обект рибата е изложена при необходимите температурни условия. Тя е под лед, той се произвежда в самия обект. Представени са и документи", каза д-р Галя Викьова от БАБХ за "България сутрин".

От агенцията споделиха, че прясната риба се познава по слузта, която трябва да е бистра, а люспите трябва да са прилепнали по тялото на рибата. Очите също трябва да бистри, а хрилете - розово-червен цвят. Не трябва и да има потъване при пипане.

"В зависимост от това какъв е обектът и кой е доставчикът на рибата, документите са различни. По принцип това са търговски документи, декларация за произход, също така декларация за първи улов. В момента текат съвместни проверки с ИАРА, където колегите проверяват документите, които са от самите водоеми", допълни д-р Викьова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че проверките ще продължат и в следващите дни.

"Проверките са периодични на база на риска на обектите. БАБХ извършва контрол постоянно. Акцентът сега е върху рибата, след това ще е във връзка със следващите празници. Бизнес операторите, които предлагат храни, в случая и риба - с всяка година стават все по-отговорни. Предлагат продукт, от който българският потребител да бъде доволен", увери експертът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.15...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.68
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.