"Администрацията на Джо Байдън не смята, че вероятно или възможно е Израел да постигне "пълна победа" при разгрома на ХАМАС в палестинския анклав Газа". Това е заявил заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл, предава The Times of Israel.

Макар че американски служители призоваха Израел да помогне за изработването на ясен план за управление на следвоенна Газа, коментарите на Кембъл са най-ясните до момента от страна на високопоставен американски служител, който на практика признава, че настоящата военна стратегия на Израел няма да доведе до резултата, към който той се стреми.

'В някои отношения ние се борим за това каква е теорията за победата", е заявил Кембъл на младежката среща на върха на НАТО в Маями. "Понякога, когато слушаме внимателно израелските лидери, те говорят предимно за идеята за мащабна победа на бойното поле, за пълна победа".

"Не мисля, че вярваме, че това е вероятно или възможно и че това много прилича на ситуациите, в които се озовахме ние след 11 септември, когато след преместването на цивилното население и многото насилие, въстанията продължават".

Сравнявайки ситуацията в Газа с тази на повтарящите се бунтове, с които САЩ се сблъскаха в Афганистан и Ирак след инвазиите си там след атентатите от 11 септември, Кембъл е убеден, че е необходимо политическо решение.

"Мисля, че ние считаме, че трябва да има по-скоро политическо решение... Това, което е различно от миналото в този смисъл, е, че много страни искат да се придвижат към политическо решение, при което правата на палестинците се зачитат в по-голяма степен", е заявил той.