"Левски бил закононарушител" - Игнатов скочи: "Това е гавра"*

Игнатов смята за гавра с нашето минало предложение като това, че Левски бил закононарушител

по статията работи: Филипа Тодева | 16.08.2012 | 14:54  7 Виж всички снимки

Смятам за гавра с нашето минало предложение като това, че Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работа. Това е абсолютна гавра, защото благодарение на това, което се случи през ХІХ-ти век, беше изградена третата, съвременната българска държава.

Това заяви образователният министър Сергей Игнатов по повод доклада на (Комисията за защита от дискриминация) КЗД и обществените настроения, които той породи. Игнатов е в отпуска, но въпреки това даде извънредна пресконференция заради наболялата тема от последните няколко дни.

Темата беше повдигната от писмо от "Просвета", с което от издателството попитаха КЗД дали трябва да бъде изхвърлен Ботев от учебниците заради стихове като "турчин, че бесней над бащино ми огнище".

В заключенията на КЗД, изготвени на базата на това проучване, беше записано, че подобни стихотворения не бива да бъдат давани като примери за упражнения, тъй като извадени от историческия контекст ще създадат отрицателни нагласи към турското малцинство.

Игнатов подчерта, че лично министър-председателят Бойко Борисов му е поръчал да заяви категоричната позиция на кабинета за това дали да се променят учебни планове и програми и да отпадат стихове на Христо Ботев .

"Кабинетът "Борисов", цялото правителство е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история. Независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата на намаляване на форми на дискриминация или политическа коректност," бе коментарът на Игнатов.

Образователният министър увери, че за правителството и министър-председателя науката и образованието са елемент на националната сигурност. "И който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", категоричен бе образователният министър.

Министърът обеща, че няма да има никаква промяна в това отношение в учебниците и учебните програми. "Също така, смятам, че са абсолютна гавра предложенията, свързани с корекции на нашия фолклор или на литературата, дори и на съвременната", каза още просветният министър.

Днес стана ясно, че докладът на КЗД не е бил изпратен до МОМН. Изготвен е по времето на предишния председател Кемал Еюп. Съвсем наскоро Игнатов се е запознал с въпросният доклад, в чието изготвяне пръст имат бивши кадри на министерството като заместник-министъра Муккадес Налбант. ”И аз като гледам този състав  се успокоих, защото винаги когато освобождавам човек от министерството се питам дали не съм постъпил неправилно. Постъпил съм абсолютно правилно”, заяви той. 

Санкции за комисията едва ли ще последват, защото тя е независим орган, но и Игнатов като независим и свободен гражданин посочи, че повечето от нещата в доклада са гавра. Самият той призна, че ще се чувства засегнат, ако Левски или Ботев отпаднат от учебните програми. ”Ще останат всички, заради които всяка педя от нашата земя ние ценна на нас”, увери той. Игнатов призова майките да бъдат спокойни и да пращат децата си на училище.

Игнатов добави, че промените, които се правят в образованието ще бъдат по посока на прагматизма. В учебниците остават както Апостола Васил Левски и поетът-революционер, така и патриарха на българската литература – Иван Вазов. Игнатов запита кой смее да поставя въпроса дали Левски остава в учебниците или не. Децата ще изучават и всички други автори, които са изградили духовната тъкан на съвременна България, независимо от техните политически идеи.

"България е възникнала преди повече от 1300 години, нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Ние не сме някакви пришълци тук  за по 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим, каквато и да е промяна в това отношение”, каза министърът.  "Политическите оценки се променят, властите се променят, обаче държавата остава и ние трябва да си я пазим”, отбеляза министърът.

*Информацията е актуализирана към 15.30 ч. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


18 Ivan Ivanov 17.08.2012 | 00:49
Зaщо продължавате да гледате клипове в youtube и да ги коментирате без някой да ви плаща, като можете да правите същите неща, но за пари? Разберете как от тук: http://ow.ly/cLhEW
17 Yavor Mankovski 16.08.2012 | 21:45
Гадни турски боклуци,защо "хора" с имена като Мемет или Ергюл трябва да определят кое е расова дискриминация в нашата история???!!!Вместо нашите курви(политици) да поискат репарации за България заради зверствата които са извършили фесовете,те даже го подладат на обсъждане!!!Ето заради такива неща се радвам,че не живея в България.
16 pushit realgood 16.08.2012 | 19:31
предлагам просто да вземат да се откажат от това да променят историята!
15 скапан сървър 16.08.2012 | 16:53
Незабавно разпускане и на сегашната комисия! И ясни критерии при избора на нова, без политкоректност в КЗД да има полуграмотни цигани и турци!!!!
14 Alena Bukva 16.08.2012 | 16:43
Абе остав я тази Комисия! Важното е,ч е вече я няма и този абсурд е спрян! Как може такова нещо!? След Освобождението турци и българи сякаш сме живеели и СЕГА ЖИВЕЕМ в мир и спокойствие. Подобни неща, които идват от висша държавна институция и то такава, са повече от абсурдни и опасни!
13 Alena Bukva 16.08.2012 | 16:41
Ама тази комися нали я видя от какви хора е била съставена? :) После веднага ти става ясно защо така се получи. Гавра е слабо казано!!
12 Alena Bukva 16.08.2012 | 16:39
Не знам, но с вече бившия състав на КЗД ми стана ясно защо всичко се сведе до тук. Абсолютно нарочно!
11 Alena Bukva 16.08.2012 | 16:38
"Днес стана ясно, че докладът на КЗД не е бил изпратен до МОМН. Изготвен е по времето на предишния председател Кемал Еюп. Съвсем наскоро Игнатов се е запознал с въпросният доклад, в чието изготвяне пръст имат бивши кадри на министерството като заместник-министъра Муккадес Налбант. ”И аз като гледам този състав се успокоих, защото винаги когато освобождавам човек от министерството се питам дали не съм постъпил неправилно. Постъпил съм абсолютно правилно”, заяви той. " Този абзац мие напълно достатъчен да си обясния въпросния доклад на КЗД:) Всъщност расова дискриманция предизвиква именно вече бившия състав на КЗД с въпросния абсурден доклад!!
10 Ivailo Nedev 16.08.2012 | 15:40
Надали това е било много трудно постижимо - турците по онова време са описвани от наши писатели като глупава, необразована и подкупна сган, която се е възползвала от българското простодушие и кротост.
9 Камен Коларов 16.08.2012 | 15:36
Как така от КЗД не са поискали замяна на понятието "апостал на свободата" с "терорист", за какъвто вече някои автори са се мъчили да представят Левски. Той безспорно има своите грехове, но благодарение на неговият ум и находчивост е успял да организира цяла мрежа от тайни комитети, в които е допускал определени хора.
8 b g
Този коментар е маркиран като неуместен.
7 Atanas Kosev 16.08.2012 | 15:33
Тази комисия прекалява вече. Не можем да променим историята, нито да я тълкуваме по различен начин. Какво значи закононарушител? Турците не са ли били нарушители за човешките права, като са поробвали населението, ограбвали са го, изнасилвали са жените и са отнели свободата на хората? Или да забравим миналото и да напишем някакви нови учебници в които да няма грам дискриминация. То за тази дума всичко може да се хване и да се преиначи. Не ли дискриминация, че има комисия за защита от дискриминацията, а няма комисия в подкрепа на дискриминацията? Звучи абсурдно нали, също толкова, колкото това да се махнат Ботевите стихове.
6 Pedro Yovchev 16.08.2012 | 15:31
Доста тоталитарен подход, струва ми се. Стремят се някакви подкупни чиновници да налагат явна цензура върху исторически документи. Не че историята ни и без друго не е излишно идеализирана и подменена.
5 Plamen Yanchev 16.08.2012 | 15:28
Напълно е вероятно, защото все пак чии закони е нарушавал Левски - тези, насилствено налагана ни от разпадащата се турска империя. Така че тази комисия вместо да защитава националния интерес, тя се гаври с него.
4 Тишо Балабанов 16.08.2012 | 15:26
Турците нещо да не са подкупили Комисията за защита от дискриминация. Забележете, че става въпрос за пряко накърнени турски интереси, както в казуса Ботев, така и с Левски.
3 Марго Хворева 16.08.2012 | 15:19
тази комисия най-добре да я разпуснат и да спрат да харчат държавни пари за глупости. Просто се начетох на тъпизми тези дни Левски закононарушител, Ботев дискриминирал турците, приказките репресилари жените... Сигурно ще изкара Алеко че е дискриминирал олигарсите с дисаги, а Вапцаровота биография ше цензурират поради особените жестокости, описани в нея...
2 funky hero 16.08.2012 | 15:06
Тая комисия май не и влияе добре слънцето! Няма ли толкова с какво да се занимават, ами са тръгнали да се занимават с учебниците и единствените фигури в българската история, около които народа се обединява и няма противоречия? Все пак Левски е канонизиран от църквата за светец. И този факт ли ще оспорят от Комисията?
1 Лолита Набокова 16.08.2012 | 15:01
Това наистина е гавра !!! Добре е направил Игнатов , че е реагирал своевременно

ТВ програма

Кино

  • Сега БГ киновечер: Български кораб...
  • 22:10 Обич и песен концерт-спектакъл с...
  • 23:40 Любов на върха на пръстите игрален...
  • 01:35 С БНТ завинаги /п/
  • 02:35 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 03:20 Малки истории /п/
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Отблизо /п/
  • Сега Премиера: "Съни Бийч" - сериал,...
  • 21:00 "Обир със стил" - комедия,...
  • 23:00 "Мария Магдалена" - драма,...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 03:20 "Богатствата на България" -...
  • 03:50 "120 минути" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Медальонът" - с уч. на Джеки Чан,...
  • 23:50 "Завръщането на Розовата пантера" -...
  • 01:50 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 03:10 "Цар Лъв" - анимация /п/
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Зоотрополис" - анимация /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.