Велико Търново става световна фолклорна столица за седмица

10 състава от 5 континента ще участват в Международния фолклорен фестивал

по статията работи: Таня Георгиева | 14.07.2011 | 15:25
Велико Търново става световна фолклорна столица за седмица

От 16 до 23 юли Велико Търново ще бъде домакин на XIV-тото издание на Международния фолклорен фестивал. На сцената в парк "Марно поле" ще излязат групи от 10 страни на петте континента, съобщи сайтът Север.бг.

Повече от 350 участници в състави от Колумбия, Кипър, Индонезия, Ирландия, Италия, Македония, Мексико, Русия, Република Южна Африка и България ще дефилират на откриването от 18:30 ч. по главната улица на болярския град с песни, танци и много музика. По-късно пред Община Велико Търново групите ще се представят и ще бъдат издигнати официалните знамена.

Първият концерт ще бъде на сцената в парк "Марно поле" от 20:00 часа, след което за гостите и участниците ще има аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина".

До края на фестивала концерти ще бъдат изнесени в Белене, Разград, Трявна и с. Ресен.

От 17 до 21 юли от 21:00 часа в "Интер Хотел Велико Търново" ще се проведат вечери на традиционната кухня на Колумбия, Индонезия, Русия, Македония и Кипър.

Друг акцент във фолклорната програма е провеждането на конкурса Мис "Фестивал" със специалното участие на Мис България 2010 Румина Андонова и Цецо Елвиса (17 юли от 10:30 часа в "Интер хотел Велико Търново").

Великотърновският университет е оказал съдействие за провеждането и на пленер за млади художници. Най-добрите студенти по живопис от Факултета за изобразително изкуство ще получат награди от един от най-успешните европейски художници - Павел Митков, чийто забележителни картини са притежание на Ангела Меркел, Владимир Путин, Хилари Клинтън и други световно известни личности.

За изминалите 13 години на фестивалната сцена са участвали 167 чуждестранни групи от над 85 страни от цял свят и 93 български състава. От 1999 г. Фестивалът е със статут на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО). 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


31 Живка Илиева 14.07.2011 | 17:33
Да ставаше въпрос за някой родопски фест мога да ударя едно рамо, но не ми е това работата. А и говорим за нещо символично, след като могат да го правят цяла седмица в хотела, значи не е чак такава голяма философия, може и да се изпълни от наши готвачи... Кюфтетата са по-скоро интернационална кухня, както ги има у нас, така ги има и в Турция, арабските страни и пр.
30 Илиян Илиев 14.07.2011 | 17:13
Живка, съгласен съм, ама тогава представи какво ще стане?! Все пак се нарича фолклорен фестивал, а не кулинарен. Пък и това означава делегациите да се увеличат оттам и разходите за престой на гостите.
29 Стамена Георгиева Георгиева 14.07.2011 | 17:10
Каква по-традиционна кухня от кебапчета може да се продава там? Ти мислиш, че някой би тръгнал да ти завърта разни засукани кубински ястия например? Щом смяташ, че е полезно, защо не се пробваш, да видим какво ще се случи, ако не тази година, то поне догодина?
28 Живка Илиева 14.07.2011 | 17:07
Вместо да продават кебапчета и кюфтета на фестивала, нека предлагат традиционна за съответните чуждестранни участници кухня, защото това трябва да се случва само в Интер Хотел Велико Търново и то на един Бог знае какви цени. Подобно гурме пътуване, съпроводено с музика и танци на живо, би било далеч по-приятно за сетивата от миризмата на скара от кварталната шкембеджийница.
27 d.krumova _ 14.07.2011 | 17:00
До колкото знам фонтаните се пускат по време на феста. Последно, когато го посетих преди 4-5 години, те си бачкаха. Нали скоро ще ги обновяват и ще ги правят на цветни шадравани, а дъното им ще е облицовано с гладък зеленикав мрамор.
26 V D 14.07.2011 | 17:00
Колкото пъти съм ходила във Велико Търново, нито веднъж не съм виждала тези фонтани пуснати, иначе парка не е лош. Много ми харесват градинките с цветята, но има много отъпкани пътеки, по които минават хората, което според мен за парк не е нормално. Отново опираме до съзнанието на гражданите, за съжаление!
25 Георги Петров 14.07.2011 | 16:59
Аз се радвам, че в България се провежда такъв фолклор. Банички, дюнери, кебапчета, бира и пияни чичковци не могат да ми повлияят на мнението и кефа да гледам това мероприятие. Важното е да го има всяко лято, за да се докоснем и ние до магията на това как живеят другите!
24 Стамена Георгиева Георгиева 14.07.2011 | 16:56
Данчо, няма как да тръгне някой с докторска степен по политически науки да ти сглобява сцената, нали се сещаш? Не всички хора в България са интелигентни, за да знаят че това е невъзпитано. Не ги защитавам, но това е реалността и няма как да избягаме от нея. Прекалено много внимание обръщаш на тези неща, не може всичко да е идеално, разбери го.
23 Криси Митева 14.07.2011 | 16:51
То състоянието на парк "Марно поле" не е достатъчно добро и без пост фестивалния фактор. Там има някакви фонтани, които не знам от коя година не работят, разбити пейки и често си е мръсничко. Само на места се чисти и поне градинките се поддържат. Мисля, че има още много потенциал в този парк да се развие и да стане по-зелен и приветлив с работещи съоръжения.
22 V D 14.07.2011 | 16:47
Ани плаща се задължително, иначе няма да са там. Общината не е толкова глупава, не забравяй кой е кмет? Ако не плащаха за мястото, на което ги опъват нямаше да са там. А между другото много пари плащат тези, които искат да имат шатра в парка.
21 Данчо Георгиев 14.07.2011 | 16:46
Не ме интересува причината, Стамена, важни са резултатите и последствията за парк "Марно поле", а те са изключително негативни за останалата част на града, която робува на спокойствието и чистотата в парка. Като сложиш още самата сцена, която всяка година вдигат и смъкват във самите водопади, да свършиш до налягалите пияни чичковци в тревата...Българските класики!
20 Павката _ 14.07.2011 | 16:46
Аз пък съм 50 на 50 затова да има кебапчета и бира на такива мероприятия или не. Все пак, когато човек отиде и гледа нещо поне час-2 той иска да си купи нещо за хапване или пийване. Така с празни ръце малко хора биха се навили и би се получил отлив на желаещите да присъстват на такова мероприятие.
19 Ани Г. 14.07.2011 | 16:44
Не е така, бе хора. Трябва да се прави бизнес бе хора, трябва да се изкарва парата! :) След като не отпускат достатъчно бюджет от общината, хората се мъчат да компенсират, само не знам продавачите колко и ДАЛИ плащат на общината такса за мястото и за самата бутка/кебапчийница/сергия!?
18 Илиян Илиев 14.07.2011 | 16:43
Между другото познавам много хора, които не ходят заради кебапчетата и миризмата която се разнася из целия парк! Струва ми се, че кебапчийниците са прекалено много там. Трябва сериозно да се редуцира бройката им, ама нали е за пари...
17 Стамена Георгиева Георгиева 14.07.2011 | 16:40
Данчо това не е заради хората, които продават бирата и кебапчетата, а заради зрителите, които нямат елементарна култура и възпитание. Един съвестен гражданин не би направил това в никакъв случай, а за разните селяни, които не са яли кебапчета и не са пили бира никога, си е нещо нормално. Няма как да няма боклуци след това, въпроса е да се изчисти бързо, което се и случва.
16 Данчо Георгиев 14.07.2011 | 16:34
Стамена, ти знаеш ли какво е състоянието на този парк, след като завърши фестивала? Ако знаеш - тогава трябва да ти е ясно и защо съм против това. А ако не знаеш - целият парк е отъпкан, мръсен, пластмасовите чаши и чинийки са навсякъде, защото кошчетата за боклук са изключително малко. А и все пак - това е място за почивка и отдих, е по време на фестивала, можеш да правиш всичко друго, но не и да си почиваш!
15 Ани Г. 14.07.2011 | 16:34
Като цяло Велико Търново си е добра туристическа дестинация особено за лятото. Освен всички интересни и красиви културни паметници и така известното шоу "Звук и светлина", ако поостанете в града, може да се разходите и до някой близък басейн или местност. На Арбанаси има добро място за плажуване, доколкото разбирам водата е чиста и мястото не е пренаселено и поне аз смятам да го посетя тия дни - хем прЕрода, хем басейнче, хем водичка ;))
14 Алекс Г. 14.07.2011 | 16:31
Миналата година освен, че пяха в парк "Марно поле" бяха и в мола във Велико Търново, където беше много атрактивно да ги наблюдаваш. Все пак там нямаше кебапчета и разхождащи се хора с бира в ръка. Беше наистина много забавно и интересно. Тази година няма да го пропусна и ще отида пак.
13 Станимира Георгиева 14.07.2011 | 16:29
Така е, да. Сякаш е традиция у нас, от всички такива КУЛТУРНИ мероприятия, да превръщаме място за ядене и пиене, вмирисано от кебапчета и кюфтета и пълно с пияни хора, които даже не знаят за какво са там...Мисля, че тези кебапчийници трябва да бъдат забранени от община Велико Търново, или поне да не се продават в самия парк, непосредствено до сцената, колкото и да е удобно за посетителите!
12 Стамена Георгиева Георгиева 14.07.2011 | 16:28
Данчо ти виждал ли си концерт или някакво друго събитие на което да не се продават бира и кебапчета? Какво против фестивала имаш? Щом не го харесваш, не ходи, кой те кара на сила? Вместо да се вайкаш за парите, които ще изкара този който продава бира, гледай изпълненията.
11 Данчо Георгиев 14.07.2011 | 16:18
Мариана, може да е пострадало разнообразието от състава и съответно - от изпълнения, за сметка на това, бизнесът с бира, цаца и кебапчета процъфтява във великотърновския парк, в който се провежда този фестивал. Така че, всичко отново е за пари.
10 Мариана . 14.07.2011 | 16:14
Жалко, че тази година орязаха бюджета на фестивала и от това струва ми се пострада най-много многообразието от състави. Иначе фестивалът е чудно изживяване и всяка година има толкова много хора. :) Моите лични фаворити от Грузия тази година ги няма в списъка, но пък съм силно заинтригувана от екзотиката на Южна Африка и Колумбия.
9 Криси Митева 14.07.2011 | 16:13
http://vbox7.com/play:dbc6b1bf Много атрактивно, шарено и пъстро. Така мога да го опиша! :) Вдъхващо повече настроение, и подканващо за танци ;) Много е зареждащо, особено ако обичаш да се срещаш с други култури и да научваш по нещо малко за тях..
8 Стамена Георгиева Георгиева 14.07.2011 | 16:11
http://www.d-soft.org/projects/iff/ Това е официалният сайт на фестивала. В него можете да намерите всякаква информация: история на международния фестивал, галерия, клипове и какво ли още не. Много е интересен, разгледайте го!
7 Георги Петров 14.07.2011 | 16:09
Интересно е, когато човек се сблъска с друга култура и съвсем различен начин на поведение и живот. Препоръчвам на всеки, който не е виждал както представлява този фестивал на живо, да го направи, защото е наистина нещо много хубаво и напълно безплатно.
6 Станимира Георгиева 14.07.2011 | 16:08
До сега на фестивала се изявиха 73 фолклорни ансамбли от близо 40 държави в Европа, Африка, Азия, Северна и Южна Америка, както и над 65 български фолклорни формации. Изнесени са над 220 концерта в 28 града и 22 села на региона и страната, посетени от близо 240 000 зрители. Фестивалът е оценен като един от най-големите международни фолклорни форуми на Балканите. Той е мащабно национално събитие с неповторима атмосфера.
5 Данчо Георгиев 14.07.2011 | 16:08
Помня този фестивал още от 2002 година, когато все още се интересуваха от него повече от една медия (Канал 3 го записваха). Този фестивал Аз наричам "сеирджийски", защото две трети от пенсионерите от града още от ранен следобед, заемаха всички хубави места и като изгонени кибици, наблюдаваха иначе така еднообразния фестивал.
4 Ани Г. 14.07.2011 | 16:05
"Международният фолклорен фестивал e събитие, превърнало се в традиция за културния живот на старата столица. Истински дългоочакван празник за жители и гости на града в горещите летни дни.Началото на фестивала е през 1998г. От самото си начало е със статут “Фестивал на ЦИОФФ” (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства). Той е един от 270 – те признати от ЦИОФФ многобройни фестивали по света. Статута на ЦИОФФ, перфектната организация, атрактивната програма и изключителният отзвук го прави едно от най-престижните събития от този мащаб в Източна Европа." Повече инфо: http://veliko-tarnovo.net/kultura/sabitia/mezhdunaroden-folkloren-festival-veliko-tarnovo.html
3 Силвия Димитрова 14.07.2011 | 16:00
За 14-ти път старата столица ще се превърне в космополитен град, по чиито улици ще се разхождат гости от 5 континента. Освен с културата си, ще смайват търновчани и с деликатеси от родното си кухня. А специално от Индонезия на 14 -ти юли ще пристигне техен фолклорен ансамбъл.
2 V D 14.07.2011 | 15:58
Присъствала съм една година на този фестивал, беше невероятно. Из целият град се разхождат хора от най-различни народи с техните носии, които са коя от коя по-хубави. От тях лъха едно ведро настроение, че дори и да ти да си в лошо, бързо се оправя. Дано и тази година да успея да го посетя.
1 Алекс Г. 14.07.2011 | 15:39
Миналата година беше интересно и особено ме впечатли групата, която беше от Мексико град Гудалахара. Имаше доста чаровни момичета, а и песните си им ги биваше.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Професия - документалист...
  • 14:40 "Хора и бури
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.14...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.67
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.