Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден

Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната

по статията работи: iNews.bg | 22.04.2021 | 09:00
Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден
inews/Марио Евстатиев
Повече за:

Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.

Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син – агнешкото е българско, ако е червен – е вносно.

"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви пред БНТ д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.

Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.

Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.

"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните", БАБХ-Пловдив.

"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.

До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • 15:30 Снежен свят тв филм /19 епизод/
  • 16:00 Тревожност тв филм /13, последен...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Приключението на...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "В добро и в зло" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Маями Вайс" - екшън, криминален...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Монте Карло" - с уч. на Селена...
  • 15:00 "Пълно за празно" - с уч. на...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.